Objave: 6
Teme: 0
Ocena:
0
Jaz imam od oktobra lani dve ločeni FD25VABH (prva pošiljka v SLO) pa delata čisto OK.
V dn. sobi je laufala celo zimo (ponoči sem jo ugašal, ker ni bilo potrebe po gretju), pa je tudi pri -15 delala BP. V mansardi gretja čez dan nisem rabil, ponoči se mi je pa bolj splačalo greti na olje, ker je bila poraba olja manjša kot pa poraba štroma.
Uglavnem, zadeva je čisto OK, tiha, pa še veliko možnosti ima glede na želje, kam želiš usmeriti pihanje zraka.
Cena - 1.300 € za komad skupaj z montažo odtokov po stenah (oktobra še nisem imel fasade) in montažo grelnih kablov.
Poraba elektrike = dodatnih 50 € na mesec (januar, februar) - za eno klimo. Če bi še zgornja laufala bi moral dodati še cca 25 €. Pa to pred poceni elektriko (brez dodatka za porabo, lopovi električarski!).
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Zaspanc, nisi razumel mojega komentarja...Zelo kvalitetna klima s COP številom okoli 4 stane nekaj čez 1000€, za ta denar imaš garantirano relativno dolgoročno kvaliteto.
Klime s COP-jem okoli 6 plačaš pa še vsaj 500€ več za to, da imaš po dveh letih podoben izkoristek kot pri prej omenjeni napravi.
Če ti ni jasno zakaj, malce pobrskaj nazaj, se mi ne ljubi ponavljati
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1109
Teme: 11
Ocena:
0
Kok Napisal:A mi lahko kdo pove kateri multi split sistem (trojček 3 x 3,5 kW) je trenutno najboljši na trgu? Uporaba bo za gretje in hlajenje. Prodajalec vsak hvali tisto kar prodaja - en mi svetuje Mitsubischi FD, drugi mi reče, da je ta top samo 2,5kW enojček, za trojček majo pa še starejšo tehnologijo in mi svetuje Toshibo, spet tretji še vedno prisega na Daikin. Če je kakšen znalec na forumu bi ga prosil za nevtralen nasvet, še najbolj bi mi pomagal, če mi napiše točn model notranje in zunanje enote.
zaradi izkoristkov in vsega ostalega je boljši 3x split sistem, pa tudi cenovno ni bistvene razlike. če bodo notranje enote fejst narazen potem bo zadeva celo dražja od 3x split. če je le prostor za 3x zunanjo enoto
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.b-klik.si">www.b-klik.si</a><!-- w -->
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
sassapo:
Če misliš na padec izkoristka zaradi umazanega zunanjega izmenjevalca-ja, ampak se pri vseh, torej tudi tistih z nižjim COP/EER umaže in povzroči padec izkoristka.
Plačevanje ekstremnega izkoristka (katera že ima 6? Hitachi RAS, za 1.5kEUR? Ok, pa je najbrž ena izjemno redkih s preko 5.3) je lahko za razliko 500EUR napram COP 5 res nerazumno, ampak da bi pa izbiral med recimo FDjko, SuperDaiseikai ali pa že obsolete panasonikovo HE (vse s COP nad 5) in 200EUR cenejšimi ki komaj dosegajo 4 in so povečini veliko hrupnejše in brez bombončkov je pa tudi malce mimo. In dvomim, da teče debata o 6 vs. 5, sem prepričan da gre za 5 vs. <4. Še sploh ker prodajalci nategujejo in forsirajo cenejše klime z A energijskim razredom, ki pa se začne že pod 3.5 .... Torej bolj nategujejo z A kakor s COP/EER...
Objave: 6
Teme: 0
Ocena:
0
3 leta nazaj sem v stanovanju kupil Panasonic CS-E9DKEW, inverter, hlajenje + gretje, ionizator + super bla bla filter...
No, zgodba je taka, da je Panasonic ZELO spustil kvaliteto izdelave.
Meni se sicer ni nič zgodilo, ker sem se prej preselil, ampak pri teh klimah (pa ne samo ta model) je bil problematičen kompresor. Po cca 1-2 let je kompresor crknil, klimo si prižgal, utripati pa je začela lučka za timer. Napaka: crknil kompresor.
Če si težak, so ti pri prodajalcu (uvozniku) zastonj zamenjali kompresor, če pa si bl mlahav si pa to isto zadevo moral plačati. So pa imeli pri uvozniku ekstra kompresorje ravno zaradi tega.
Sama klima je bila OK, ampak tole s kompresorju me je pa čisto odvrnilo od Panasonic-a.
Zato tudi razumem določene monterje, ki nočejo več prodajati in montirat Panasonica.
Aja, japanci so šparali pri kompresorjih, pa so dajal notri poceni plastiko pa še neki pri navitju je bilo, se ne spomnim več.
Zato sem se zdaj odločil za Micke namesto Panasonika.
Tako da vsi, ki si želite Panasonica dvakrat resno razmislite kaj in kako.
Pa še to, nekateri so dajali pri Panasonicih garancijo na kompresor 5 let, uvoznik pa ima dejansko garancijo samo 2 leti. Kako jim rata dat 5 let gar. na komp. meni ni jasno...
Ocena:
73
Mitsubishi SRK/SRC 25 ZG-S ima priporočeno mpc 790EUR+ddv, ter deklariran COP 3.66, tako da bi nekdo rad primerjal japke in krompir.
Razlika v ceni je skoraj 2x, razlika v izkoristku pa tudi.
