PodSvojoStreho.net Opremljanje doma Talne in stenske obloge Kako se polaga ploščice?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me postopek polaganja ploščic. Z možem sva stare ploščice v kopalnici dala dol. (starejša hiša9. Ploščice so bile prej očitno nalimane z malto zato ko sva jih "štemala" dol prišla do ceglov. Nastale so večje luknje. Ali je dovolj da jih zravnava z cementom in potem z izravnalno maso in potem dava nove ploščice gor ali je kakšen drugačen postopek. Mislim glede izolacije. No ta postopek nama ni ravno jasen. Na neki spletni strani sem zaseldila, da se da pod ploščice neko plastično folijo z takimi utorčki, ki preprečujejo da voda zalije ploščice, ali je to primerno..se to sploh dobi pri nas!
Zanima me še to katere ploščice se prej položi stenske ali talne?

Najlepša hvala za odgovore! Big Grin Big Grin
Hmm zanimivo vprašanje.

Ja, če sta sesula stare ploščice dol skupaj z ometom je najbolje poskusit sesut dol karseda največ ometa, sploh če ga je vlaga načela !

Drgač pa....sledi ometavanje, pri čemer je pomembno, da se stene z ometom navlečejo ravno!!!!! (v "vaservago"), ker če ne drugega bo polaganje ploščic kasneje veliko bolj prijetno opravilo.

Glede na to, da je ponavadi v kopalnici vlaga skoraj vedno prisotna je fino nardit stensko in talno hidroizolacijo. To ni težko in tud stane ne preveč, je pa pol mir. Kar se folije pod ploščicami tiče????? (tega pa res nisem slišal), je pa res da se hidroizolacija naredi z nanosom in ko se ta posuši nastane tanki film prožne plastične mase.

No, ko to nardiš in ko se hidroizolacija lepo posuši, pa začneš s polaganjem. Najprej stenske seveda......pol pa še talne.. Aja pa še nekaj. Lepilo naj bo kvalitetno in ne neki z tržnice :roll:

Pa obilo zabave!¨!!
No ja ......jaz začnem ponavad res z 2. vrsto (gledano od spodaj navzgor).......sam pol položim 1. vrsto preden začnem polagat talne ploščice. (Da se stene rešim Wink)
Sicer pa......kakor komu paše.
Ali je pomembno kdaj se polaga ploščice, mislim predvsem na temperaturo samega prostora in zunanja temperatura?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.siljo-planet.net">www.siljo-planet.net</a><!-- w -->
Pri polaganju je zaželjeno da je temperatura nekje v mejah normale. Tole dans zunaj vsekakor ni!!

Pomembna je, da lepilo nekje normalno suši.....nižja je temperatura slabši so pogoji lepljenja (kt pr človeku Wink) in sušenja oz. dražja lepila moraš nabavit.

Tko da, polaganje v nekje normalnih temperaturah od 15C naprej.

PS: Polaganje zunaj......nižja je temp več riskiraš, neglede na to da maš dobro lepilo še ne pomeni da s tem pretentaš hladno vreme, kaj šele mraz. (Ne zanašaj se 100% na tisto snežinko na vreči lepila)
kaj pa če si v kopalnico postaviva kalorifer ali pa neko pečko na olje, da se prostor segreje in potem potaviva ploščice...sicer se sliši smešno...ampak ali je to varjanta?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.siljo-planet.net">www.siljo-planet.net</a><!-- w -->
damjana na forumu nas je dosti mojstrov zato delo raje prepustiš nam. Vsi vemo da smo v času recesije in finančne krize, a z možem delajta svojo službo tačas ko keramičar ustvarja v vajini koplanici.

Kopalnice se dalajo za 30 let!

Tudi pri nas najprej polagamo stenske ploščice, ponavadi z drugo vrsto, nato spodnjo vrsto (spodbijanje) in nato tla.

In če razmere to dopuščajo lahko tudi na jeklen L profil zastavimo prvo stensko vrsto. Nato pa s talnimi ploščicami spodej pod stensko keramiko, kar je najlažje za opasovanje talne keramike glede na stene. Seveda je pred tem potrebno močno preveriti padce in ravnost tal (tlaka), ker ponekod se s talno ploščico ne da iti spodej pod stensko keramiko.

in pri polaganju keramike, se maže z lepilom stene in podmazuje se ploščice, (tanek film lepila). Odvisno od kvalitete in izkušenj keramičarja!
BOCCO Napisal:damjana na forumu nas je dosti mojstrov zato delo raje prepustiš nam. Vsi vemo da smo v času recesije in finančne krize, a z možem delajta svojo službo tačas ko keramičar ustvarja v vajini koplanici.

