Objave: 1677
Teme: 112
Ocena:
0
Kakšne regulatorje uporabljate? Funkcije, uporabnost (user friendly), kvaliteta (zatajitev), možnost nastavitev, cena,... antizmrzovalna funkcija,...
Oziroma kateri regulatorji so najboljši? Znamka, model...
Verjamem v vse kar vidim. Nejeverni Tomaž.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Imam dvojni diferenčni termostat Seltron ND2+, ki ima PWM regulacijo črpalke, hkrati krmili še črpalko med pečjo CK in bojlerjem ter po potrebi vklaplja elektro grelec ali peč, kakor pač povežeš.
Nastavitev preveč, zatajil v dobrega pol leta še ni.
Sicer proizvajalec nima vsega pošlihtanega znotraj firme a za tistih 130EUR+tipala je to edini kolikor toliko resen regulator.
Ima tudi dosti varnostnih nastavitev.
Pogrešam edino funkcijo kalorimetra, ki jo imajo nekateri namenski regulatorji, a tu cenejši spet delajo le z približki. Tadragi, ki pa imajo dejansko tudi merilec pretoka, pa so zasoljeni in popoprani v ceni da te kap...
Sicer bi tudi tale lahko imel še kak display več, a če zadevo zmontiraš in pozabiš nanjo je to itak samo nepotreben strošek.
Ocena:
0
Ob vseh teh regulatorjih me zanima najboljši za cevne kolektorje. Ena stvar ki je pa vsem enaka je da noben nima super antizmrzovalne logike z vzporednim merjenjem zunanje temperature.
Seltronov je poceni in učinkovit. Kaj pa ponujajo ostali? Sonennkraftov SKSC2 ima še kalorimeter ampak slabost je da potrebuješ dober merilec pretoka ker drugače je ta opcija neuporabna.
Objave: 357
Teme: 11
Ocena:
0
Dober regulator je srce sončnega sistema in ti reši marsikatero zagato.
Probaval sem z različnimi proizvajalci od low cost do firm katere nekaj dajo nase.
Ni vse rešeno z normalnim diferenčnim termostatom za 40€
Pristal sem na renomirani firmi z katero nimam težav in problemov. Cena je kar nekaj višja ampak do sedaj nimam reklamacij. Stranke pozabijo da imajo solarni sistem in ko jih enkrat na leto obiščem se spomnijo da imajo nekaj v kurilnici.
Ocena:
0
men218 Napisal:Dober regulator je srce sončnega sistema in ti reši marsikatero zagato.
Probaval sem z različnimi proizvajalci od low cost do firm katere nekaj dajo nase.
Ni vse rešeno z normalnim diferenčnim termostatom za 40€
Pristal sem na renomirani firmi z katero nimam težav in problemov. Cena je kar nekaj višja ampak do sedaj nimam reklamacij. Stranke pozabijo da imajo solarni sistem in ko jih enkrat na leto obiščem se spomnijo da imajo nekaj v kurilnici.
Zdaj pa z besedo na dan (za cevne kolektorje) in povej znamke in modele dobrih regulatorjev pa še kje se dobijo. Vsi smo obsedeni s kalorimetrijo pri kolektorjih in tut mene zanima to področje. Je bolje imeti ločen sistem?
Objave: 357
Teme: 11
Ocena:
0
Vitosolic100 in 200 od wiessmann-a
Kupiš lahko samo pri pooblaščenih monterjih.
Če imaš peč omenjenega proizvajalca in si malo firbčen tip boš cel dan stal ob sobnem termostatu (še v kurilnico ti ne bo treba) in gledal "dobitke" sonca, temperature kolektorjev, vode in ostale podatke.
Pač imaš eno igračko, katera pa malo več stane.
Kaj si mislil z ločenim sistemom?
Ocena:
0
men218 Napisal:Vitosolic100 in 200 od wiessmann-a
Kupiš lahko samo pri pooblaščenih monterjih.
Če imaš peč omenjenega proizvajalca in si malo firbčen tip boš cel dan stal ob sobnem termostatu (še v kurilnico ti ne bo treba) in gledal "dobitke" sonca, temperature kolektorjev, vode in ostale podatke.
Pač imaš eno igračko, katera pa malo več stane.
Kaj si mislil z ločenim sistemom?
Regulator in kalorimetrija.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
ttomi73 Napisal:Ob vseh teh regulatorjih me zanima najboljši za cevne kolektorje. Ena stvar ki je pa vsem enaka je da noben nima super antizmrzovalne logike z vzporednim merjenjem zunanje temperature.
Seltronov je poceni in učinkovit. Kaj pa ponujajo ostali? Sonennkraftov SKSC2 ima še kalorimeter ampak slabost je da potrebuješ dober merilec pretoka ker drugače je ta opcija neuporabna.
