PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napeljava za telefon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav!

Pravkar preurejam stanovanje in bi rabil pomoč pri napeljavi telefona iz
zgornjega v spodnje nadstropje(eno etažo niže).Važno je,da telefon v zgornjem nadstropju ostane... Sedaj me pa zanima kako naj to izvedem,ker bi rad imel spodaj tudi internet. Kakšen kabel naj povlečem in kako naredim razvod? Spodaj bom imel omarico v kateri naj bi bil modem in od tam bom vlekel kable v druge prostore.
Vsak nasvet je dobrodošel Smile

lp
Pozdrav!
Glede na to kar si napisal predpostavljam, da imaš linijo speljano iz podstrešja (mansarde) v zgornje nadstropje do telefona (predpostavljam, da je edini). ČE BOŠ IMEL ADSL (IP TEL.): Jaz bi na tvojem mestu potegnil iz podstrešja (ali pa od telefona direktno) UTP kabel do spodjega nadstropja (glavna linija) do spodnje omarice ( ali direkt do modema). Tu boš uporabil 2 žili (par) in 2 žili za povratni vod za obstoječi telefon iz modema. Če pa boš imel več telefonov, pa iz modema direkt v omarico (ali prvo tel. vtičnico), kjer boš naredil razvod do ostalih telefonov in zgornjega obstoječega.
To velja, če imaš navaden analogni telefonski priključek in boš imel npr. adsl internet in telefon (duo ali trio).

lp,
Se sicer strinjam s simotom, vendar bi ti svetoval, da tako do modema kot od modema do vsake končne naprave (rač, tel, Tv,...) potegneš po en UTP kabel oz. še bolje ča za modem in podobno šaro predvidiš en malo večji prostor oz. manjšo kom. omarico iz katere preko patch panelov zaključiš UTP mrežo.
Tako je prav, se pa da tudi takole štikat kot je napisal simo.

Do modema sta potrebna dva drata, od modema do analognih telefonov ravno tako dva, do ISDN so potrebni štirje, do Ip telefona 8 dratov(UTP) - ravno tako do računalnika in TV.
Se pravi,da moram najprej speljati iz podstrešja glavno linijo(utp kabel)
v mojo omarico(tam bom imel modem,še raje router z antenco). Se pravi 2 žili tega kabla uprabim za eno tel vtičnico(moj telefon),2 žili pa za telefon v zgornjem nadstropju. Kakšen kabel povlečem nazaj v zgornje nadstropje? Utp ali je lahko navaden telefonski? In te žile ki mi ostanejo naredim priključek za v modem. Od modema ali roterja pa do tam kamor rabim utp kabel. Bo to držalo al sem narobe zastopil?
UTP po slovensko pomeni univerzalno terminalno ožičenje. Od modema/routerja(usmerjevalnika)/razdelilca(switch) pa do vsake končne naprave se uporabi po en tak kabel.

Povsod daj UTP kable (min. cat.5), vključno z dovodom!
Se pravi,da tko kot sem napisal bi šlo potem?
UTP: [url]httpunichr("58")//slunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/UTP[/url]

