PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri plinska peč -kondenzacijska ali navadna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nisem 100%, vendar mislim da je razlika med klasicno in kondenzacijsko plinsko pecjo tudi to, da imajo kondenzacijske vedno izveden prisilni vlek z ventilatorjem, medtem ko nekatere obicajne tega nimajo.

Pomemben podatek za tiste, ki imajo dolg dimnik in obstaja moznost, da ne bi "potegnil"...

lpG
Razlika med kondenzacijsko in navadno pečjo je 500.000?!?
in razlika v izkoristku je samo 5% ?!?
Zanimivo..... Confusedhock:
Saj sem že povedal, da se kondenzacijska peč zaradi "boljših" izkoristkov izplača tistemu, ki ima malo manj, kot kmečki turizem s prenočišči in kjer se porablja ogromno količine sanitarne vode, ogrevanje...
Investicija pa naj bi se povrnila v cca. 20 letih. 20 let pa ni tako malo spet.
Ja, verjetno je tudi razlika pri dimniku, da ne bi potegnil ven in posledično z izborom na prisilni vlek, samo to nimajo samo kondenzacijske peči. So tudi navadne plinske peči na prisilni vlek, ker bomo mi sedaj tako izbrali, ravno zaradi problema z dimnikom.

Preden se kdo zapodi v nabavo kondenzacijske peči, naj premisli, če se mu to res splača in če bo res tako velik porabnik energije.

LP Wink
Nič ni nemogoče.
Zdej pa zares:
kondenzacijska peč se splača pri novogradnji ali rekonstrukciji, ker imajo nove hiše ponavadi talno ogrevanje in radiatorje.
Izkoristka 109% najbrž res ni mogoče doseči ampak izkoristek je še vedno zelo dober, če je veliko talnega ogrevanja.
Razlika v ceni je pri CTC med navadnim in kondenzacijskim kotlom je 128 tisoč tolarjev!! :lol:
In ta razlika se sigurno povrne, in to prej kot v 20 letih.
skery Napisal:Zdej pa zares:
Izkoristka 109%

to me vedno spravi v smeh Smile
Kaj ga zdaj tu nekaj tupite o 500.000 SIT razlike med navadno in kond. plinsko pečjo. Najbrž, da mešate hruške in jabolke. Tako kot je napisal SKERY vzamite istega proizvajalca in poglejte tam koliko stane navadna in koliko kond. peč. Če vzamete najslabšo navadno in najboljšo kond. bi mogoče lahko nastala takšna razlika pa še to dvomim. :?
Za izkoristek sem že napisal zakaj je tako velik. Da ne bo pomote, ko vam bo serviser nastavljaj peč vam ne bo izmeril izkoristka 109%. Ta velik izkoristek sestavlja gorilno-tehnični izkoristek (ga izmeri serviser) in pa izkoristek pridobljen iz latentne toplote, ki nastane pri kondenzaciji dimnih plinov. Vsota tega je pa potem preko 100%. Nekdo bo še rekel, če je izkoristek 109% potem ja moramo energijo nazaj dobiti ne pa do jo noter dajamo Big Grin ! Jasno je da toplota, ki je smo jo dobili iz kondenzacije dimnih plinov ni konstantna ampak se skozi spreminja zaradi tega tudi izkoristek ni nikoli konstanten. Večja je temp. razlika v predtoku in povratku večji je ta latentni izkoristek. To je pa kdaj? Pri zagonu. Ko se pa razmere enkrat ustalijo se pa ta izk. zniža. Bolj pomembno od tega izkoristka, ki ga na veliko objavljajo vsi proizvajalci je letni izkoristek. To pa pomeni, da ne sme biti peč predimenzionirana - mora se čim manj vklapljati. Kadar pa se vklopi mora z enim vklopom, čim dalje obratovati. Iz števila obratovalnih ur v kurilni sezoni in pa od števila vklopov se potem izračuna letni izkoristek in šele to je mirodajen podatek o racionalo-optimalnem delovanju peči. Lahko si nabavite kondenzacijsko peč, ki je oh in sploh od najboljšega proizvajalca, ki je objavil izkoristek 140% Big Grin ampak, če je ta zadeva predimenzionirana za naš prostor imamo letni izkoristek zelo slab in bomo razliko v ceni dobili nazaj na nikolovo nedeljo.
Mogoče je celo za začetek bolj pomembno, da se izbere vsaj peč z moduliranim gorilnikom šele potem se gleda naprej ali navadna ali kondenzacijska.
Da pa oljašam ali navadna ali kond. Primer pri novogradnji, zelo dobra zasteklitev in ostala toplotna izolacija, izračun toplotnih izgub nam pokaže 8kW. Kaj lahko izberemo, da ne bomo zadeve predimenzionirali? ELKO odpade, navadna plinska peč tudi ostane samo elektrika, topl.črpalka ali pa kond. plinska peč.
Še to v SLO je 99% peči in obtočnih črpalk predimenzioniranih.
LP
Se strinjam z vsem napisanim. 8)
Blautherm, daj mi prosim nekaj povej. Nismo še izbrali plinske peči, zagotovo ne bo kondenzacijske, ampak zanima pa me, kakšen je modulirni gorilnik? Zakaj je ta boljši in zakaj drugi, ki obstajajo niso?
Ne bom se izprsaval, kaj in koliko vem o teh pečeh, ker to ni moje področje, zato bi kakšna taka informacija še prav prišla.