SKSC2 je zelo učinkovit tudi pri kalorimetriji. Je pa potrebno vnesti vse nastavitve. Smo preverili točnost z in brez merilca pretoka. Odstopanja so minimalna. Ima pa vse ostalo rešeno tudi proti zamrzovanju, nočnem hlajenju, samodejnem uravnavanju pretoka in porabe črpalke itd.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ocena:
0
Telmos.
Kako pa je z samodejno regulacijo pretoka in dT?
Namreč Seltron ND2 samo vključi ali izključi črpalko medtem ko ND2+ ali SKSC2 prilagaja njeno hitrost.
Kaj je pomembno na regulatorju za maksimalen izplen energije?
Objave: 140
Teme: 0
Ocena:
0
Regulacija pretoka poveca izkoristek sistema, saj se obrati crpalke prilagajajo temperaturni diferenci med hranilnikom in SSE. Brez te regulacije se dogaja, da crpalka pozene medij skozi cevi s polno mocjo in se SSE ohladi se predenj pride toplota do hranilnika; posledicno se izkljuci crpalka. (Toplota ostane v ceveh). To se dogaja predvsem pri vakuumskih SSE. Ce imamo frekvencno regulacijo pa se pri znizanju temperaturne diference obrati crpalke zmanjsajo, medij ostane dalj casa v SSE, in poskrbi za dovolj visoke temperature za polnjenje hranilnika.
Ocena:
4
Ne vem, kaj bi bilo še za dograditi, kar Sonnenkraftov SKSC2 ne bi znal pri vodenju sončnega sistema za bojler in običajne zalogovnike

Sicer pa kompletna povratna grupa z SKSC2 regulacijo, z štirimi pt1000 tipali, manometrom, termometri na ventilih, nepovratnim ventilom, varnostnim ventilom, kazalnikom in regulatorjem maksimalnega pretoka, obtočno črpalko in izolacijo stane 614 euro + ddv.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ocena:
0
telmos Napisal:Ne vem, kaj bi bilo še za dograditi, kar Sonnenkraftov SKSC2 ne bi znal pri vodenju sončnega sistema za bojler in običajne zalogovnike

Sicer pa kompletna povratna grupa z SKSC2 regulacijo, z štirimi pt1000 tipali, manometrom, termometri na ventilih, nepovratnim ventilom, varnostnim ventilom, kazalnikom in regulatorjem maksimalnega pretoka, obtočno črpalko in izolacijo stane 614 euro + ddv.
1. Ali laho SKSC2 krmili dve pumpi za dva kolektorja z ločenimi inštalacijami istočasno? Namreč inštalirane imam 4 kolektorje (12m2 neto) dva na JV, dva na JZ (45 naklona vzporedno s streho) in uporabil bi shemo dveh kolektorjev in enega hranilnika ANL7. Hidravlične inštalacije so ločene in speljane v kotlovnico. Kaj bi bilo najbolj optimalno?
2. Ena težava iz prakse.
Zadnjič sem pri eni stranki prvič montiral SKSC2 regulator na shemo ANL5 in težava je v tem da temperatura na obeh hranilnikih (en bojler en hranilnik) skače za cca 0,5oC gor in dol. Poklical sem Zeusa kot strokovnjaka za SSE pa ni vedel nič povedat. Izklopil sem pumpo, rotodivert in še neke druge porabnike ker sem domneval da bi lahko bila vzrok omrežna napetost ali nihajoča napetost za pumpo,... ampak temperatura je še evdno skakala. Imaš kaj v rokavu?
Ocena:
4
Anl7 omogoča prav krmiljenje dveh črpalk preko dveh izhodov in dveh kolektorskih tipal neodvisno ena od druge. Tisto skakanje temperature pa nisem še doživel. moral bi pomeriti tipala in ugotoviti zakaj gre. Morda je kaj s tipali narobe. Poglej tudi kako imaš nastavljeno nihalno polnjenje in časovne razdelitve. Morda je kaj na tem
PRIO1, tSP, tUMW :wink:
Ocena:
0
telmos Napisal:Anl7 omogoča prav krmiljenje dveh črpalk preko dveh izhodov in dveh kolektorskih tipal neodvisno ena od druge. Tisto skakanje temperature pa nisem še doživel. moral bi pomeriti tipala in ugotoviti zakaj gre. Morda je kaj s tipali narobe. Poglej tudi kako imaš nastavljeno nihalno polnjenje in časovne razdelitve. Morda je kaj na tem
PRIO1, tSP, tUMW :wink:
Thx telmos za razlago Anl7. Sem pregledal cenik Sonnenkrafta in našel
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")moj-albumunichr("46")com/slika/14896522/8RXiojpHXlpipV9sunichr("46")gif/#[/url]
kjer piše v zadnji vrstici Vzporedno delovanje... in za SKSC2 ni kljukce. Pomeni da oba naenkrat ne delujeta :?
Bom preveril nastavitve glede nihanj temperatur.
Ocena:
0
Odločil sem se za regulator SKSC2. Reference odlične za primerno ceno. Manjka mu nič tako da je to to in je boljši od Seltona ND2+, ki je univerzalni regulator.