PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zamenjava peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Letos nameravamo zamenjati peč v hiši (površina ogrevanja ca.230m2) in ker si delam stanovanje na vrhu, si bomo naredili ločeno ogrevanje.

Odločili smo se za buderus, sedaj pa ne vemo kateri kotel. Sedaj ogrevamo na kurilno olje, čez približno 2-3 leti pa se bomo lahko priklučili na mestni plin.

Prosim svetujte kateri kotel izbrati in ali mi lahko priporočate kakšnega vredu mojstra na mariborskem območju (tudi celjsko).

Hvala in lep pozdrav.
Zoprna zadeva tole ELKO-PLIN :? . Če ti ni super nujno raje počakajte na plin. Če pa to ni opcija bo potrebno kasneje kupiti nov gorilnik za plin, ki pa ni ravno poceni. Glede velikosti peči (ne poznam sicer kašna je gradnja) vzami najmanjši model G115 17kW. Tako bodo časi delovanja dolgi in s tem tudi dober letni izkoristek :wink: .
LP
Peč moramo nujno zamenjati, ker ne bo zdržala niti eno zimo več. Koliko pa te stane ta plinski gorilec potem.

Tudi drugi so svetoveli ta G115 samo ne vem če je 17kW dovolj za dva stanovanja. Z enim mojstrom sem se pogovarjala in mi je rekel 32kW (hiša je stara 25 let).

Vidim, da ste iz Slov.Bistrica, ali ste kakšen mojster?
Citat:Peč moramo nujno zamenjati, ker ne bo zdržala niti eno zimo več.
Na osnovi česa si to ocenila?

Plinski gorilci so ranga 200kSIT.

Citat:Tudi drugi so svetoveli ta G115 samo ne vem če je 17kW dovolj za dva stanovanja. Z enim mojstrom sem se pogovarjala in mi je rekel 32kW (hiša je stara 25 let).

Ja včasih je blo tak, boljše več, kot manj, danes je pa ravno obratno. Kvazi majstri se pa držijo še kar za staro pravilo. Koliko vem se pri G115 17KW nastavlja moč 17-20kW naslednji model je pa že 21kW. Torej 20 kW pa ni tako malo.
Na kratko:
1/ idealno je, če se izračunajo toplotne izgube hiše (osnova za izbiro kotla)
2/ tudi, če se naredi izračun je potrebno vedeti, da je to izračunano na nekih -16oC (se mi vsaj zdi). Koliko dni v letu je takšna temp? Malo. Mi pa imamo v kotlovnici samo za tistih nekaj dni velik kotel
3/ če je kotel prevelik bo veliko časa miroval in bo s tem letni izkoristek slab; idealno bi bilo če bi kotel deloval vso kurilno sezono non-stop s tem bi izgubili izgube v mirovanju. Slaba lastnost predimenzioniranega kotla je tudi veliko (preveliko) število vklopov in kratki časi delovanja pri enem vklopu (pri meni je to včasih tudi samo 3 min)
4/ na našem območju naj bi kotel obratoval vsaj 1500 ur letno oz. več če služi tudi pripravi san.vode
5/ idealno od idealnega bi pa bilo, da bi na obstoječem kotlu izmerili število obrat.ur in število vklopov gorilnika v kurilni sezoni s temi podatki bi lahko najbolj natančno opravili izbiro
6/ jaz grejem doma hišo 140m2 (stara 35 let) brez izolacije (30 cm zid) s 24 kW in imam danes 640 obrat. ur in 8500 vklopov od začetka kurilne sezone. Torej najmanj 100% prevelika moč. Z zamenjavo gorilnika bom le-to znižal na 16kW več pa ne gre zaradi kotla.

Ne na žalost nisem monter Cry , punca mi pa pravi, da sem mojster :wink: . Me pa te stvari zanimajo in se mi je v glavi nabralo že kar nekaj informacij.
LP
kako pa naj izračunam toplotno izgubo hiše??
Očitno je da nisi strojnik :wink: . Mislim, da boš to morala dati enemu projektantu strojnih inštalacij.
LP
ne razumem najbolje kaj to pomeni ločeno ogrevanje?

a to pomeni da boste kupili 2 peči?

upam da ne, ker boste podvojili investicijo, kakor tudo podvojili izgubo peči...ki bo namesto npr. 70 % le kakih 60 %...tako da boste dvojno izgubljali.

Glede na kvadraturo 230 kvadratov in neizolirano hišo (ste okna že menjali? oz. jih imate v planu?) bo verjetno 30 kW peč (oz gorilec) kar pravšnja...ker so tudi izgube pri taki površini verjetno nekje 20 - 25 kW (pri - 20° C kolikor se jemlje za preračun toplotnih izgub).

To koliko bo zdržala peč je ponavadi tako tako....eni so panični, ko jo pa drug pogleda pa pravi da še vsaj 5 let.

Plin ali kurilno...za moje pojme je to eno in isto...oboje je drago! Plus plina sam vidim v bolj čistem izgorevanju, ter v tem da ne rabiš zalogovnika (cisterne). Minus pa je da plačuješ trenutno ceno - se pravi čez zimo ko je plin najdražji. Pri olju ga pa kupiš med letom ko je poceni, seveda pa moraš imeti cisterno...če pa jo že imate ne vem če je smiselno iti na plin.
Pa še to se je treba zavedati da je pri pilnu tudi mesečna priključnina (bojda 3 jurje)...kar je naletni ravni 35 jurjev oz. 220 litrov nafte (kar je praktično 10 %...).

