PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ na zrak ali TČ- zemlja za ogrevanje hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo

Pri gradnji hiše sem prisel do problema katero toplotno črpalko izbrati za ogrevanje, ali na zrak-voda ali zemlja-voda.Slabe in dobre strani obeh toplotnih crpalk.Še posebej bi rad spoznal nekoga , ki ima ze vgrajeno ta TČ v hisi ter morebitnega izvajalca oz. ponudnika za TČ.Zanima me tudi cena ter montaža TČ.Naj dodam , da imam hišo v velikosti 138m2, 20 cm opeka in 16 cm izolacije.

Hvala za vse informacije

LP
Če potrebuješ ponudbo mi pošlji mail v zasebnem sporočilu!

LP
Kaj sploh človek potrebuje pri montaži toplotne črpalke na zrak za ogrevanje prostora in vode, torej vode? Kolikšna je približna investicija za 2 etaži (vsaka 120m2)?
Je sploh smiselno razmišljat o TČ, če je v eni etaži že ogrevanje s pomočjo plina, v zg. etaži pa še ni nobenega sistema ogrevanja (v gradnji)?
pri opciji voda/voda je kot prvo da moraš imeti na razpolago talno vodo laipa dovolj zemljiščla (trave) da položiš kolektorje. Pa seveda začetna investicija je precej višja - so pa izkoristki boljši, pa še v najhujšem mrazu imaš dovolj moči na razpolago, dočim pri opciji zrak/voda z nižanjem tempetraure izgubljaš grelno število...pa še zadeva je bolj hrupna.

torej vsak a stvar ima svojepluse in minuse.

Je pa (za moje pojme) opcija zrak/voda najbolj cenena po izvedbi in kot taka še najlažja za vzdrževanje.

Glede na tvojo izolacijo verjetno tudi izgube niso večje od 5 kW - ka rpomeni da bi povsem zadostovala TČ nazivne moči 6 kW zrak/voda ter dodatno vgradiš še el. grelce v kotel (mislim da pride 60 jurjev)....in to je to - seveda je pametna razmišljati tudi o hranilniku toplote!

Black hole....če že greš v inesvticjo v TČ se splača iti za cel objekt - ker investicija nikakor ni mahjna, je pa predpogoj da je hišo zelo dobro izolirana, ker drugače rabiš TČ velikih moči, kje rpa grejo cene v nebo. Pa še opcija zrak/voda odpade, ker niso spodobne 'pridobivati' toliko toplote.

Investicija pa zavisi od moči ter od tega kaj trenutno že imaš (kotel, hranilnik,,,,,-) drugače pa računaj od 1,5 miljona naprej - pri zemeljskih izvedenkah pa od 2,5 miljona naprej...hitro si pa pri treh.

Seveda tu je mišljeno celotno postrojenje.
hitro rečeno
TČ in talno gretje +zemeljski kolektor kpl spravljeno v funkcijo cca 4,5MIO
več kontaktiraj me
Danilo
Pa bi splačalo vgradit TČ zrak/voda samo za ogrevanje sanitarne vode? Če prav razumem, lahko s TČ tudi hladim/ogrevam prostore, kot s klima napravo? :oops:
tč za ogrevanje sanitarne vode je ranga 300 jurjev (podoben štos kot sončni kolektroji - le princip pridobivanja toplote je drugačen - za moje pojme boj konstatnten, sploh ob vremenu, kije zdaj imaš zagotovljeno toploto)

hlajenje prostorv...hm...v teoriji ja, v praksi pa pride v upoštev praktično pri sistemih z vpihovanjem - talno gretje ali pa radiatorsko je skoraj neuporabno.

pa še to mora biti TČ voda/voda
Iskanje po temi