Citat:Nismo še izbrali plinske peči, zagotovo ne bo kondenzacijske, ampak zanima pa me, kakšen je modulirni gorilnik? Zakaj je ta boljši in zakaj drugi, ki obstajajo niso?
Če ima plinska peč moduliran gorilnik pomeni to, da lahko sama peč spreminja (modulira) moč glede na potrebe. To pomeni recimo v prehodnih obdobjih lahko dela z nižjo močjo, kot pa takrat, ko je zunaj -15oC. To recimo je prednost plinskih peči pred ELKO. Pri slednji je max. do česar so prišli je 2-stopenjski gorilnik. Pri plinu se pa to lahko spreminja v nekem območju, ki ga nastavi serviser.
Citat:Peč, katero naj bi kupili naj bi bila 24kW s 50 ali 60 literskim bojlerjem. Trenutno bom ogreval samo pritličje, torej 58m2 bivalne površine. V bistvu bom imel centralno zgolj zaradi tega, da ko bom prišel domov, da ne bom prišel v mrzlo, ampak da bo konstantna tem. , ko me ne bo dma med 15 in 18°C. Na "delovno" temperaturo hiše pa bom ogrel s sobno pečjo na drva, katera naj bi imela moč 9kW (verjetno če jo gonim do konca). Seveda mi bo plinsk peč ogrevala še sanitarno vodo.
Glej, ko gledaš peči zmeraj vprašaj v katerem območju se da nastavljat peč. Ti si sedaj gledal neko 24kW peč. To pove bolj malo. Skratka poglej koliko je min. in max. moč ki ti jo serviser lahko nastavi. S tem, da te moram opozoriti to je najbolje, da kar sam prebereš iz peči, ker znajo biti prodajalci včasih zelo bukovi in ti reče da je to sam npr. 24kW in nič drugega. Jasno pa je da je bukov in nima pojma. Najbolje da se lotiš preko inerneta.
Drugače je pa 24kW za tvojih 58m2 veliko preveč in če se ta model ne da nastaviti na manj potem to ni za tebe. Sploh, ker še imaš peč na drva. Ti si nabavi eno z 12kW, ki ima možnost še znižanja za takrat, ko boš naredil izolacijo in fasado. Res pa je recimo za toplo vodo, če so uporabniki večji porabniki (to je sicer rel.pojem) je 12kW neka meja udobnosti. To pomeni, da če se topla voda porabi potem jo ta moč v nekem doglednem (udobje) času spet segreje, da ni potrebno čakati 5ur, da bo v bojlerju spet topla voda. To za tebe zaenkrat ne pride v upoštev, ker imaš 50-60l bojlerček.
Citat:Moje vprašanje. Se ti zdi peč 24kW predimenzionirana za 58m2 (kasneje 106m2)? Buderus ali Vaillant (katero)?
Kot sem že rekel 24kW za 58m2 je veliko preveč. Probaj si izbrat eno zadevo okrog 12kW, ki se ji bo dala moč spreminjat malo še - in malo še +. Po mojem mnenju je 12kW seveda, če boš še kaj delal na oknih in fasadi več kot dovolj tudi za 108m2. Vprašanje je samo, če ne bo preveč.
Mogoče se bo to komu zdelo premalo in naj povem mojo situacijo:
1/hiša stara 35l
2/pritljiče neogrevano (granit)
3/I nadstropje 60m2 fasada (30cm opeka) - ogrevano
4/II nadstropje 60m2 fasada (30cm opeka) -ogrevano
5/ brez kakšne posebne izolacije napram podstrešju
6/ stara škatlasta okna - sicer sem jih nekaj kao zatesnil
7/ plus priprava sanitarne vode 120l
Kurimo na ELKO in imamo nastavljen gorilnik na 24-25kW in imamo v tej kurilni sezoni:
670 obrat. ur in okoli 9100 vklopov porabili pa smo okrog 1800l olja.
Morali bi pa imeti več, kot 1500ur in seveda čima manj vklopov. Po moje imamo vsaj za 100% predimenzionirano zadevo.
Citat:Buderus ali Vaillant (katero)?
Hmm... Na žalost ne poznam točno modelov še največ sem gledal Viessmann. Bom pa malo sčekiral v prihodnjih dneh pa ti javim, ker mene tudi zanima kaj je novega.
Edino mogoče to glede proizvajalca. Vzami tistega, katerega serviserju zaupaš. Nobena draga oh in sploh peč ne bo delovala optimalno, če ti jo serviser ne bo ustrezno naštimal. Jaz sem pristaš Weishaupta, ker imajo v SLO res špica team in če butalski serviserji, ki kao monitrajo njihove izdelke ne vejo kako in kaj pokličeš centralo v CE in dobiš vrhunsko storitev, ki v SLO nima konkurence (vem iz prve roke).
LP