Poleg tega je omenjen hitachi top-model in nov (zato višja cena), tale micuhevi pa nekaj srednjega in ne preveč novega (zato se ga dobi tudi že krepko pod navedeno mpc). Hitačiju bo cena padla, micuhevija pa kmalu več ne bo za dobit.
Sta pa obe v A energijskem razredu, torej jih lahko mirne vesti primerjaš :roll: Japajade....
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
altherma Napisal:hippo1 Napisal:altherma Napisal:hippo1 Napisal:3 leta nazaj sem v stanovanju kupil Panasonic CS-E9DKEW, inverter, hlajenje + gretje, ionizator + super bla bla filter...
No, zgodba je taka, da je Panasonic ZELO spustil kvaliteto izdelave.
Meni se sicer ni nič zgodilo, ker sem se prej preselil, ampak pri teh klimah (pa ne samo ta model) je bil problematičen kompresor. Po cca 1-2 let je kompresor crknil, klimo si prižgal, utripati pa je začela lučka za timer. Napaka: crknil kompresor.
Če si težak, so ti pri prodajalcu (uvozniku) zastonj zamenjali kompresor, če pa si bl mlahav si pa to isto zadevo moral plačati. So pa imeli pri uvozniku ekstra kompresorje ravno zaradi tega.
Sama klima je bila OK, ampak tole s kompresorju me je pa čisto odvrnilo od Panasonic-a.
Zato tudi razumem določene monterje, ki nočejo več prodajati in montirat Panasonica.
Aja, japanci so šparali pri kompresorjih, pa so dajal notri poceni plastiko pa še neki pri navitju je bilo, se ne spomnim več.
Zato sem se zdaj odločil za Micke namesto Panasonika.
Tako da vsi, ki si želite Panasonica dvakrat resno razmislite kaj in kako.
Pa še to, nekateri so dajali pri Panasonicih garancijo na kompresor 5 let, uvoznik pa ima dejansko garancijo samo 2 leti. Kako jim rata dat 5 let gar. na komp. meni ni jasno...
Panasonic je že nekaj časa kitajska klima, ki malnekost izstopa iz ranga povprečnih kitajskih klim, res pa je da so cene ugodne in ljudje poznajo znamko! Je pa ta "avantura" izpred enega leta, ko je bilo zamenjanih kar okoli 1000 kompresorjev močno omajala ugled te znamke!
Res pa je, da se dobi dobra inverterska klima preverjenega proizvajalca z COP okoli 4,5 že za ceno nekaj več kot 600 EUR (brez ddv), tako da ne vidim smisla, da bi plačeval 3 kratno ceno za 10 ali 20% višji izkoristek
600 € + 250 € montaža = 850 € + 8,5% DDV = 922,25 €
Mitsubishi MZS-FD25VA stane z montažo in DDV cca 1.050 € (neka normalna cena).
Razlika je torej cca 127 €. To pa vsekakor ni 3 kratna cena za 10-20 % višji izkoristek.
Bila je omenjena klima z cop-je okoli 6 in ceno 1.500,00 EUR, cena za mitsubishi SRK/SRC 25 ZG-S znaša 630,00 EUR, tako da je razlika skoraj 3x, to sem imel v mislih!
Montaža in ddv sta ista za vse!
Panasonic je v preteklosti bil znanilec novosti in višjih tehnologij. Vsi ostali so imeli tudi več kot 2 letni zamik. Poglejte malo nazaj in videli boste, kakšno oznako ima Panasonic izdelan na Kitajskem in katera ne. Napisal pa sem tudi, zakaj je prišlo do tov. napake na modelih DKE (šparanje z materijalom in prehod na rotacijski kompresor). Sam jih že dve 2,5 let ne montiram več, lahko pa se premislim?! Sicer pa vse te finte in cenovne razlike poznamo tudi pri ostalih proizvajalcih. Kolikor denarcev, toliko muzike :wink:
Doma pa imam instalirana dva Panasonica tista ta prava HE12 in XE9 že štiri leta, pa jih še dandanes večina ne preseže ne v tehniki niti izkoristkih.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
telmos Napisal:Doma pa imam instalirana dva Panasonica tista ta prava HE12 in XE9 že štiri leta, pa jih še dandanes večina ne preseže ne v tehniki niti izkoristkih.

No daj TELMOS, ne delaj se norcev iz nas
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
73
Sam imam prav tako že dobre 4 leta HE9, ki jo je po izkoristku presegla šele FD25.
Je pa po funkcijah (kot tudi samem načinu delovanja) še dandanes ena najboljših, takrat pa je bila tudi ena izmed tišjih na SLO trgu.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Če bi Panasonic še naprej delal tako kvelitetne klima naprave, kot jih je do leta 2004, potem se ne bi odločil preiti na druge proizvajalce. Ko govorimo o Mitsubishi havy, Toshibi in ostalih, sem jih pred letom 1996 kar veliko instaliral, pa se niso mogle nikdar kosati s Panasonicom. Te klima naprave so bile že leta 1996 tako tihe, da si moral pogledat ventilator na zunanji enoti, če si hotel ugotoviti ali deluje. Pa se nič ne hecam. Instalirali smo jih preko 4000 kosov, pa nismo imeli nikakršnih problemov z njimi in še dandanes delujejo. Je pa prišla serija DKE in z njo problemi. HE klimatska naprava od Panasonica je bila revolucija med klima napravami in je presegla vse ostale proizvajalce za 4 leta v razvoju. Še danes jo malo katera presega (če jo).
Instaliram in servisiram pa vse vodilne znamke, zato vem kaj pišem. Če bi jih bilo moč kupiti, bi jih še vedno instaliral. Trenutno pa se večinoma poslužujem Mitsubishija in Daikina.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!