Blautherm, ko si omenjal o novogradnji, zasteklitvi hiše... Jaz sedaj v svojo hišo, ki je bila včasih kot vikend ugrajujem centralno gretje, zato pa tudi plinsko peč s plinohramom, ker drugače ne morem kuriti, razen še na drva, na peč v dnevni sobi (kot dodatek). Hiša je bore malo izolirana, kar bom še moral postoriti. Peč, katero naj bi kupili naj bi bila 24kW s 50 ali 60 literskim bojlerjem. Trenutno bom ogreval samo pritličje, torej 58m2 bivalne površine. V bistvu bom imel centralno zgolj zaradi tega, da ko bom prišel domov, da ne bom prišel v mrzlo, ampak da bo konstantna tem. , ko me ne bo dma med 15 in 18°C. Na "delovno" temperaturo hiše pa bom ogrel s sobno pečjo na drva, katera naj bi imela moč 9kW (verjetno če jo gonim do konca). Seveda mi bo plinsk peč ogrevala še sanitarno vodo.
Trenutno sva sama s punco, tako da se sanitarne vode ne bo porabilo ne vem kok veliko.

Moje vprašanje. Se ti zdi peč 24kW predimenzionirana za 58m2 (kasneje 106m2)? Buderus ali Vaillant (katero)?