Moj nasvet bi bil mogoče v tej smeri....mogoče bi bilo res pametno kupiti švohnješo peč, vendar pa v naslednjih letih poskrbeti za izolacijo...kot prvo dobra okna (3 slojna, k= 0,7), potem pa še za izolacijo(vsaj 10 cm). Tako ne bo problema katero vrsto ogrevanja izbrati, ker bo poraba 60 - 70 % nižja od trenutne (in se vam bo tudi investicija v okna in izolacijo odplačala v 10 - 15 letih).

LP
Citat:ne razumem najbolje kaj to pomeni ločeno ogrevanje?

a to pomeni da boste kupili 2 peči?
Mogoče dve ločeni ogrevalni veji? :wink:
Citat:Glede na kvadraturo 230 kvadratov in neizolirano hišo (ste okna že menjali? oz. jih imate v planu?) bo verjetno 30 kW peč (oz gorilec) kar pravšnja...ker so tudi izgube pri taki površini verjetno nekje 20 - 25 kW (pri - 20° C kolikor se jemlje za preračun toplotnih izgub).
Nekaj podatkov za projektno temperaturo v SLO po SIST EN 832
LJUBLJANA
k.o. IG -16oC
k.o. ČRNUČE -13 oC
k.o. BRDO -13oC

MARIBOR
k.o. MARIBOR-GRAD -13oC
k.o. BREZJE -13oC
k.o. FRAM -13oC
...
Citat: Pa še to se je treba zavedati da je pri pilnu tudi mesečna priključnina (bojda 3 jurje)...kar je naletni ravni 35 jurjev oz. 220 litrov nafte (kar je praktično 10 %...).
V MB zaenkrat ne plačujemo priključnine v takšnem znesku (vem iz prve roke). Plača se dejanska poraba v mesecu. Kadar pa porabe ni znaša plačilo cca 350 SIT.

Sicer je pa najbolj pravilna pot takšna, da se najprej naredi vsa izolacijska dela (fasada, mansarda,...), menjava oken in se šele nato izbira moč kotla.

Uporabite svoj razum, ko vam bodo butalski mojstri prodajali tovornjak namesto osebnega avtomobila :wink: .
LP
ja sem se pozanimal ...mesečna naročnina je pribl. 1000 SIT mesečno...tako da ni neke hude panike.

glede dveh ločenih ogrevalnih vej...ne vem no...načelom naredip (Spelješ) cevi tako da je najbolj priročno oz. enostavno za razpeljat razen če imaš namen montirat kalorimeter da se poraba razdeli glede na dejansko porabo.

Glede podatkov za projektne temperature....

se da ta stanard kje videti po netu...oz. koliko krajev pa je določenih noter (ker me zanima za mojega..oz. vsaj bližina).

LP
Citat:glede dveh ločenih ogrevalnih vej...ne vem no...načelom naredip (Spelješ) cevi tako da je najbolj priročno oz. enostavno za razpeljat razen če imaš namen montirat kalorimeter da se poraba razdeli glede na dejansko porabo.
V primeru dveh ločenih stanovanj je najbolj pravilno, če se naredita dve ločeni ogrevalni veji, ker se lahko v tem primeru naredi tudi ustrezna regulacija, ki avtonomno regulira vsako stanovanje, ker so pač življenske navade ljudi različne. Kadar pa finance ne dopuščajo te dražje in elegantnejše metode se pač naredi bolj enostavno in se pač v enem stanovanju regulira samo z termostatskimi ventili, kar pa ni pravilno in lahko pride do težav (samo pri dvocevnem sistemu) saj so TV samo za reguliranje pribitkov toplote iz naslova sonca, ljudi, el.aparatov...
Hecno bi pa bilo, ko se pogovarjamo o Buderus-u potem bi pa hidravliko kar nekaj na hitro pofretali :wink: .

Citat:Glede podatkov za projektne temperature....
Sem si downloadal NOVOCAD iz <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.novolit.si">www.novolit.si</a><!-- w -->. To je program narejen po novem standardu SIST EN 832 za izračun toplotnih izgub.
Ko začneš nov projekt si pri naslovu izbereš katastrsko občino in glede na to ti vzame projektno temperaturo.
S tem programom si lahko izračunaš topl.izgube za celotno hišo kar sam.
Super, da se še kdo bolj detaljno zanima za te reči Big Grin .
LP
saj izgube za svojo hišo sem si že naredil (po seminarki iz srednje šole - osnova pa je bila knjiga pri predmetu enegetika...pa ne vem naslova knjige).

Le da smo takrat jemali zunanjo temperaturo -20° C, kar sem naredil tudi sam pri svojem preračunu.
Pa sem zdaj ugotovil, da je za naše področje - 13° C kar mi precej zmanjša izgube že ob neizolirani hiši (ter novimi okni), da ne govorim o simulaciji fasade z 10 oz. 15 cm.

Bi pa že trenutno (neizolirano) stanje zadoščalo za ogrevanje s klimo v vsakem nadstropju (v I. je že tako ali tako in po mojih izračunih bo ta zadostovala brez dogrevanje) ter toplotna črpalka zrak/voda moči nekaj kW (verjetno 6)....ki bo predvsem skrbela za 'niveliranje' temperature po prostorih.
Iskanje po temi