PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave napa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Danes smo ravno ugotovili da smo v kuhinji pozabili vgraditi odvod za napo :? Ima kdo kakšen predlog kaj se bi dalo narediti - kuhinja je v pritličju - fasada čisto nova narejena prejšnji teden. Imam sploh kakšno možnost imeti napo v kuhinji?
Saj lahko imaš napo s filtrom brez zunanjega odvoda.
Dnevi so sadeži in naša vloga je, da jih užijemo.
(Jean Giono, 1895--1970)
In kam gredo v tem primeru vonjave po dobri ribici? kako pa je s paro - kje se zbira?
Oprosti ampak nisem še slišala za takšno napo.
Saj lahko narediš luknjo skozi steno in fasado. Čisto brez problema. Boš imela zunaj pokrov z loputami.

Odloči se za pozicijo cevi, prevrtaš z 10mm svedrom ven (dolg mora biti vsaj 1/2 metra) - ko prevrtaš zid in prideš do toplotne izolacije, previdno vrtaj naprej, da v fasadi res nastane samo mala luknjica, potem pa skoplješ luknjo z notranje strani do toplotne izolacije, od zunaj pa potem proti notranjosti (na fasadi luknjo na sredini za pozicijo imaš, naredi šablono iz kartona, obriši, navrtaj po obodu luknje premera 8 mm (eno poleg druge) skozi fasado), potem pa lepo odreži, v luknjo vtakni cev (npr 110 mm) in jo z notranje strani zapurpenaj, na robu fasade pa zakitaj s silikonskim kitom.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
-
orhideja, če še ti nisi slišala, še ni rečeno, da ne obstaja. Sem pa presenečena, da ne veš tega. V večini blokov imamo nape na ogljeni filter. Redno se ga menja in je to to.

Na fasadi pa jaz niti slučajno ne bi imela odprtine. Prvič estetsko, drugič pa sem videla že nemalo takih lukenj z vso svinjarijo zamaščeno okrog. Osebno bi imela napo speljano samo ven pri strehi.

Je pa to stvar posameznika.
Dnevi so sadeži in naša vloga je, da jih užijemo.
(Jean Giono, 1895--1970)
kako tu zgleda sifon za odvodnjavanje kondenza?
Alea iacta est
-
orhideja4 Napisal:Danes smo ravno ugotovili da smo v kuhinji pozabili vgraditi odvod za napo :? Ima kdo kakšen predlog kaj se bi dalo narediti - kuhinja je v pritličju - fasada čisto nova narejena prejšnji teden. Imam sploh kakšno možnost imeti napo v kuhinji?

Saj ni nujno da je luknja v steni (sploh ni priporočljivo, ker potem teče po fasadi). Zračnik se spelje na streho in se na strehi naredi zračnik (poseben element kritine).
Nikoli ne reci nikoli.
Malo je o tem še tukajle:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=9007&">viewtopic.php?f=6&t=9007&</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=2079&">viewtopic.php?f=6&t=2079&</a><!-- l -->

pa še tole dodam:
Cev za napo načeloma ne bi smela biti plastična. Zakaj, vprašajte gasilce, ki so kdaj gasili kakšen kuhinjski požar.

Jaz zaradi načina gradnje nisem mogel speljati cevi za napo na podstrešje, ker bi cev morala skozi lesen stropnik. Zato je speljana naravnost skozi steno na fasado. Zunaj je pokrov z loputami, ki je narejen za napo. Cev gleda iz fasade 2cm, nanjo pride nataknjena rozeta, ki kondenz, kar ga je (zaenkrat ga po enem letu uporabe nisem nameril nič) zadrži. Cev ima na ven rahel padec 0,5 cm/0,5m - če bi se nabiral kondenz, bi tekel ven - vendar se enostavno ne nabira. Napa ima tudi svojo zaporo, da mrzel zrak pozimi ne vdira preveč v kuhinjo.

Kadar obratuje, morebitni kondenz odpiha, ko pa je ugasnjena, zrak v cevi ne kroži, zato kondenz nima od česa nastajati. Zaradi morebitnega nastajanja mastnih flekov na fasadi pa imam v napi tudi nek dodatni filter, ki zadrži maščobne delce.

fotka:
[img]httpunichr("58")//gremlinunichr("46")infonetunichr("46")si/slike/napa01unichr("46")jpg[/img]

lp
gremlin, kje si nabavil material za tvojo napo? Kaj je poleg cevi (iz kakega materiala mora biti) treba nabaviti?
Alea iacta est
Cev premera 14 cm iz nerjaveče pločevine - ostala je od preboja za dimnik in zunanja rozeta z samozapiralnimi lamelami, kupljena mislim da v Tapro Lj (nisem pa čisto prepričan, je že več kot leto on nakupa).

lp
Pozdravljeni!
Prav zato, da ne bi s časom na fasadi nastal velik masten madež in ker preboj na streho ne pride v poštev, iščem alternative...
Ker je hiša pritlična in napušč betonski (podaljšek betonske plošče), bi bilo verjetno možno, da bi odvod od nape speljal najprej preko zida, nato pa bi bila potrebna neka reducirka iz okrogle cevi na ploščato, ki bi jo s pomočjo kolen spravil gor do napušča in ven od zida, tik pod napuščem pod žleb - vse skupaj v debelini, da bi pokrila fasada....upam, da sem bil razumljiv....
Pozna kdo, kje bi lahko nabavil takšne cevi?

Hvala za pomoč!
O ploščatih ceveh je bilo govora (pisanja) tule:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=11&t=13262">viewtopic.php?f=11&t=13262</a><!-- l -->

lp
tudi mi imamo odvod za napo samo skozi steno ven in čist super funkcionira
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej! Smile
1 2 3 4
Iskanje po temi