Hvala in LP
Nič ni nemogoče.
Citat:Nismo še izbrali plinske peči, zagotovo ne bo kondenzacijske, ampak zanima pa me, kakšen je modulirni gorilnik? Zakaj je ta boljši in zakaj drugi, ki obstajajo niso?
Če ima plinska peč moduliran gorilnik pomeni to, da lahko sama peč spreminja (modulira) moč glede na potrebe. To pomeni recimo v prehodnih obdobjih lahko dela z nižjo močjo, kot pa takrat, ko je zunaj -15oC. To recimo je prednost plinskih peči pred ELKO. Pri slednji je max. do česar so prišli je 2-stopenjski gorilnik. Pri plinu se pa to lahko spreminja v nekem območju, ki ga nastavi serviser.
Citat:Peč, katero naj bi kupili naj bi bila 24kW s 50 ali 60 literskim bojlerjem. Trenutno bom ogreval samo pritličje, torej 58m2 bivalne površine. V bistvu bom imel centralno zgolj zaradi tega, da ko bom prišel domov, da ne bom prišel v mrzlo, ampak da bo konstantna tem. , ko me ne bo dma med 15 in 18°C. Na "delovno" temperaturo hiše pa bom ogrel s sobno pečjo na drva, katera naj bi imela moč 9kW (verjetno če jo gonim do konca). Seveda mi bo plinsk peč ogrevala še sanitarno vodo.
Glej, ko gledaš peči zmeraj vprašaj v katerem območju se da nastavljat peč. Ti si sedaj gledal neko 24kW peč. To pove bolj malo. Skratka poglej koliko je min. in max. moč ki ti jo serviser lahko nastavi. S tem, da te moram opozoriti to je najbolje, da kar sam prebereš iz peči, ker znajo biti prodajalci včasih zelo bukovi in ti reče da je to sam npr. 24kW in nič drugega. Jasno pa je da je bukov in nima pojma. Najbolje da se lotiš preko inerneta.
Drugače je pa 24kW za tvojih 58m2 veliko preveč in če se ta model ne da nastaviti na manj potem to ni za tebe. Sploh, ker še imaš peč na drva. Ti si nabavi eno z 12kW, ki ima možnost še znižanja za takrat, ko boš naredil izolacijo in fasado. Res pa je recimo za toplo vodo, če so uporabniki večji porabniki (to je sicer rel.pojem) je 12kW neka meja udobnosti. To pomeni, da če se topla voda porabi potem jo ta moč v nekem doglednem (udobje) času spet segreje, da ni potrebno čakati 5ur, da bo v bojlerju spet topla voda. To za tebe zaenkrat ne pride v upoštev, ker imaš 50-60l bojlerček.
Citat:Moje vprašanje. Se ti zdi peč 24kW predimenzionirana za 58m2 (kasneje 106m2)? Buderus ali Vaillant (katero)?
Kot sem že rekel 24kW za 58m2 je veliko preveč. Probaj si izbrat eno zadevo okrog 12kW, ki se ji bo dala moč spreminjat malo še - in malo še +. Po mojem mnenju je 12kW seveda, če boš še kaj delal na oknih in fasadi več kot dovolj tudi za 108m2. Vprašanje je samo, če ne bo preveč.
Mogoče se bo to komu zdelo premalo in naj povem mojo situacijo:
1/hiša stara 35l
2/pritljiče neogrevano (granit)
3/I nadstropje 60m2 fasada (30cm opeka) - ogrevano
4/II nadstropje 60m2 fasada (30cm opeka) -ogrevano
5/ brez kakšne posebne izolacije napram podstrešju
6/ stara škatlasta okna - sicer sem jih nekaj kao zatesnil
7/ plus priprava sanitarne vode 120l
Kurimo na ELKO in imamo nastavljen gorilnik na 24-25kW in imamo v tej kurilni sezoni:
670 obrat. ur in okoli 9100 vklopov porabili pa smo okrog 1800l olja.
Morali bi pa imeti več, kot 1500ur in seveda čima manj vklopov. Po moje imamo vsaj za 100% predimenzionirano zadevo.
Citat:Buderus ali Vaillant (katero)?
Hmm... Na žalost ne poznam točno modelov še največ sem gledal Viessmann. Bom pa malo sčekiral v prihodnjih dneh pa ti javim, ker mene tudi zanima kaj je novega.
Edino mogoče to glede proizvajalca. Vzami tistega, katerega serviserju zaupaš. Nobena draga oh in sploh peč ne bo delovala optimalno, če ti jo serviser ne bo ustrezno naštimal. Jaz sem pristaš Weishaupta, ker imajo v SLO res špica team in če butalski serviserji, ki kao monitrajo njihove izdelke ne vejo kako in kaj pokličeš centralo v CE in dobiš vrhunsko storitev, ki v SLO nima konkurence (vem iz prve roke).
LP
No, res hvala lepa za odgovor, samo misli, da ko sem te vprašal po moči peči in ti povedal, koliko bom v prvih nekaj letih ogreval, si se preveč opiral na 58m2. To bo samo prvih nekaj let, potem pa še zgornje nadstropje, tako da bo skupaj cca.120m2. Ne bi pa peči rad kar menjal, ker bi sedaj kupil bolj švoh, potem pa ne bi več zadovoljila potreb. Peč morm tako kupiti, da če jo bom že menjal, da jo bom po 15 letih.
Tu v LJ, kjer sedaj stanujemo imamo peč že 15 let, pa dela k šus. Redni servisi in podobno, pa ni težav.

Še nekaj mi razloži. Zakaj se peč ne sme preveč prižigati oz. zakaj je to slabo za njo? Pač se prižge takrat, ko temperatura v prostoru pade, ko se voda shladi pod določen nivo ipd.

Ni mi čist jasno glede tega še.

