PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Razparceliranje zemlje in gradnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam čudno situacijo in sicer moj oče in še 2 njegova žlahtnika so lastniki parcele cca 520 kvadratov in sicer:
- oče 3/6
- žlahta1 2/6
- žlahta2 1/6
Problem je ta, da se med žlahto ne da nič zmeniti, ker so malo manj kot skregani med sabo, celotna parcela pa ni razparcelirana, ve se samo kakšen delež ima posameznik.
Rad bi dosegel naslednje in sicer da bi na 3/6 te zemlje, ki je od očeta zgradil hiško. Je to možno oziroma glede na našo situacijo sploh izvedljivo?
Kako bi postopal v tem primeru? Sam predvidevam da bi moral do geodeta da najprej razparcelira celotno parcelo na 3 kose, vendar se bojim da bo potrebno tukaj neko soglasje ostalih dveh žlahtnikov? Če to dosežem, lahko potem na teh 3/6 zemlje postavim hiško brez soglasja ostalih ali se zna kaj zakomplicirati? Na koga se lahko obrnem za kaj več informacij?
Hvala že vnaprej.
Lep pozdrav,
Miha
ja...najbolj pametno je da urediš najprej parcelacijo...seveda...fino bi bilo da imaš dostop do ceste s parcele ki jo dobiš od očeta ker v nasprotnem primeru moraš še služnost ostalih dobit da se lahko voziš po njihovi zemlji...seveda...najbolj elegantno pa je da ti uspe "odkupiti"deleže ostale žlahte ali pa da ti jo prepišejo...
V kolikor gre za nerazdeljeno solastništvo (ni v naravi določeno kateri kos parcele je od koga) boš v vsakem primeru potreboval soglasje ostalih solastnikov za kakršen koli poseg na nepremičnini. Če dogovor npr. o odkupu od ostalih solastnikov ne bi bil uspešen ti še vedo ostane sodišče, kjer oče zahteva kot večinski (50%) solastnik fizično razdružitev.
Po domače, brez dogovora za enkrat ne moreš nič.
Ko smo mi lani na obcini iskali dolocene informacije za naso parcelo, so nam rekli da mora parcela biti velika nekaj cez 400 kvadradov, da se na njej sploh lahko gradi.
Ce je to res, oziroma, ce drzi povsod, pa ne vem. Pozanimaj se kako je s tem. Ker v tvojem primeru bo parcela precej manjsa, ce se bo delila na tri dele. LP!
Hvala vsem za odgovore.
Jetka ali potrebujem za razparcelizacijo soglasje vseh lastnikov, ali se lahko na podlagi tega da je oče 50% lastnik celotne parcele uredi zadeve brez ostale žlahte? Namreč imam blazne probleme z ostalo žlahto, s katerimi se ne da nič dogovoriti, so vsi nekaj skregani med sabo neke stare zamere etc...
Hvala
Da se določena parcela razparcelira, morajo vlogo nujno podpisati vsi lastniki parcele. Pa pomoje bo ta podpis lažje pridobit, kot pa dogovorit se s z žlahtniki kateri 2/6 bi ti imel, ker tukaj to, da ima tvoj oče več kot 50% delež ne igra nobene vloge. Pa glede na to, da imaš namen graditi na 260 m2, bo to al zelo zelo majhna hišica, če bo pa kaj večjega in z malimi odmiki od meje boš pa tudi zaradi tega rabil podpise mejašev oz. žlahtnikov.
Veliko sreče!
Več glav, več ve ...
Pa misliš,da boš na parceli velikosti 260m2 lahko gradil hišo?Priporočam ti da najprej poizveš na občini ali u.e. koliko je najmanjša velikost parcele na kateri lahko zidaš.Potem pa so tu še odmiki od sosedov in soglasja mejašev.
Veliko sreče!

L.p.
Pozdravljeni!

Tudi jaz imam podoben primer...samo da imam ne tri ampak deset solastnikov, ki so za nameček še iz drugih držav (Hrvaška, Nemčija, Velika Britanija).

Poleg tega je večina že pokojnih, z sorodniki pa nimamo nikakršnih stikov. Nimam volje, da bi jih iskal po svetu... če začnem, enega zagotovo ne bom našel, potem smo pa tam.

Pa me zanima naslednje:
a) a moram tudi za Razdružitev solastniškega premoženja dobiti soglasja vseh solastnikov...je kakšna druga krajša pot?

b) mi lahko daste kakšen nasvet KDO?(kontakt) bi mi bil pripravljen voditi Razdružitev solastniškega premoženja v mojem stanju

Hvala vsem za pomoč!
Delitev solastnine v naravi gre lahko tudi preko sodišča. Če sodišče ne najde strank potem sodišče določi zastopnika tem strankam.
Za delitev parcele je potrebno soglasje vseh lastnikov.
Je pa tudi precej odvisno za kakšno nepremičnino gre? Ali gre za stavbo ali za zemljišče? Kakšna je velikost nepremičnine (ker od tega je odvisno ali se bo sodišče odločilo za fizično delitev v naravi ali bo se odločilo za kakšno drugo možnost).
Gre res za hišo iz leta 1963 in cca. 4000 zemlje (nezazidljive) okoli.

Soglasje vseh lastnikov..."mišn inposibl"... pa naj se sliši še tako čudno, ampak res zagotovo ne bom našel kakšnega.

Ali ima kdo že izkušnje s tem...mi lahko koga predlagate, ki bi bil pripravljen se ubadati z razparcelacijo ali naj se sam začnem ukvarjati s tem na sodišču?

Hvala za vse predloge in komentarje!
v naši občini je minimalna velikost parcele, da lahko gradiš 250 m2
Iskanje po temi