Objave: 19
Teme: 6
Ocena:
0
Pozdravljeni!!
Sem tik pred prekrivanjem strehe in me še nekaj na hitro zanima.
Z boljšo bolovico se odločava ali bi imela kamin ali ne. Pri tem se nama poraja vprašanje, če je lahko kamin pri steni, katera je zunanja, ter kolikšna ja najmanjša dolžina dimnika.
Prav tako pa me zanima, kakšen je najmanjši fi dimnika, da bo zadeva "špilala".
Bil bi pa tudi vesel, če ima kdo kakšenga poznanega mojstra v okolici Slov. Bistrice, ki bi mi hotel narediti dimnik, ostalo pa bi naredil sam (obzidal,...)
LP Aleš
Objave: 585
Teme: 34
Ocena:
0
Mislim da je najmanjša dolžina dimnika okrog 4 metre. Vsaj tako sem jaz zasledil.
Sicer pa ima vsak kamin svoje fore, tako da se je najbolje pozanimat kar pri trgovcu samem.
No money, no funny!
Objave: 145
Teme: 3
Ocena:
0
Kamin je lahko na zunanji steni. Je pa logično, da je energijski doprinos tovrstnega kamina manjši od kamina, ki bi stal v sredini hiše.
Z vsaj eno stranjo kamina pač greješ zunanjo okolico. :?
Torej racionalno ni, je pa možno.
Objave: 124
Teme: 22
Ocena:
0
moj kamin dimnik ima 3 metre višine in 125mm premera. Kamin je na zunanji steni, vrh dimnika pa malo pod višino slemena. deluje b.p. Mi je pa rekel človek, ki je montiral dimnik, da ima vsaka mikrolokacija svoje značilnosti, pomeni, da je morda pri meni 3 metre višine dovolj, nekje drugje pa bo 4 metre premalo.
hasta la victoria siempre
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Za pošten relativno velik odprt kamin rabiš najmanj 4 metre efektivne višine dimnika premera 20cm. Efektivna višina se šteje od priključka, ki je vsaj 1,80 metra od tal - torej je skupni dimnik visok skoraj 6 metrov!
Za kamin kjer se kuri na drva rostfraj dimnik mogoče ni najbolj primeren - boljše bi bile šidlove tuljave. Šidel dela kompletne dimnike, ki se jih sestavlja kot lego kocke. Če misliš, da bi znal sam obuidati kamin, potem boš tudi dimnik lahko postavil sam. Sodobne tuljave so precej lažje kot tiste stare dvajset let.
Sicer se pa najprej odloči za kaminski vložek - ko boš izbral tega boš točno vedel kakšen dimnik, kakšen dovod svežega zraka rabiš(!), kakšen estrih moraš pripraviti in podobne štose. Dobijo se tudi kamini, ki so manj (pa tudi kateri ki so bolj) zahtevni.
Ocena:
0
Ojla!!
Hvala za odgovore, imam pa še eno podvprašanje!!
Omenili ste bolj ali manj zahtevne kamine. Ker midva nimava opcije, da bi bil dimnik višji kot cca. 2 metra od kamina navzgor, me zanima ali kdo pozna kakršno koli rešitev.
Midva bi imela kamin v dnevni sobi in sicer, da bi si mogoče v prehodnih dneh lahko malce zagrela prostor. Dnevna soba pa je skupaj z jedilnico velikosti cca. 30 m2.
Za kakršni koli predlog ali rešitev ze zahvaljujem, LP Aleš
Objave: 603
Teme: 5
Ocena:
1
Jaz glede dimnika ne vem odgovora. Po mojem je nujno stopiti do kakega strokovnjaka, ki se pod svojo izjavo tudi podpiše.
Bi pa rekel, da ideja, da bi se s kaminom grel samo v prehodnem obdobju "ne pije vode". Kaj hočem povedati: moj kamin je manjše moči (mislim, da 7,5 kW), ampak, da bi ga sedaj zakuril, mi na misel ne pride. Je takoj prevroče. Pa mi zaradi precej odprtih prostorov in stopnišča lahko ogreva velik del hiše. Res pa je, da so prostori vsekakor že ogreti, ker pač v hiši cel čas živimo in ne moreš čakati, da bi se prostori ohladili za par stopinj, potem pa zakuril... Kamin mora imeti dober vlek in ognja ne smeš dušiti. Potem bi vsekakor bil izkoristek precej slabši in še steklo bi se najbrž bolj umazalo.
Ocena:
0
Pri dva metra visokem dimniku lahko kar pozabiš na odprt kamin. Kakšen model, kjer ogenj gledaš skozi šipo, pa bi verjetno čisto dobro delal.
Predlagam, da se oglasiš pri kakšnem mojstru, ki kamine in peči montira in prodaja - ta ti bo lahko najbolj po resnici povedal.
Objave: 603
Teme: 5
Ocena:
1
Dimnik mora tudi za zaprt kamin imeti dober vlek, sicer bo v trenutku, ko zakuriš zakadilo v prostor. To pa ne bi bilo zaželjeno. Kot že rečeno, vprašati je treba prave mojstre.
Ocena:
0
Jutro!!
Še kakšen komantar bi oziroma še kakšen nasvet!!
Hvala, LP Aleš
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Pozabi na kamin. Je preveč komplikacij in stroškov (vsaj v tvojem primeru) za "nič" efekta. 30 kvadratov za dnevno in jedilnico je škoda kvariti z dodatnimi 2-3 kvadrati kamina z okoliškim prostorom. Na računa kamina 500-700 jurjev imaš marsikateri drug užitek.
Objave: 118
Teme: 10
Ocena:
0
Bravo Čojko!
Sama sem celo zimo razmišljala o kaminu, pa sem ugotovila, da se ne izplača. Glede na pričevanja prijateljev in znancev, koliko to visoko investicijo v resnici uporabljajo!?? Pa se ne bi veliko zlagala, če rečem, da ne več kot dvakrat trikrat na zimo. Pa še to se ženske pritožujejo nad prahom, ki se nalaga v sobah, meč čiščenjem. Za ta denar bom raje kupila kakšne umetnine kot so razni kipi, umetniške slike večjega formata, in podobno. Kajti veliko ljudem pomeni kamin nekako višji standard kar meni ne, ampak mi nekako paše v prostor kot nekakšna dekorativa.
Ocena:
0
Če kamiina ne misliš kuriti, potem se ga ne izplača imeti.
Objave: 3259
Teme: 15
Ocena:
0
Seveda ima vsak svoj okus; imam pa znanca, ki si brez kamina ne predstavlja ogrevanja stanovanja - v hladnejših časih in pozimi vsak dan. Pa ima CK na olje in sončne kolektorje.