PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bojler s toplotno črpalko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
:lol: :lol: :lol: :lol:
Enkratni pogoji za TČ!
švasamo da je vesele
Vse je odvisno od kompresorja ter pogojev pri katerih deluje, obstajajo kompresorji, ki delujejo na principu magneten levitacije (kot sodobni vlaki, ki se ne dotikajo tračnic) omogočajo COP-je tudi do 12 pri manjših obremenitvah in idelanih pogojih ,vendat so cene zaenkrat še zelo visoke, tako da niso primerni za manjše moči.

Za večino kompresorjev se dobijo podatki za vse možne variante za različne temperature uparjanja in kondenzaciej, tako da se ti podatki lahko precej točno pridobijo za vsako napravo!
Sajure,

a lohka poveš kaj več o kompresorjih z delovanjem na principu magneta (če prav razumem je rotor uležajen v magnetnem polju in ne potrebujemo ležajev-manjše izgube). Imam prav?
a si ti tud not padu
Kje si pa videl tak kompresor z temi ležaji. To je bol ko ne znanstvena fantastika, saj je pri celotnem sistemu tak ležaj kvečemu 2-3% izboljšaja (napram najslabšim ležajem kar se jeh vgrajuje).
se strinjam z bogy-jem

ležaji imajo izkoristek pribl. 99,9 %...torej kaj dosti se tukajne da pridobiti niti ne izgubiti.

Ker cena nove rešitve (če sploh obstoja) ne odtehta tega.
Kombinacija toplotne crpalke in klime je v:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/viewtopicunichr("46")php?t=2186[/url]
lucky Napisal:Sajure,

a lohka poveš kaj več o kompresorjih z delovanjem na principu magneta (če prav razumem je rotor uležajen v magnetnem polju in ne potrebujemo ležajev-manjše izgube). Imam prav?

Ja mogoče lahko na kratko nekaj:
To je dvostopenjski centrifugalni kompresor, ki ima glavno gred na kateri je tudi motor uležajeno z magnetno levitacijcijskimi ležaji, poleg tega pa je opremljen še z invertersko tehnologijo, kar na področju hladilništva in toplotnih črpalk večjih moči ni ravno pogosto (v nasprotju z klima napravami). Prednosti so zelo dobra grelna števila pri delnih obremenitvah (COP tudi do 11,5 pri vodno hlajenih variantah in najbolj ugodnih pogoji). Druge prednosti so še mali zagonski tok, nizka teža, daljša življenska doba zaradi odsotnosti vibracij in odsotnosti ležajev (predvidevajo okoli 30 let), brez olja, nizek hrup (78 dB za 1000 kW hladilne moči).
Ti kompresorji so bili leta 2004 nagrajeni za nagrado HVAC&R Innovation award.

Velik minus je zaenkrat cena! Ampak tako je pri vseh novih tehnologijah!
P.S.: Aja pa v Sloveniji ga še ni! Vsaj po mojih podatkih ne, sta pa dva instalirana v Italiji (Milano in Rim) prihranki so po enem letu delovanja pri prvem 38% pri drugem pa 41% napram prejšnjim scroll kompresorjim!
belo2000 Napisal:Pzdravljen Vigma;
Očitno se dobro spoznaš na tematiko. Sam sem tik pred tem da naročim podobno napravo, z monterjem centraln sem se pogovarjal o Gorenjevi črpalki in o 300 l bojlerju. Uporabljali bi jo samo za pripravo tople vode v poletnih in delno prehodnih mesecih, ker drugače kurimo na kaminsko peč na pelete, ki pa poleg tople vode oddaja še 15 % energije direktno v prostor - topel zrak, tako da z njo poleti ni mogoče pripravljati sanitarne vode. Bi me zanimalo ali imaš osebne izkušnje z tem in če lahko odgovoriš na že zgoraj zastavljeno vprašanje o hrupu.

Hvala
Lp

Oprosti, nisem prej prebral kot danes.

Sam imam montirano že od jeseni, ko smo prejeli dva vzorca. Ena še je na zalogi, drugo pa sem zmoniral pri meni v kleti, da sem spoznal in kontroliral, kako deluje in če so tisti COP-i, ki jih navaja proizvajalec vsaj približno točni. Najbolj me je veselilo to, da sem lahko električni bojler odmontiral, saj sem se vedno v njega zaletaval pri tuširanju.

Črpalka deluje zelo dobro, nastavljena je na privzeto temperaturo 55 stopinj. Tank za vodo, 200 litrski, je 3 metre vstran od črpalke, na drugi strani zida v kleti. Ko se zažene, ni glasna, pač pa je neprijetno biti v njeni bližini, ker pač močno piha.

Čeprav je deklarirana, da deluje v območju 5 do 40 stopinj, je delovala tudi pod lediščem, se redno odtajala, le da je COP bil malo pod 2, kar pomeni, da plačamo le polovico porabljene elektrike. Zdaj, ko je toplejše pa je COP nekaj nad 3.