Drugace pa, UTP povsod, kot so ti ze svetovali. Se najbolje UTP direktno od telefonske omarice naprej. Pa ko ze vleces kable, si lahko med nadstropji povleces kaksen kabel vec, ti bo prislo prav, ce bos hotel npr. vlecti lan povezavo nazaj v zgornje nadstropje, ...
vem kaj je utp kabel in kako zgleda...Tudi to vem,da gre v vsako končno postajo(računalnik,tv)
svoj kabel.Predvsem me zanima če je uredu ta vezava..po 2 žili iz utp kabla na vsako tel vtičnico ali sem narobe razumel.
Za vsak telefon ( oz. telefonsko vticnico ) das en UTP kabel in potem, ko das gor konektor uporabis samo 2 oz. 4 zice iz tega kabla ( kar pac rabis ).
Napeljavo za ethrnet ponavadi postavljajo informatiki. Pravilo je da za vsako napravo napeljete svoj UTP (STP) kabel iz neke centralne lokacije v hiši,kjer pride primarni signal od ponudnika do vas ( lahko parica lahko optika). Tu je pametno postaviti komunikacijsko omarico. Razlog? V moji skromi hiški imam ze 4 škatle v kleti ( razcepnik, adsl modem, router, switch.
Od tu naprej pa lahko čisto preprosto povem da je vskoraj vsak bivalni prostor po 2 utp kabla že kar standard. Sploh, če se pogovarjamo še o televiziji in dostopnih točkah za brezično omrežje. Zadeve, ki rabijo visoke in stabilne prenosne hitrosti, obvezno priključiti po UTP ( STP) kablu.
flex Napisal:vem kaj je utp kabel in kako zgleda...Tudi to vem,da gre v vsako končno postajo(računalnik,tv)
svoj kabel.Predvsem me zanima če je uredu ta vezava..po 2 žili iz utp kabla na vsako tel vtičnico ali sem narobe razumel.

Pozdrav!

Jaz bi naredil po skici <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moj-album.com/slika/9543243/MxTab1PQiNmLWiuV.jpg/">http://www.moj-album.com/slika/9543243/ ... LWiuV.jpg/</a><!-- m --> . Sicer je tu polno variant, ali ti dve sta po moje najenostavnejši. Jazi imam naprimer tako:
-glavna linija (UTP) speljana do vtičnice (z dvema izhodoma), ki je pri modemu,
-vtičnico sem od zadaj razvezal, tako da je vsak izhod za sebe.
-na enem priključku (zadaj) vtičnice je glavna linija, katero peljem preko kabla na modem
-na drugem priključku vtičnice (zadaj) pa je linija do omarice, kjer imam tel. razvod.
- s sprednje strani vtičnice imam na eni strani priključen modem (vhod) na drugi strani vtičnice pa imam iz modema kabel za telefone.

Tako lahko kadarkoli odklopim iz omrežja glavno linijo ali pa tel. aparate.
Simo2 priznam, da domišljije ti pa ne manjka pri razdeljevanju utp kabla na parice.Smile Si mogoče kdaj pomislil zakaj so 2 pa 2 parice med seboj sukane. Odsvetujem kakršnokoli deljenje kablov po paricah. Seveda pa, če si talent se da vse.Smile
Pozdrav!
Jaz dobro vem zakaj so parice med sabo sukane. Vendar kar se tiče paric pred modemom (za linijo) ni takega problema, če imaš pač utp razdeljen (če ni druge variante.). Večji problem ti predstavljajo kako so parice sukane za modemom - se pravi za ethernet (povezava do rač., povezava do routerja,.....). Mislim da me razumeš!
No mislim, da flex preureja celo stanovanje in zato pač nekako logično, da uporabi novo napeljavo, ki je v skladu s cat5e standardom. Pač je cena kabla res zanemarljiva.
simo2 Napisal:Pozdrav!
Jaz dobro vem zakaj so parice med sabo sukane. Vendar kar se tiče paric pred modemom (za linijo) ni takega problema, če imaš pač utp razdeljen (če ni druge variante.). Večji problem ti predstavljajo kako so parice sukane za modemom - se pravi za ethernet (povezava do rač., povezava do routerja,.....). Mislim da me razumeš!
Nisem te popolnoma razumel kaj hočeš vprašat.
Sicer pa podobno rešitev uporabljam jaz že nekaj časa, in sicer sem linijo 4,5 (modro, belomodro) ločil in nanjo priključil izhod iz razdelilnika ISDN/ADSL in peljal na modem. Linijo 1,2,3,in7 sem uporabil za ISDN od NTB do ISDN telefona preostali dve 8 in 9 pa za povezat analogni telefon od ISDN telefona.
tako povezane naprave delujejo B.P. menim da bi enako dobro delalo tudi v tvojem primeru, se pravi, da uporabiš linijo 4,5 za priklop modema na zunanjo linijo in linjije 1,2,3 in 7 za priklop slednjega prek LAN-a na router ali PC
1 2
Iskanje po temi