Kopalnice se dalajo za 30 let!

Tudi pri nas najprej polagamo stenske ploščice, ponavadi z drugo vrsto, nato spodnjo vrsto (spodbijanje) in nato tla.

In če razmere to dopuščajo lahko tudi na jeklen L profil zastavimo prvo stensko vrsto. Nato pa s talnimi ploščicami spodej pod stensko keramiko, kar je najlažje za opasovanje talne keramike glede na stene. Seveda je pred tem potrebno močno preveriti padce in ravnost tal (tlaka), ker ponekod se s talno ploščico ne da iti spodej pod stensko keramiko.

in pri polaganju keramike, se maže z lepilom stene in podmazuje se ploščice, (tanek film lepila). Odvisno od kvalitete in izkušenj keramičarja!

nonono, lepo prosim ... če človek nekaj lahko sam naredi, potem naj naredi, ne ga tlačit v službo, vi mojstri bi pa nekaj pacali v njegovi hiši. jaz hodim v službo, pa si delam vse sam. od vodovoda dalje, prejšen vikend sem (jasno prvič v življenju) postavil dimnik (predračun mojstra 1600€, jaz 920€ in 16 ur dela čez vikend; za postavko razlike bi mi bilo vseeno tudi če ga cel teden pacam - je namreč moja mesečna plača). vas tako imenovanih mojstrov, ki bi ustvarjali po naših bajticah si navaden folk ne more privoščit in zato je tule ta forum. namreč: kdor nekaj zna in je že delal naj pomaga še onim, ki bi to tudi radi.
pa brez zamere, forum ni namenjen samoreklami "mojstrov".
BOCCO Napisal:Samo z našim pacanjem (kot zaničevalno praviš) se mi bavimo celo življenje in s tem služimo pravtako kot ti v službi. Seveda vsak lahko poskusi sam, nekomu uspe in naredi za moje pojme dokaj vredu, večinoma pa ljudje obupajo ali s svojim lastnim delom niso zadovoljni, nato pa pridejo pravi mojstri in popravljajo neko "žalost". Potem tu ni težko plačati Smile

Jasno, ampak do mojstrov pridejo samo tisti s težavami. Kdo dobro položi, ga ne boste videli, razen če pridete na obisk. Smile Se pa strinjam, vsi moramo živeti.

@#damjana#: predvsem pazi, da bodo stene in tla zravnani točno tako, kot morajo biti.

Z lepilom za ploščice je težko izravnati!

Sicer pa najprej stena, potem pa tla. Pa vnaprej premislita, kje bosta rezala ploščice.

Je pa še najlažje, če vama na začetku pomaga kakšen kolega, ki je to že počel, da bosta vedela, kaj prijeti v roke in na kaj paziti. Težko je napisati vse malenkosti, na katere je treba paziti.

Mogoče še nekaj naključnih nasvetov:

- za rezanje ploščic je meni prav prišla ena taka napravica, s katero z diamantnim rezilom potegneš (po vodilu) po ploščici, nato pa z vzvodom (ne da bi premikal ploščico) prelomiš po rezu.

Pazi: "rez" je pretirana beseda, v resnici samo narediš mikroskopsko razpoko v glazuri, potem pa odlomiš po njej. Če boš zarezala, se ti bo glazura nalomila in ne bo lep rob. Presenečena boš, kako malo je potrebno pritisniti nož.

- cirkularke za rezanje ploščic se meni niso obnesle, razen mogoče za rezanje lukenj ob robu ploščic

- za brušenje ploščice pod 45 stopinj sem jaz uporabil cirkularko s šajbo za kamen. Pomembno je, v katero smer se vrti šajba (kako obrneš cirkularko)

- večje luknje sem jaz povrtal s svedrom, potem pa "odgrickal" s takimi kleščicami, ki so namenjene prav temu

- zelo pomaga (majstri, obrnite se stran, ne bi želel niti razpravljati o tem Wink) laserska samonivelirna naprava. Zadeva je "majka" za tako delo, za natančno postavljanje začetne vrste recimo, pa za preverjanje, ali si ga kje polomil. Vedno, ko zaključiš en kos stene, ga še prestreljaš z laserjem, da si 100% siguren, da je ok.
Še zmeraj pa kdaj rabiš tudi dve libeli, eno kratko in eno daljšo. Dolga je včasih malo nerodna, zato uporabiš kratko - na večjih površinah pa je bolje, da uporabiš čimvečjo.

- saj križce poznata, ne? 500 jih dobiš za cca. 2 eur. Jaz uporabljam 2mm, mislim pa da mojstri uporabljajo 2,5mm, nisem prepričan. Po želji (in ambicioznosti). Wink

- ponavljam: izravnajta steno v nulo, preden polagata ploščice!!!

