Objave: 24
Teme: 5
Ocena:
0
Pritegnile so me razne variante bojlerjev za ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko. Glede na to, da brošure prenesejo vse, me zanima, če ima kdo konkretne izkušnje. Najprej, koliko ta stvar ropota. Potem pa še malo tehnike...
V katalogih se bahajo s toplotnim številom cca 3, ko brskaš naprej, ti povejo, da je to preračun za temperaturo zraka +18 stopinj, pri segrevanju vode do 45 stopinj. Baje lahko ogrejejo enormne količine vode na dan, ko narediš izračun, se izkaže, da delajo izračun, ko temperatura vode narašča linearno, ne pa logaritemsko...
Hvala za odgovore
Rajko
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Maš prav, sam koncept takega sistema je vprašljiv kar se tiče izkoristka. Težava nastopi generalno pri toplotni črpalki takrat, ko začnejo nastopat višje temperature. Z višjo temperaturo namreč hitro pade COP. Zato je toplotna črpalka idealni nizkotemperaturni ogrevalni sistem kot je recimo talno gretje.
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Če rabiš samo toplo vodo za lastne potrebe, torej za kopalnico in kuhinjo za par oseb, je veliko vprašanje koliko se zadeva izplača.
Namreč, en čisto spodoben električni bojlar, z vso potrebno regulacijo in montažo stane 80 jurjev. Brez vsakega vzdrževanja bo dalal 15 let.
Res je, da pokuri nekaj elektrike, toda tople vode se ne porabi toliko in samo za par ljudi...
Na morju v kampu sem videl, da so imeli sistem zrak voda, je na eni strani fino hladno pihalo. Toda ta sistem je bil razmeroma velik (za veliko ljudi) in deloval je samo v hudem poletju, ko so tisti faktorji res tako visoki, kot jih obljubljajo.
Objave: 110
Teme: 6
Ocena:
0
Za ogrevanje sanitarne vode uporabljamo le atmosferske toplotne črpalke, to je take, ki črpajo toploto iz zraka. Uporabnost toplotnih črpalk je v tem, da načrpajo več toplote, kot pa jo toplotna črpalka porabi za svoje delovanje. Razmerje med output močjo in input močjo je grelno število, COP, ki je za atmosferske črpalke do 4, le Glare toplotna črpalka ima COP kar 6,33 (poleti).
Osnovne izvedbe delujejo pri temepraturah zraka od 5 do 40 stopinj. Za nižje temperature pa morajo vgraditi dodaten poseben kapilarni sistem in sistem za odtajevanja ledu, kar črpalko podraži, zmanjša pa se tudi izkoristek, ker se porabi elektrika za to odtajevanje.
Jeseni sem vrgel ven električni bojler in vgradil toplotno črpalko osnovne izvedbe, separatni model z 200 litrskim bojlerjem. Input je 1280 watov, Output pa od 3 do 5 kilovatov, odvisno od temperature zraka. Čeprav je pozimi temperatura padla celo pod ledišče, je delovala brez problemov. Nastavljena je na 55 stopinj.
Atmosferska toplotna črpalka ima to prednost, da ni odvisna od vremena, ne kazi izgleda strehe, deluje celo leto, pri ugodni temperaturi pa je cena ogrevanja vode celo enaka kot pri solarnem ogrevanju vode s kolektorji, čeprav sonce greje brezplačno, kar se sliši precej čudno.
Za obrazložitev vzemimo primer, da ima toplotna črpalka COP 4, potrebujemo pa 4 kW moči oziroma kilovatnih ur, 3 mesece na leto je slabo vreme, ko vodo grejemo z elektriko, 9 mesecev pa grejemo vodo zastonj s solarnimi kolektorji.
Brez črpalke bi v treh mesecih porabili 3 x 4kW, torej 12 kW, ali ur, 9 mesecev pa bi vodo ogrevali zastonj. Če pa uporabimo črpalko s COP 4, pa bo porabila samo eno četrtino, to je 1kW, v celem letu pa torej prav tako 12 kW! V tem primeru je torej cena ogrevanja vode s solarnimi kolektorji popolnoma ista kot da bi jo ogrevala toplotna črpalka. Če jo lahko zmontiramo v kleti, bomo imeli tudi manj težav in stroškov z montažo. Cena pa je tudi zelo ugodna.
Primernejši tip je KL2, ki ima COP pri 15 stopinjah 3,25, pri 6 3,23 in pri minus 5 še vedno 2,54. Primerna tudi za ogrevanje manjše hiše.
Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
0
Pzdravljen Vigma;
Očitno se dobro spoznaš na tematiko. Sam sem tik pred tem da naročim podobno napravo, z monterjem centraln sem se pogovarjal o Gorenjevi črpalki in o 300 l bojlerju. Uporabljali bi jo samo za pripravo tople vode v poletnih in delno prehodnih mesecih, ker drugače kurimo na kaminsko peč na pelete, ki pa poleg tople vode oddaja še 15 % energije direktno v prostor - topel zrak, tako da z njo poleti ni mogoče pripravljati sanitarne vode. Bi me zanimalo ali imaš osebne izkušnje z tem in če lahko odgovoriš na že zgoraj zastavljeno vprašanje o hrupu.
