Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Že kar nekaj let je 400V namesto 380 in 230V namesto 220....
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Enofazna je 230V z +-10% dopustno toleranco, torej od 197 do 253V.
Sicer pa se tudi s temi drati danes hudo pretirava. Nihče mi ne more verjet, da sva dva 5 let živela in se grela na elektriko v hišici z 35 bivalnimi kvadrati na dratu 1,5 mm, ki je bil priključen na 80 m oddaljeno hišo. Padci napetosti, ko si vklopil radiatorje, bojler, hladilnik in pralni stroj so bili tudi pod 180 V. Takrat se je recimo klima ugasnila (se ni več sfolgala vrtet).
Objave: 322
Teme: 20
Ocena:
0
Ali slučajno kdo iz glave ve, kolikšna je v evrih razlika med 3x20A in 3x25A na mesečni položnici?
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Ne komplicirajte, 3x20 je vrh glave.
Pri nas imamo 3x25A, ker je imel tast malo kmetije, pa puhalnik, pa mal hujši sekular, pa eno lesno kombinirko, pa še to bolj zaradi zagonskih tokov, pri normalni hišni uporabi TČ z ene 5KW električne moči pa ne bo panike, seveda če ne boste imeli kakšnega šušmarja od električarja v hiši.
Tudi od tega je marsikaj odvisno!
Objave: 2501
Teme: 178
Ocena:
0
hja, bolj malo sem razbrala, ker se mnenja krešejo...poslala sva podpisano pogodbo in upam, da bo 3 x 20 zadosti.
Alea iacta est
Objave: 189
Teme: 19
Ocena:
0
NE SKRBI :wink:
3x20A je več kot dovolj za stanovanjsko hišo. Če ne misliš v bližnji prihodnosti doma odpreti tovarne Aluminija :lol: :lol: :lol: potem te ne treba skrbeti.
TB
Objave: 2501
Teme: 178
Ocena:
0
ne, ne mislim....hvala :wink:
Alea iacta est
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Važno je koliko velikih porabnikov imaš naenkrat vključeno in kako so razporejeni po fazah. Imamo 3 x 20A in je večkrat glavni avtomat izklopil, dokler nisem odkril, da je sušilec, pralni stroj in najpogosteje uporabljeni grelni plošči in bojler na isti fazi. Izvedel sem prarazporeditev porabnikov po fazah in sedaj je mir.
Pri tem se je treba zavedati, da ima ena faza pri 20A dopustno moč 4,5kW in da ima sušilec več kot 2kW, bojler vsaj 1,5, lahko mislimda celo 3kW, pečica 2, dve grelni plošči cca 3, potem si hitro na tankem ledu. Jaz bi šel na 3 x 20, sa je to precej ceneje kot 3 x 25, ter imel v mislih avtomatiko za izklop nepomembnih porabnikov (bojler in sušilec (če ima mehansko avtomatiko)), če poraba v konkretni fazi preseže maximalno moč.
Drugače pa z lahkoto presežeš 25A v eni fazi, 2 kuhalni, sušilec, par luči, plazma in 2 PC-ja.
Ne smemo pa pozabiti zagonskih tokov pri haldilnikih, skrinjah in seveda TČ. Veljalo bi se torej pozanimati kak tok potegne TČ ob zagonu.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Tone & Samojed, točno to sem mislil, porabniki morajo biti ustrezno razporejeni po fazah, pa nebi smelo biti problemov, pa zaresnega električarja v hišo ki se spozna na svoje delo.