PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vodno dovoljenje za pridobivanje toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo vsem!

Lansko leto mi je agencija za okoje izdala delno vodno dovoljenje za izrabo podtalne vode za pridobivanje toplote. V njem piše, da moram namestiti merilno napravo za ugotavljanje dejanske odvzete količine vode, ter da moram zagotoviti monitoring nivojev podzemne vode.

Zanima me, če je kdo to že dejansko naredil in kakšne so kaj kontrole.

P.S.
TOplotna črpalka medtem seveda že deluje :oops:

LP
Churi
churimuri ma vas rad
Lp
Povej kaj več, kakšne papirje si potreboval in koliko časa in denarja te je stalo dovoljenje.
Razmišljam o TČ.
Hvala
vsaka neumnost ima svoje meje!
Vodno dovoljenje je bilo vključeno v ceno vrtine, ki so mi jo naredili v GEO Vrtini d.o.o. Murska Sobota. Oni so oddali vlogo in vodili postopek. Vloga je bila vložena avgusta 2007, vodno dovoljenje pa sem dobil marca 2008.Vlogo pa lahko zelo enostavno oddaš sama, poglej na spletno stran agencije RS za okolje.
churimuri ma vas rad
churimuri Napisal:Vodno dovoljenje je bilo vključeno v ceno vrtine, ki so mi jo naredili v GEO Vrtini d.o.o. Murska Sobota. Oni so oddali vlogo in vodili postopek. Vloga je bila vložena avgusta 2007, vodno dovoljenje pa sem dobil marca 2008.Vlogo pa lahko zelo enostavno oddaš sama, poglej na spletno stran agencije RS za okolje.
Ja, tega pa ne naredijo za ceno storitve oz. da bi ti vsaj razložili kako to izvajati?
Zdravo

Nevem točno in ne me držat za besedo samo zdi se mi zaradi tega, če daš vlogo za subvencijo da moraš vodit evidenco porabe ali monitoring. To sem nekje zasledil, bi blo pa fajn, če bi kdo ki že uporablja ta sistem še kaj več povedal oz. se razpisal, ker tudi mene zadeva zanima

PS: Ali kaj komplicirajo za izdajo tga dovoljenja, ali je to samo zgolj formalnost :?:

Lp.
Za vsako dolgo pot je potreben prvi korak
Zdravo,

tudi sam sem pridobil vodno dovoljneje za TČ voda/voda.
Je kaj novega na tem področju, kako je z nadzorom tega kar piše v vodnem dovoljenju?
Ali ima res vsak, ki ima ta sistem to vgrajeno? Ali je kdo že prišel to kontrolirat?

No uporabniki tega sistema prosim za kakšen odgovor.

Lep pozdrav,

ManiManta
churimuri Napisal:Zdravo vsem!

Lansko leto mi je agencija za okoje izdala delno vodno dovoljenje za izrabo podtalne vode za pridobivanje toplote. V njem piše, da moram namestiti merilno napravo za ugotavljanje dejanske odvzete količine vode, ter da moram zagotoviti monitoring nivojev podzemne vode.

Zanima me, če je kdo to že dejansko naredil in kakšne so kaj kontrole.

P.S.
TOplotna črpalka medtem seveda že deluje :oops:

LP
Churi
mimogrede:
kako pa ste zadovoljni s sistemom? Se tudi sam nagibam k temu sistemu, a mi to dovoljenje tudi ne da miru. Kakšno TČ pa ste izbrali in cena vsega skupaj (vrtina, TČ, sistem ogrevanja,...skratka vse za ogrevanje). Glede na vaše neto površine.
Hvala.
Zdravo,

meni so sistem sicer priklopili pred kratkim tako da ti konkretnih izkušenj ne morem povedati. Ko bom pa vedel kako deluje bom pa z veseljem poročal.

Trenutno sem imel samo probleme s filtrom vode, ki se je non stop mašil ampak upam, da smo sedaj zadevo uspešno rešili.

Sistem imam voda voda se pravi črpalna vrtina in ponikovalna vrtina na cca 15 m globine. Je pa "šodrast" teren tako da mi zemeljski kolektor ni prišel v poštev, geosonda pa mi je bila predraga!

Me pa zanima kakšne izkušnje imajo ostali, da vem kaj me čaka.

Glede dovoljenja sam nisem imel večjih problemov mi je vse urejalo podjetje, ki mi je izdelalo vrtini. Je pa res da sem malo dolgo čakal.

Lep pozdrav,

ManiManta
Manimanta ali ostali lastniki TČ voda/voda....koliko te je kompletno stala investicija? Če je možno, navedi po posameznih sklopih (cena vrtine, toplotne črpalke, montaža...)

Razmišljam o TČ za novogradnjo, ker imam poleg še star vodnjak in bi ga bilo škoda ne izkoristit....

hvala za odgovore...
ManiManta Napisal:Zdravo,

meni so sistem sicer priklopili pred kratkim tako da ti konkretnih izkušenj ne morem povedati. Ko bom pa vedel kako deluje bom pa z veseljem poročal.

Trenutno sem imel samo probleme s filtrom vode, ki se je non stop mašil ampak upam, da smo sedaj zadevo uspešno rešili.

Sistem imam voda voda se pravi črpalna vrtina in ponikovalna vrtina na cca 15 m globine. Je pa "šodrast" teren tako da mi zemeljski kolektor ni prišel v poštev, geosonda pa mi je bila predraga!

Me pa zanima kakšne izkušnje imajo ostali, da vem kaj me čaka.

Glede dovoljenja sam nisem imel večjih problemov mi je vse urejalo podjetje, ki mi je izdelalo vrtini. Je pa res da sem malo dolgo čakal.

Lep pozdrav,

ManiManta

tudi jaz imam prodnata tla. Podtalnica pa naj bi bila glede na sondažni izkop in hidrološke karte na globini 4,0m.
Zdravo.

točno ceno vrtine ti sporočim v ponedeljek, ko bom v službi kjer imam podatke.
Glede cene montaže in same toplotne črpalke pa ti žal ne morem dati točnih podatkov, ker sem gradil montažno hišo na ključ in mi izvajalec pač ni podal točnih cen za vsako pozicijo. Žal tisti ki ste gradili na ključ veste kakšni so izvajalci!

Sam ti predlagam več povpraševanj in izbrati tebi primernega. Sistemi so lahko različno dragi sam sem izbral kar precej dragega, ampak upam da bo deloval, kot je treba.
Sam imam tole toplotno črpalko:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.harreither.com/si/proizvodi/proizvajanje-toplote/klima-star-toplotna-crpalka/">http://www.harreither.com/si/proizvodi/ ... a-crpalka/</a><!-- m -->
in ta zalogovnik:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.harreither.com/si/proizvodi/proizvajanje-toplote/combi-star-zalogovnik/">http://www.harreither.com/si/proizvodi/ ... alogovnik/</a><!-- m -->
Potopno črpalko v vrtini imam od Grundfosa tip lahko sporočim kasneje.

Glede vrtine so meni, ti ki so mi delali vrtino dobavili tudi potopno črpalko, vendar je bil potem problem uskladitve z mojim sistemom, tako da predlagam, da ti enaki, ki ti delajo toplotno črpalko in montirajo sistem, dobavijo tudi potopno črpalko in ti jo tudi zvežejo.
Tako se izogneš marsikaterim pripetljajem. Pazi da ti to naredijo takoj ko je vrtina izdelana.

Prodnata tla so problematična prav glede filtra vode, tako da je boljša varianta geosonda ali pa vrtina obdana z kremenčevim peskom (malo dražje). Možna je vgradnja tudi samočistilnega filtra za lažje čiščenje! Več podatkov če koga zanima v ponedeljek na ZS, da ne bo reklame!

Kaj res ni nobenega na forumu, ki ima TČ voda/voda, da bi mi lahko pomagal glede vodnega dovoljenje in plačevanja letne vodarine?????

Lep pozdrav
ManiManta
No slučajno si me spomnil na Harreither, sem že veliko slišal o njem tako da mogoče razlog zakaj si se ravno odločil zanj? to imaš talno, stensko ogrevanje? koliko je bila cena?

hvala in LP
Zdravo,

Cene za toplotno črpalko in zalogovnik, ki sem jih jaz dobil so sledeče:
1 kos Zalogovnik COMBI STAR HL 900 - 860 litrov - 4571 EUR
1 kos Toplotna črpalka KLIMA STAR tip 7 moči 9,9 kW - WHG07 - 6281 EUR
1 kos Hidravlična skupina za KLIMA STAR tip 7 WPC10 - 865 EUR

Imam pa talno in stropno grevanje. Zakaj sem se za to odločil, ker so mi priporočili kot najboljši sistem. Ko bom pa sprobal tako poletni kot zimski režim pa poročam. če je res tako dobro!

Lep pozdrav,
ManiManta
Da se priključim na temo.
Kakšne pa so potem dajatve državi na letnem nivoju.
Koliko so vas prišli papirji. Smo imeli debato na to temo, pa bom morda izvedel in prve roke.

lep pozdrav
Mene je kpl investicija stala sledeče:

*vrtina 11m 700€ Vrtine PALIR

*kpl kurilnica TČ11/13, zalogovnik 200l, pumpe (obtočne, potopne, izdelava inštalacije in priključitev 10200€ Termotehnika

*talno gretje kpl ( plošče in cevi od fragmata, razdelilci dvižni vodi, delo) 5100€ Rossenstein Jani

Moram se pohvaliti dela kot bomba sicer je trenutna poraba 22kW /dan ker še ni fasade pa tudi še nimam nobene regulacije na zunanje tipalo in sobne termostate, tako da obtočne pumpe vseskozi lavfajo. Temperature vode iz vrtine je 15,1 stopinja celzije
1 2
Iskanje po temi