PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Poznavalci talnega gretja (uporabniki, monterji...)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
trije Napisal:tomice...po sliki omarice predvidevam da so 4-sredinski so termoventili ostali 3-štelaš na roke...?Kaj pa pozimi ko sonce posveti(velika okna južni del hiše)tudi če termoventil izklopi je tu še fazni zamik...torej odpiraš vrata na hodnik, al pa skačeš na okol v gatah...

Dva ventila sta za zgornjo kopalnico (prva dva, ki sta vedno popolnoma odprta) in eden za galerijo na južni strani (zadnji, ki je vedno zaprt).

Velika okna imam proti severu, proti jugu sta samo dve veliki okni: panoramsko 320 x 60 cm (ki je na višini 180 cm, tako da ga sonce obsije le pozimi) in okno pri stopnišču 375 x 120 cm, ki pa ima satinirano steklo in je svetloba prijetno razpršena. Kamnito stopnišče se počasi ogreje in je toplo še nekaj časa po tem, ko sonce ne sije več. Pred ti dve okni pride še zunanje senčilo (leseno iz letev, na drsnih vodilih, podobno kot paravan pred vhodom), da jih bom lahko pozimi dodatno zasenčil.

To je južna stran:
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?3y/10w/4wu9gqqC/20090117125212unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/3y/10w/4wu9gqqC/20090117125212unichr("46")jpg[/img][/url] [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?3R/Q/3mr9rWVb/20090117103520unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/3R/Q/3mr9rWVb/20090117103520unichr("46")jpg[/img][/url]

Eden od razlogov je tudi to, da mi pozimi sonce preveč ne sije v dnevni prostor, razen na stopnišče. Faznemu zamiku se pri talnem ogrevanju ne moreš izogniti. Je pa vseeno bolje, da ti zapre veje, ko je dovolj toplo, ne pa da še kar greje. TČ, ki se ravna po zunanji temperaturi, ki jo meriš na severni strani hiše, je pozimi seveda nizka in bi še kar naprej grela.

Npr. danes je takšen dan. Zunaj je okoli 2 st.C, sonce močno sije, termostat v dnevnem prostoru je nastavljen na 22,7 st.C. Sonce je prek poldneva ogrelo prostor na 22,9, sedaj pa je temperatura spet padla na 22,7. Veje so bile od 10. do 14. ure zaprte. Prej ko nisem imel na vejah ob zunanjih zidovih termoventilov, pa je bilo ob takšnih dneh nevzdržno, saj je TČ še kar grela.

To je severna stran, kjer lahko poleti uživaš v senci na terasi (to pa je drugi razlog):
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?2Z/v3/2k57jQJx/20080818155540unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/2Z/v3/2k57jQJx/20080818155540unichr("46")jpg[/img][/url]
eno vprašanje, a za to regulacijo rabiš v omarici imeti 220?
da obvezno.... modul, ki regulira termopogone (lahko je brežični ali žični) mora biti priključen na štrom naprej pa je lahko na anteno ali pa na povezavo po posameznih prostorih.. talno pri višji temperaturi v prostoru neha delat oz. nima več učinka ...

lp
Mi pa regiliramo tako:

V vsakem nadstropju je omarica z venitili, kjer so tudi merilci pretokov. V dnevni je na steni termostat, ki je povezan s TČ. Temperatura na termostatu je konstantno na 21 st, kar pomeni, ko je temperatura v pritličju 21 st, ta termostat ustavi obtočne črpalke in voda preneha krožiti po sistemu, posledično pa se tudi TČ ne vklaplja več, saj temperatura vode v sistemu (zalogovniku) ne pade, ker ne kroži (izgube v zalogovniku so minimalne).

S posameznimi vejami smo se na začetku malo igrali in jih pripirali glede na pretoke, sedaj pa smo ugotovili, da je bolje, če je TČ nastavljena na malo nižjo krivuljo ogrevanja, pa veje čim bolj odprte, pa je temperatura lepo konstantna, pa še TČ optimalneje dela, saj greje vodo na nižjo temperaturo. Priprta je le veja v spalnico.

Kako pa se obnese v teh sončnih dneh. Ker je hiša orientirana na jug s skoraj 60 % steklenih površin, jo sonce zelo hitro segreje. Pozimi, teh oken ne senčimo (imamo zunanje žaluzije), ampak pustimo, da sonce segreje hišo. Zaradi zasnove hiše tudi ni problem glede prenosa toplote v druge prostore, saj sta pritličje in mansarda povezana z galerijo in v masardi so tudi strešna okna na jug.

Smo tudi mi najprej razmišljali o bolj kompleksni regulaciji, a je nakoncu pretehtalo to, da smo navajeni, da je po celi hiši enakomerno toplo, pa še čisto banalen razlog: že iz stanovanja smo navajeni, da vrat sob ne zapiramo in potem pač nima smisla vsako sobo zase regulirati.