Črpalka troši 1380 watov in jo lahko priklopimo na eno fazo 220 voltov. Če je COP 2, greje kot da bi imeli vstavljen 2 kW električni grelec, pri COP 3 pa kot da bi imeli 3 kW grelec.

Za vaše potrebe bi bila kot naročena. Če je še nimate, jo lahko dobite po res dobri ceni.
odadoz Napisal:Vigma ,kje se pa kupi te Glare toplotne črpalke (6,3 COP)za sanitarno vodo?Verjetno jih na našem trgu še ni.Odločam se za nakup -na izbiro imamo od naših proizvajalcev-Gorenje,Termotehnika,Lenterminvest ,kerih drugih pa ne poznam.Cene so pa približno vse enake,COP.pa prav nekaj takega.Zanima me še življenjska doba črpalke.Še to,ali je možna split varianta,se pravi posebej bojler-in kompresor.Bojler naj bi bil v ležečem položaju in dodatno izoliran pod streho ?Kompresor pa bil v shrambi ,kjer je konstantno okoli 18-20oC .Razdalja med obema 5m,razdalja bojler -kotel na pelete 12m,ker bomo vodo pozimi ogrevali s peleti ali je ceneje ogrevati vodo kar celo leto s toplotno črpalko?
Hvala za odgovore!

Vidim, da ste me v času moje odsotnosti kar nekaj spraševali.

Glare toplotna črpalka je zelo velike moči. Izdelali so jo v Avstraliji, sedaj pa proizvodnjo selijo na Kitajsko in je ni možno dobiti. Namenjena je ogrevanju tople vode pri velikih porabnikih tople vode predvsem v poletnih mesecih, ko je pridobivanje tople vode zaradi velikega COP zelo poceni. Ima pa še to prednost, da je COP 2, celo pri temperaturi minus 20.

Danes je tehnologija tako napredovala, da je življenska doba toplotnih črpalk deklarirana na 20 let.

VIGMA ne namerava prodajati toplotnih črpalk samo za ogrevanje sanitarne vode, čeprav ima eno po zelo ugodni ceni na zalogi in to odlične kvalitete. Separatni model z 200 litrskim tankom za vodo. Povežemo ju z dvema bakrenima cevema, debelejšo in tanjšo, ne premočno zategnemo, potem pa z imbus ključem spustimo plin v cev. Povežemo elektroniko. Vodovodar pa priklopi vodo. Kabel vtaknemo v šuko in pritisnemo na start. Čez nekaj minut prične delovati samo od sebe.

Namen VIGME je omogočiti istočasno ogevanje manjših stanovanj in istočasno pridobivanje tople sanitarne vode po čimbolj dostopnih cenah.

Atmosferske toplotne črpalke ne morejo v hudi zimi dati dovolj toplote. Lahko pa poceni grejejo v prehodnem obdobju, ko je zunanja temperatura nad lediščem, ko so tudi toplotne izgube manjše in ni potrebe nabaviti toplotne črpalke velike moči.

Odločno priporočamo še nabavo pretočnega solarnega bojlerja, ki ga povežemo s toplotno črpalko tako, da črpalka preneha delovati, ko je voda v bojlerju dovolj topla in koristi le sončno energijo.

Ogrevanje stanovanja s sončno energijo je možno le poleti, ko gretja večinoma ne potrebujemo.

Za zdaj je najugodnejši KL Norge sistem z dvema tankoma, eden za ogrevanje in drugi za sanitarno vodo istočasno. Temperatura sanitarne vode je 50 stopinj. Ta sistem namreč uporabljajo na Norveškem. Naročila sprejemamo.

Pa še to. Mnogi so prepričani, da lahko toplotno črpalko postavijo kar v špajzo, ker je notri toplo. Res jo lahko postavimo tja, ampak bi morala biti zelo majhna, ne po velikosti, ampak po količini potrebnega zraka. Iz malega prostora bo zelo hitro izčrpala toploto, prostor bo ohlajen, potem pa bo zaradi hladnega zraka COP vedno bolj padal. Samo male, sto litrske lahko postavimo tja, če malo časa delujejo, večje pa potrebujejo zunanji zrak posebej še za ogrevanje stanovanja. Najboljše mesto je dobro izolirano veliko podstrešje ali pa zasenčen zunanji južni zid.

Drugi bi toplotno črpalko postavili kar na strop sobe, ker se topel zrak dviguje. Imajo prav in se tako tudi dela. Na vrhu stopnišč stolpnic namreč postavijo toplotne črpake, da vračajo toploto nazaj v zgradbo. Ampak v sobi bi pa bil tak prepih, da bi vsi ven pobegnili.

.
1 2
Iskanje po temi