Hvala
Lp
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Doma imamo manjšo toplotno črpalko prigrajeno na vinsko klet, ki se poleti hladi (klima), z njo pa segrevamo sanitarno vodo.
Stvar lepo deluje že 10 let - vmes je bila tudi kaka napaka, vendar nič dražjega.
Sama črpalka se večinoma vklaplja čez dan in zvečer - ponoči pa bil po redko.
Glasna je precej, mogoče še toliko bol, ker je nameščena na zunanji strani in ne v zaprtem prostoru.
Ko dela pač vedno slišiš zvok kompresorja, ki je glasen mogoče tako kot sušilni stroj (tako na pamet govorim, ker nimam s čim zmeriti).
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Še to - temperature vode je vedno preko 50°C, segrevamo pa 360l Gorenjev kotel.
Objave: 37
Teme: 13
Ocena:
0
Vigma je nekje omenil ogrevanje s pomočjo bojlerja s toplotno črpalko(zarak voda).Tudi jaz sem razmišljal v tej smeri glede na to, da bom ogreval v pritličju le slabih 50m2 in to s talnim ogrevanjem in kaminsko pečjo ob špicah in prehodnih obdobjih.Nadstropje bo pa po vsej verjetnosti smart rooms sistem (50m2 izolacija streha 20-25 cm ursa) Tako mi odpade dimnik pa kotlovnica znima me če je že kdo probal kej podobnega.(bojler 300-400l)
Objave: 1190
Teme: 23
Ocena:
0
ali pa nič elektrike, če je ugasnjena...kolikor dela toliko rabi...
koliko ropota....
kar ropota, tako kot recimo
šanki v lokalih, ali pa hlad. naprave pri mesarjih
zadeva ni tako tiha kot hladilnik,--- glavni izvor zvoka ni kompresor, ki je tam cca, 15% hrupa -- temveč ventilator, ki mora le obrniti tam cca. 350 m3 na uro (sam imam 3kW pa jo je kar slišati, manjše so seveda ustrezno tišje - manjši vent.) ni pa zadeva seveda nadležno glasna - in pa tudi ni za V BIVALNE prostore...
Objave: 668
Teme: 74
Ocena:
0
[quote="belo2000"] ker drugače kurimo na kaminsko peč na pelete, ki pa poleg tople vode oddaja še 15 % energije direktno v prostor - , .
belo 2000
Mi lahko poveš kakšno peč na pelete uporabljaš in kako si z njo zadovoljen? Zanima me še, če z to pečjo lahko ogrevaš samo prostor v katerem je peč, brez gretja vode v prehodnih obdobjih?
lp pavel
Objave: 18
Teme: 1
Ocena:
0
Vigma ,kje se pa kupi te Glare toplotne črpalke (6,3 COP)za sanitarno vodo?Verjetno jih na našem trgu še ni.Odločam se za nakup -na izbiro imamo od naših proizvajalcev-Gorenje,Termotehnika,Lenterminvest ,kerih drugih pa ne poznam.Cene so pa približno vse enake,COP.pa prav nekaj takega.Zanima me še življenjska doba črpalke.Še to,ali je možna split varianta,se pravi posebej bojler-in kompresor.Bojler naj bi bil v ležečem položaju in dodatno izoliran pod streho ?Kompresor pa bil v shrambi ,kjer je konstantno okoli 18-20oC .Razdalja med obema 5m,razdalja bojler -kotel na pelete 12m,ker bomo vodo pozimi ogrevali s peleti ali je ceneje ogrevati vodo kar celo leto s toplotno črpalko?
Hvala za odgovore!
Objave: 49
Teme: 0
Ocena:
0
Ločene - split izvedbe toplotnih črpalk so nekaj povsem običajnega. Težava split izvedbe je montaža povezav. Povezovalne cevi je treba trdo zlotat, iz povezav izsesat zrak in sistem napolnit s hladilnim sredstvom, kar mora izvest pooblaščeni monter (garancija). Obstajajo tudi kompaktne toplotne črpalke brez bojlerja, ki imajo že v sami toplotni črpalki izmenjevalec kjer se ogreva voda. Ta voda je lahko direktno sanitarna - potrošna (če kroži skozi tč direktno bojlerska voda), ali pa je prenosni medij (če je tč priključena na izmenjevalec v bojlerju.). COP je manjši kot pri split tč, ker je potrebno poganjat še dodatno črpalko za kroženje vode. Tvoja razdalja 5m ni problematična
Ideja o ležečem bojlerju pa ni najboljša. Vodo je najbolje segrevati in skladiščiti v pokončnih in vitkih bojlerjih.
Temperatura prostora, ki jo navajaš je ugodna za toplotno črpalko. Če imaš tako temperaturo tudi pozimi je to sigurno najcenejši način ogrevanja vode. Upoštevaj pa to, da ti tak hlajen prostor v sredini zgradbe na drugi strani pomeni več delovanja ogrevanja. Mnenja so deljena vendar se običajno toplotne črpalke za sanitarno vodo v polni kurilni sezoni ne uporabljajo.
Sicer bi pa tudi jaz rad izvedel kaj več o toplotni črpalki glare in pogojih pri katerih ima sanjski COP (6,3).
švasamo da je vesele