Hvala

LP, Sebastjan
Nič ni nemogoče.
Citat:No, res hvala lepa za odgovor, samo misli, da ko sem te vprašal po moči peči in ti povedal, koliko bom v prvih nekaj letih ogreval, si se preveč opiral na 58m2. To bo samo prvih nekaj let, potem pa še zgornje nadstropje, tako da bo skupaj cca.120m2. Ne bi pa peči rad kar menjal, ker bi sedaj kupil bolj švoh, potem pa ne bi več zadovoljila potreb. Peč morm tako kupiti, da če jo bom že menjal, da jo bom po 15 letih.
Jasno, da ne smeš peči prej kot v 15 letih menjat. Zato pa je pomembno, da kupiš takšno, ki ima čim večji razpon moči v katerem jo lahko nastavljaš. Poglej jaz sem 100%, da je 12kW za tvojih 120m2 dovolj, če pa boš naredil še novo fasado z >5cm izolacije in nova okna pa tako ali tako. Vem, da se to hecno sliši, ker ti vsi pravijo, da kupi večjo, samo danes to ne velja več. Mislim, da sem kar edini, ki tu nekaj kvasi o takih nizkih močeh. Ampak vedeti je potrebno, da teh 12kW pride v poštev samo tistih nekaj dni, ko je zunaj res full minus. Drugače je pa to vse preveč. Res pa je, da tu ni upoštevano, da boš imel v vseh 120m2 24oC!
Bom še probal malo drugače pojasniti glede moči; idealno bi bilo če bi lahko tule prikazal en diagram ga bom pa kar opisal:
recimo radiator (režim 90/70, temp. prostora 20oC) oddaja 100% moč pri pretoku 100%. Če zmanjšam pretok (povezano z močjo peči) na 50% se zmanjša moč radiatorja na 83%, če pa povečam pretok na 200% se pa poveča moč radiatorja na samo 113%! Zanimivo ne?! Torej tistih nekaj stopinj nad 20oC ima kar velik vpliv. In iz tega se lahko potegne analogno tudi za moč peči. Upam, da sem to koliko toliko jasno napisal.

Citat:Še nekaj mi razloži. Zakaj se peč ne sme preveč prižigati oz. zakaj je to slabo za njo? Pač se prižge takrat, ko temperatura v prostoru pade, ko se voda shladi pod določen nivo ipd.
Za plinske peči ravno ne vem kakšen vpliv ima to vklapljanje na tehniko nekako se bolj spoznam na ELKO. Lahko pa povem to da pri ELKO rabi plamen 3min, ko se prižge pa do trenutka ko se stabilizira. Pri plinu je to verjetno nekaj manj (pod minuto pa vseeno ne) . V tem času je zgorevanje podn v zrak grejo sami CO-ji in NOx-i. Tudi izkoristek v tem času je daleč od tistega, ki ga reklamira proizvajalec. In sedaj če imaš preveliko peč se tista v voda ki teče skozi peč zelo hitro segreje in gorilec se ugasne, ko pride taista voda v radiator se spet shladi in ti spet prižge gorilec na peči in to se potem v stacionarnih razmerah zkozi ponavlja. Temu se reče tik-takanje. Če pa je moč peči manjša se voda dalj čase segreva,... Fajn je da ko se gorilec enkrat prižge da dela vsaj >8-10 min. Ker je v teh kratkih periodah izkoristek slab je zaradi tega poraba tudi večja. Pa da ne bo kdo mislil, da lahko s tem prišparaš 30%. To ne, ampak nekaj pa vseeno. In sedaj če to pomnožiš krat 100000 ali še več (ne vem koliko je recimo tega v SLO) pa to niso več zanemarljive številke. Nažalost je pa realnost pač taka kot je.
Ste že prej ugotovili, da je izkoristek proizvajalca daleč od realnosti. Nažalost res. Ampak te številke prodajajo.
Hmm,... težko je to vse razložit tako na kratko, ker je res veliko tega. :wink:
LP
blautherm Napisal:Kaj ga zdaj tu nekaj tupite o 500.000 SIT razlike med navadno in kond. plinsko pečjo. Najbrž, da mešate hruške in jabolke. Tako kot je napisal SKERY vzamite istega proizvajalca in poglejte tam koliko stane navadna in koliko kond. peč. Če vzamete najslabšo navadno in najboljšo kond. bi mogoče lahko nastala takšna razlika pa še to dvomim. :?
Za izkoristek sem že napisal zakaj je tako velik. Da ne bo pomote, ko vam bo serviser nastavljaj peč vam ne bo izmeril izkoristka 109%. Ta velik izkoristek sestavlja gorilno-tehnični izkoristek (ga izmeri serviser) in pa izkoristek pridobljen iz latentne toplote, ki nastane pri kondenzaciji dimnih plinov. Vsota tega je pa potem preko 100%. Nekdo bo še rekel, če je izkoristek 109% potem ja moramo energijo nazaj dobiti ne pa do jo noter dajamo Big Grin ! Jasno je da toplota, ki je smo jo dobili iz kondenzacije dimnih plinov ni konstantna ampak se skozi spreminja zaradi tega tudi izkoristek ni nikoli konstanten. Večja je temp. razlika v predtoku in povratku večji je ta latentni izkoristek. To je pa kdaj? Pri zagonu. Ko se pa razmere enkrat ustalijo se pa ta izk. zniža. Bolj pomembno od tega izkoristka, ki ga na veliko objavljajo vsi proizvajalci je letni izkoristek. To pa pomeni, da ne sme biti peč predimenzionirana - mora se čim manj vklapljati. Kadar pa se vklopi mora z enim vklopom, čim dalje obratovati. Iz števila obratovalnih ur v kurilni sezoni in pa od števila vklopov se potem izračuna letni izkoristek in šele to je mirodajen podatek o racionalo-optimalnem delovanju peči. Lahko si nabavite kondenzacijsko peč, ki je oh in sploh od najboljšega proizvajalca, ki je objavil izkoristek 140% Big Grin ampak, če je ta zadeva predimenzionirana za naš prostor imamo letni izkoristek zelo slab in bomo razliko v ceni dobili nazaj na nikolovo nedeljo.
Mogoče je celo za začetek bolj pomembno, da se izbere vsaj peč z moduliranim gorilnikom šele potem se gleda naprej ali navadna ali kondenzacijska.
Da pa oljašam ali navadna ali kond. Primer pri novogradnji, zelo dobra zasteklitev in ostala toplotna izolacija, izračun toplotnih izgub nam pokaže 8kW. Kaj lahko izberemo, da ne bomo zadeve predimenzionirali? ELKO odpade, navadna plinska peč tudi ostane samo elektrika, topl.črpalka ali pa kond. plinska peč.
Še to v SLO je 99% peči in obtočnih črpalk predimenzioniranih.
LP

Če hočeš, da ti peč dela dlje, rabiš večjo ogrevat večjo maso vode, torej narediš zalogovnik toplote. Peč se prižge enkrat na dan in dela kako uro in je to to... najboljši izkoristek (za navadni gorilnik seveda).
Aha, hvala lepa obema za informacije. Nekaj se mi svita, kaj sta hotela razložiti. Bom pa seveda sedaj ob teh informacijah pozoren pri nabavi peči, da se ne bom "nategnil".

Hvala še enkrat obema Wink

LP, Sebastjan
Nič ni nemogoče.
Dedalus
Citat:Če hočeš, da ti peč dela dlje, rabiš večjo ogrevat večjo maso vode, torej narediš zalogovnik toplote. Peč se prižge enkrat na dan in dela kako uro in je to to... najboljši izkoristek (za navadni gorilnik seveda).
Točno to. S stensko pečjo bi bila pa to malo hecna kombinacija.

Sebastjan
Citat:Bom pa seveda sedaj ob teh informacijah pozoren pri nabavi peči, da se ne bom "nategnil".
To je bistvo mojega pisanja, da vsak sam malo poštudira s svojo glavo ne pa da vsi na slepo vejamejo butalskim majstrom :wink: .
Ko boš pa prišel do nabave termostatskih ventilov in regulacije ogrevanja pa spet kaj vprašaj, da ne boš kakšne neumnosti nabavil.
LP
blautherm
8)

Bravo. Odlična razlaga okoli tik-takanja, izkoristka in predimenzioniranja peči.

Upam, da bo kaj zaleglo in da bodo graditelji to tudi upoštevali pri izbiri kotla/peči in ne nasedali obljubam in "strokovnim" razlagam prodajalcev.
1 2 3
Iskanje po temi