LP
Samojed Napisal:Če bi res bilo samo 20€ se mi že smeje. A dvomim v to, ker toliko mogoče stane samo pogon, če ga dobiš ultra poceni. Pametnega termostata pod 50€ še nisem videl, pa verjetno se še marsikaj najde. Kot si napisal, tudi če je prenos podatkov "brezžičen", rabiš napajanje na več kocih itd. Skratka, hvala za odgovore do sedaj, seveda pa vabljeni da še kaj napišete.
Pri 10,00 EUR (za pogon), se ti bo smejalo še bolj!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://stores.ebay.de/preisbrecher888_Fusbodenheizung_Regeltechnik_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ18010339QQftidZ2QQtZkm">http://stores.ebay.de/preisbrecher888_F ... idZ2QQtZkm</a><!-- m -->
Big Grin Big Grin se mi že. Sicer nemško ne zastopim baš, ampak vseeno sem videl kar sem želel. Zanima me samo če kdo ve kako je s temi pogoni - pašejo vsepovprek, neodvisno od sistema v omarici ali je treba malo prečekirat predno karkoli naročim. Sicer je tako, da ko bomo izvajali ogrevanje, bom pač poskrbel za povezavo s kurilnico, sami termostati in glave pa bodo prišli na vrsto kasneje, ko bom videl koliko in kje jih rabim. Termostati bodo morali biti brezžični - ali zadeva deluje skozi 2 plošči (iz mansarde v kurilnico)?
LP,
Samojed
Zakaj iz mansarde v kurilnico?
V kurilnici krmiliš ogrevalni krog (črpalka, tripotni ventil -> temperatura dovoda) glede na zunanjo temperaturo. To pripelješ v razdelilno omarico kjer montiraš tudi termostatske ventile(menda nimaš razdelilnih omaric za celo hišo v kurilnici). Kakor piše je doseg do 75m, kar pri klasični gradnji (opečne stene, siporex) nebi smelo predstavljati težav. Pri betonskih stenah in ploščah pa armatura lahko predstavlja težavo.

Pogoni ne pašejo vsepovprek. Malo poglej kakšne navoje imaš na razdelilcu! Sicer pa lahko razdelilec kupiš na istem naslovu. (Heizkreisverteiler, Ventilverteiler mit Topmeter)

Tam ti točno piše, da je namenjen navoju 30x1,5 - spodaj pa še nekaj znamk s katerimi je združljiv (Geeignet) in s katerimi ni združljiv (Nicht geeignet)
Hvala še enkrat. Dolžen sem še odgovor zakaj v kurilnico - zato, ker mogoče bom celo sam sprogramiral regulator, pa četudi ga ne, se mi zdi pametno. Ker v končni fazi, če zaradi segretih prostorov vsak prostor zapre pretok, je pametno ali celo nujno da se ustavi obtočna črpalka. In ker sem v te namene v kurilnici že vgradil večjo omarico se mi ne zdi pametno štrikat s štromom po razdelilni omarici gretja, iz teh pa tudi če imam cevi za povezavo direktno s kurilnico. Torej, na kratko - če že moram dat brezžične termostate, bom sprejemnik montiral v kurilnici, nato pa večžilni kabel in do ventilov, pa je rešeno.
LP,
Samojed
Menda ne boš imel termostata prav v vsakem prostoru?
Hodniki, kopalnice ne potrebujejo termostatov - tam je pretok stalen prek ročno nastavljenega pretoka v razdelilni omarici. Temperatura vode je itak vremensko krmiljena, kopalnice pa se (običajno) dogrevajo.
Poleg se da sprejemniku priključiti tudi "Pumpenlogistikmodul" - se pravi ravno to, kar ti iščeš. Tako iz razdelilne omarice potegneš en kabel v kurilnico in ne šopa kablov iz kurilnice v razdelilno omarico.
da še mal vskočim Smile

torej za regulacijo talnega iz ebay-a rabim: termostat, tisti ventil,...

kaj pa [img]httpunichr("58")//thumbs1unichr("46")ebaystaticunichr("46")com/pict/2703383441344040_1unichr("46")jpg[/img], kaj je pa to?
..zaprl oči in vprašal,
planiram inštalirati toplotno crpalko z dvo conskim sistemom ogrevanja, 30kv talnega in 90kv radiatorjev, oba prostora ločeno. Kot sem si sam razložil delajo radiatorji preko termostata in krivulje, ko dosežejo željeno temp. termostat izklopi in začne ogrevanje talnega z nižjo temp. preko krivulje. Ogrevanje obeh prostorov hkrati pa ne gre.
Prosil bi če lahko kdo potrdi moje razumevanje delovanja dvo conskega sistema. Hvala
Jaz pa to razumem, da lahko neodvisno reguliraš dve coni.
Kar pomeni: dva mešalna ventila, dve obtočni črpalki.
(5.10.2020 ob 13:10)killer007 Napisal: ..zaprl oči in vprašal,
planiram inštalirati toplotno crpalko z dvo conskim sistemom ogrevanja, 30kv talnega in 90kv radiatorjev,  oba prostora ločeno. Kot sem si sam razložil delajo radiatorji preko termostata in krivulje, ko dosežejo željeno temp. termostat izklopi in začne ogrevanje talnega z nižjo temp. preko krivulje. Ogrevanje obeh prostorov hkrati pa ne gre.
Prosil bi če lahko kdo potrdi moje razumevanje delovanja dvo conskega sistema. Hvala

Ne vemo, ali tvoja TČ omogoča krmiljenje 2 krogov.
Sicer pa si narobe predstavljaš. Jasno da se ogrevata obe coni naenkrat.
Direktni krog gre v radiatorje, drugi krog gre v mešalno enoto s svojo OČ in mešalnim ventilom. Krmilnik TČ krmili vremensko krivuljo za vsak krog ter mešalni ventil za talno. Jasno mora imeti vsak krog svojo krivuljo, saj je za radiatorje precej bolj strma.
1 2
Iskanje po temi