PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zatesnitev cevi v vodnjaku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Pri gradnji hiše imam namen hkrati zabetonirati tudi vodnjak (štirno). Namen gradnje je tak: dno štirne bo v nivoju temeljev, pokrov pa v nivoju pritličja. Štirna bo betonirana tik ob kletnem zidu in sicer tako, da bom steno kleti hidro-izoliral ter nanjo nalepil stirodur 10cm. Ob stirodur bom nato vlil beton. Najbolj me zanima sedaj, kako napraviti iztok iz štirne. Jašek in mešalni ventil za vodovodno in vodnjaško vodo je v kleti. Namen imam skozi temelj pod hidroizolacijo priti od jaška do štirne. Tu imam namen dati cev, ki bi jo zabetoniral skozi steno štirne. Problem je najbrž to zatesniti saj spoj plastike (alkaten) in betona sčasoma spusti. Ne vem tudi, kje naj bi naredil iztok. Na dnu skozi steno, nekje na sredini in potem cev do dna ali celo z vrha do dna. Ima mogoče kdo kak predlog. Tako ali tako pa bom rabil hidropak, da bom vodo črpal v mansardo ali pritličje.

Hvala za pomoč
David
Jaz sem si isto naredil na parceli,našel izvir pol metra nad temeljem.Pokopal sem betonske cevi 80cm premera,se 1m pod temeljem in do površja skupaj 4m cevi.Od zgoraj dol v cevi napeljal vodovodno cev in 20cm pred dnom dal nepovratni ventil z sitom in preklopil k hidropako.Zalil hidropak da spravil zrak ven in sistem deluje.Sedaj imam na razpolago vedno okoli 1.8m3 vode.
Pozitivne misli krepijo telo in duha.
Če prav razumem, nisi betonske cevi (stene) nikjer prebil ampak cev napeljal preko vrha štirne navzdol proti dnu. Sam bom imel štirioglato betonirano štirno cca 20m3.
Sem jo prevrtal 1x mal nižje od izvira da je odtekal višek vode in 1x da napeljal vodovodno cev do dna za dovod vode k hidropako.Tebi je se bolje ko boš betoniral vstajis cev v zid in potem ne potrebuješ naknadno prevrtavati sten.
Saj to sem hotel vprašati. Ali bo zabetonirana alkaten cev skozi betonski zid dobra rešitev ali bo zamakalo. Kako visoko nad dnom naj bi bil iztok?
Razmišljam, da bi dal cev višje (kak meter nad dnom) in nato naredil proti dnu fajfo. Po svoje je najbolj logično da vstavim skozi zid cev kake 10cm nad dnom, saj potem hidropaka v kleti ni potrebno zalivati. Ali prav razmišljam? Mogoče res malo kompliciram samo raje vprašam kakega, ki je podobno že počel, oziroma se učim na napakah drugih Big Grin

Hvala za nasvete.
Hoj,pravilno razmišljaš.Dobro je da je malo od dna da ne potegne vse usedline v cev.Seveda bo tesnilo cev če jo boš ze prej vstavil v beton,se bolje ce ne boš potreboval hidropaka zalivati.Dobro je da vodnjak premazez ko je končan z hidropremazom,potem vlaga manj sili v beton in tudi bolj tesni.Veliko uspeha.LP
hvala mberloz5.
Ker bo vrh vodnjaka v ravnini z zemljo, bom cev za dovod vode prevrtal cca 70 cm pod vrhom .

Zanima me kateri material, bi uporabil za zatesnitev alkaten dovodne cevi.
Razmišljal sem o hilti masi. Prosim za vaše izkušnje, dobra in ugodna varjanta. Tega potrebujem zelo malo. Stene so iz armiranega betona 20 cm debeline.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kema.si/si/vsebina/produkti/po-produktnih-skupinah/vodotesne-mase-in-hitrovezne-malte/108">http://www.kema.si/si/vsebina/produkti/ ... -malte/108</a><!-- m -->

Tole bi moglo bit pomojem uredu (pa še v 5 kg embalaži se da kupiti), je pa res da konkretno s tem nimam izkušenj.
Če ti vse skupaj ne bo dobro tesnilo pa je treba premazat stene z namensko maso ki se uporablja za površine (ima prav tako Kema).

Če misliva isto Hilti maso, je le ta za sidranje in nevem kako tesni vodo.
Zamaži z COLTOGUM tesnilno maso. Vpiši v gugla COLTOGUM in videl boš, kje se to kupi. To ti je sigurno najboljše.
Iskanje po temi