Evo, to je bila moja modrost... Če pozna kdo kakšno boljšo metodo, na dan z besedo - se bomo vsi kaj novega naučili. Do fugiranja pa še nisem prišel. Smile

Lp!
Imta dve začetni varijanti:

vse odštemat dol, ter ponovno ofrajhat....

s kladivcem "potovkavati" po obstoječi zalivki (obstoječe ploščice so bile zalite_glede na opis), takoj ločiš zvok zdrave malte oziroma nesprijete, ki jo odstranita.

Luknje zafrajhata nazaj. Če se vama da, si vse stranice naštelajta na polno mero velikosti ploiščice ali vsaj polovico.

Ostalo so že drugi povedali.

Začnita na vogalu, ki bo v končni fazi zakrit (omarica, pralni stroj... skratka od oblike kopalnice). Kot poskusno polje. Če pa je v igri še kotlovnica pa toliko bolje.
Ja res hvala za natančna navodila...ampak čisto vsi ki jih poznam, se čudijo da kako da bova sama polagala ploščice, ker to je pa res natančno delo in tako naprej. Vem, da če mojster polaga ploščice jih redu položi, vendar pa nimava toliko denarja da bi plačala samo za polaganje. namreč ploščice in ostalo bova resda sama financirala...samo bi mogla imeti še kakšnega jurja več da bi keramičarju plačala, za tista jurja dobiš pa že ploščice za v kuhinjo! tko da sedaj sva ravno na pol poti. Vodovod je v kopalnici napeljan in cevi so "zafrajhane", vse ostalo pa še ne! Ja stari omet bova dol zbila in seveda zravnala stene...samo zdej vse skupaj stoji, ker potrebujeva električarja da nama par kablov povleče za utičnico in ostale stvari...samo ga morava še poiskat...Tako da res kot sem v enem postu zasledila, je premraz da bi rihtala kopalnico...
kaj pa mislite o ometu, ki je že narejen. Imajo ga v velikih vrečah in se samo zmeša z vodo. a je to recimo v redu?
damjana,

dobro se pripravita pa kar pogumno. Vzemita si dovolj časa in bodita natančna. Poglej na mojem spletniku polaganje ploščic, če najdeš še kakšen nasvet, ki bi ti koristil. Je bilo pa tisto nekoliko lažje, ker je samo po tleh in izgled ni bil tako važen.

lp
Če imata pa še kuhinjo v planu pa najprej tam, je dosti lažje in idealno za dobiti filing.
glede elektrike...sm pa že pisala v enem od mojih postov. Midva bi rada res samo kable potegnila, tam kjer bi pač bila utičnica in pralni stroj, bojler...samo pojma nimam kako bi to napeljala, sploh pa kje. Celotna elektrika (nova) se bo drugo leto menjala, tako da bi do takrat bila še stara. Sedaj imava samo luč, ker je kopalnica obnovljena, prej ni bilo mišljeno tako, ampak samo ena luč...Najbolj bi bilo enostavno, da bi te kable napeljala, da se končno zazida in da ploščice gor...priklapljalo se bo itak drugo leto. Ker pride na vrsto še kuhinja....no midva bi po delih napeljevala novo elektriko in bi bilo celotno stanovanje v "razsulu" predolgo...a me razumete. Ali pa če bi samo tiste plastične cevi napeljala, pa naj drugo leto električar napelje kable in ostalo skozi, samo nevem če se to da...in sploh kje naj potekajo kabli.
pokliči kakšnega električarja ki ti bo dal predračun ki je zastonj in ga vprašaj za nasvet in dobiš zastonj odgovor kje in kako bi napeljala kable.

Ko boš pa imela vse končano pa na zide z dleterjem in lepilom "zdletaj" mrežico ki ti bo steno naredila bolj kvalitetno

Za steno ne potrebuješ kakšnih posebnih lepil za ploščice kupiš kakšno navadno v bauhausu obiju

Za tla pa uporabi kemakol 170 res da stane okoli 19 eur vreča ki jo imaš za cirka 5m2 ampak lepilo je res bomba

prej ko boš zacela polagato ploščice pa namazi beton z emulzijo PRIMER od mapeja(bauhaus) ali od keme v takih flaškah rumenih je(mešas jo lahko pol pol z vodo

Nič se bat samo volja je potrebna če potrebuješ še kaj pa pošlji mail
potrebuješ samo nož za keramične ploščice ki pa ti ga odsvetujem da ga poceni kupiš ker je kvaliteta leteh zelo slaba.
obstajajo izposojevalnice orodja pa še cena je v tem času malo nižja

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dominokolje.si">http://www.dominokolje.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi