PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplotna črpalka ali zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
lesar...mogoče veš katerega proizvajalca sta imela in kakšna jebila toplotna moč črpalk?

tale možakar ki živi na primorskem je precej na boljšem kot mi iz osrednje slovenije, ker so pri njih dnevne temperature precej višje. Je pa res da če nima izolirane hiše mu kar precej ponikne ne plano.
Ja bila je to rešitev podjetja KNUT (predlani je bila to skoraj edina rešitev za TČ). Torej proizvajalec je IVT (Švedska).

Ima pa 7kW; vendar meni priporoča malo bolj močno... da ne bi bilo potrebnega dogrevanja... dogreval je samo tri dni in takrat je sicer porabil za 3200 sit olja!
Mi smo imeli doma TČ sistem zrak / voda že leta 1985, tako da je to edina rešitev ne drži (delovala je do leta 2003, ko smo jo predelali v sistem voda/voda in še sedaj deluje), imela je moč 18 kW in je ogrevala 250 m2 površine , kadar je bilo potrebno je bilo dogrevanje z kotlom, regulacija je bila avtomatska glede na zunanjo temperaturo - pod -15 je je ogrevanje preklopilo na KO! Črpalka je bila od tedenjega podjetja Gorenje Toplotne Črpalke, ki jih je tudi izvažalo v Italijo in Avstrijo!

Dejansko pa je res da grelno število ob nizkih temperaturah pade na 2, ampak mi smo bili z tem rezulatom še vedno zelo zadovoljni, 2 in večkrat boljše kot KO!

LP
Lesar 2- si ti že izbral proizvajalca,tip in jakost TČ? Kaj si izbral za dodatno ogrevanje? Tudi mene vedno bolj privlači TČ zrak voda, a je pri tem zame toliko novega, da bo odločitev kar težka. Za dodatni vir ogrevanja se odločam med kaminsko pečjo na pelete, klimo, čeprav je za hlajenje ne bom rabil, ali el centralno ogrevanje. V pritličju-dnevni prostori imam talno ogrevanje, v nadstropju -spalni del-radiatorji.Zanima me vaše mnenje o teh variantah.

lp pavel
Jah, jaz sem pravkar vplačal 10kW zrak/voda... mah za pelete bi moral vseeno nekaj rihtat in nimam časa:...tedensko čistit saje, skrbet za zalogovnik, pazit na vlago pelet... če ne bi kupil profi kotla in zalogovnika (potem pa bi bila investicija dražja od TČ). Zemeljskega plina pa pri nas ni. Če bi hotel z navadnimi klimami pokriv vse prostore jih bi rabil najmanj 5.... kar bi bil (z dobrim inverterjem) skoraj na istem.

Vplačal sem 1.350.00 z hranilnikom in montažo!

Računal, sem da pridem skozi, tudi če drugo leto podražijo elektriko za 25%....več po mojem ne bodo...saj se potem vse podraži za nekaj procentov (verjento tudi peleti, ker za proizvodnjo rabijo tudi elektriko).

Bom sporočil konec leta kako se bo to obneslo...
lesar2 Napisal:Obiskal sem dva uporabika toplotne črpalke zrak/voda. Oba sta zadovoljna tako z delovanjem kot s stroškom!

Drugi je zelo natančen in ima priklopljen števec elektrike posebej za TČ! Hkrati meri tudi toploto, ki prihaja v zalogovnik.

Vsak dan zapiše vrednosti v tabelo... nastaja cel doktorat!

Tip je iz Šempetra pri NG...

V januarju (ko je bilo dokaj mrzlo je bil strošek elektrike 22.000). Ogreva 125 m kvadratnih hiše - neizolirane (enonadstropne) ! Nima talnega ampak samo predimenzionirane radiatorje. V hiši je od 18-19 stopinj in meni je delovalo toplo! Izhodna temeratura vode iz TČja je 45 st C.

Drugače računa da bo do konca aprila porabil manj kot 100.000 sit za celo leto za ogrevanje; saj takoj ko se temperatura dvigne nad 6 st c je izkoristek bistveno boljši. Prej je porabil 3x več denaraja za gretje na olje! Ima vse zapisano!

Meni osebno pa je ta temperatura vsaj 4 C prenizka. Me zanina, koliko bi ga prišlo oglrevanje na 22 C?
Uporabnik Napisal:
lesar2 Napisal:Obiskal sem dva uporabika toplotne črpalke zrak/voda. Oba sta zadovoljna tako z delovanjem kot s stroškom!

Drugi je zelo natančen in ima priklopljen števec elektrike posebej za TČ! Hkrati meri tudi toploto, ki prihaja v zalogovnik.

Vsak dan zapiše vrednosti v tabelo... nastaja cel doktorat!

Tip je iz Šempetra pri NG...

V januarju (ko je bilo dokaj mrzlo je bil strošek elektrike 22.000). Ogreva 125 m kvadratnih hiše - neizolirane (enonadstropne) ! Nima talnega ampak samo predimenzionirane radiatorje. V hiši je od 18-19 stopinj in meni je delovalo toplo! Izhodna temeratura vode iz TČja je 45 st C.

Drugače računa da bo do konca aprila porabil manj kot 100.000 sit za celo leto za ogrevanje; saj takoj ko se temperatura dvigne nad 6 st c je izkoristek bistveno boljši. Prej je porabil 3x več denaraja za gretje na olje! Ima vse zapisano!

Meni osebno pa je ta temperatura vsaj 4 C prenizka. Me zanina, koliko bi ga prišlo oglrevanje na 22 C?

računa se da za vsako stopinjo več potrebuješ pril 7 % več toplote.

Torej nekako 20 - 25 % večja poraba toplote.

LP
Zanimiva razprava. Tudi sam se zanimam za uporabo toplotne črpalke. Skrbi pa me predvsem delovanje pri nizkih temperaturah, kar ste že omenjali. Pred časom sem zasledil sistem, ki za predgrevanje zraka pozimi in njegovo hlajenje poleti uporablja cev (za zrak) zakopano pod zemljo (cev gre okoli parcele in ne potrebuje večjih površin kot pri vodi). Ali ima morda kdo izkušnje s takim sistemom? Kakšni so stroški vzdrževanja toplotnih črpalk (višji/nižji kot pri kotlih)?
Tudi jaz se zanimam za ta način ogrevanja. Počasi se bo treba odločiti. Imam pa možnost zemeljskega plina, vendar bi najraje ogreval hišo samo s toplotno črpalko + električno dogrevanje za najbolj mrzle dni (ali pa eventuelno kurilno olje).

Vendar nisem zasledil odgovora na vprašanje, kaj narediti, če imaš samo TČ, v spodnjem nadstropju talno gretje, zgoraj (spalni prostori) pa radiatorsko ogrevanje. Za radiatorje je pa temperatura TČ skoraj premajhna, ali ne? Ne bi pa rad imel neke velike radiatorje po spalnicah. Se mi pa zdi, da je talno gretje za spalnice malo predrago.
LP, Goran
Zanima me tale zadeva....
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.velux.si/Izdelki/SOLARNI+SET/Vsebina+seta/">http://www.velux.si/Izdelki/SOLARNI+SET/Vsebina+seta/</a><!-- m -->
cena ja 730.000sit....
Jaz bi se odločil za takšno zadevo...in oljno stensko peč ctc,za zimske in oblačne dni...kaj pravite na takšno kombinacijo..

Plina nimam ...
...mladi smo....zato si moramo ustvariti hiško...

Primož VODUŠEK
Misim da sem enkrat že zapisal, samo še vedno mi je smešna računica ker sam za 140m2 neizoliranega vikenda porabil letos 850l olja in sicer nižja temp na 19 dnevna na 21 C celo leto. Peč je od ike, s popustom in gorilcem okrog 140ksit in regulacijo seltron d1 spuščeno na 50stopin C. Letos bom dal še 15cm steklene volne za izolacijo. Res je, da je hiša na hribu, torej jo je pol v zemlji, vendar je na nadmorski višini 650m, torej ni ravno primorska Big Grin Nič talnega ogrevanja razen kopalnice , malenkost povečani radiatorji v večini zime ne presežejo 40C

Ni mi jasno kako lahko nekdo za zapravi 300ksit za ogrevanje 130m2 potem pa je kar naenkrat 12 kW toplotna črpalka dovolj... nekej ne štima....

Trgovska fora je, da vedno primerjajo TČ z staro nenastavljeno pečjo brez regulacije in izolacije, samo da so številke lepše. Dejstvo je, da v dobro izolirani hiši bo tudi dobro poštimana peč prav hudičev malo porabila, nikjer pa ne omenijo, da lahko samo na razliki investicije (1,5msit proti 1,4ksit) deset let kuriš zastonj, brez upoštevanja, da TČ rabijo elektriko, 3fazni priključek (3KSIT na mesec razlike) in baje napovedjo da se bo podražila za celo za 65%... tako da....

mene bolj zanima ali kdo ve kako bi iz oljne repice sam predelal v biodizl
in si kurilno olje pridelal na njivi ki so takorekoč danes zastonj... pa še
subvencijo za kmetijstvo dobiš Big Grin

Postopek ? stiskanje? kak agronom ali živilc tukej ?
glavca Napisal:mene bolj zanima ali kdo ve kako bi iz oljne repice sam predelal v biodizl
in si kurilno olje pridelal na njivi ki so takorekoč danes zastonj... pa še
subvencijo za kmetijstvo dobiš Big Grin

Postopek ? stiskanje? kak agronom ali živilc tukej ?

Po mojem bi najbrž vsak gorilec moral delovati na neko kombinacijo jedeilnega olja + kurilno olje (denimo 50%-50%). Mislim, da je sedaj cena nekje enaka za najcenejše jedilno olje v trgovini. Če bi ga pa kupil neustekleničenega, pa bi bilo najbrž že ceneje. Ali je kdo to že poskusil?
Torej, če se kurilno še konkretno podraži, pa bomo jedilno olje iskali in poskušali Smile
V angliji je baje cenejši kot dizel in se je nekaj ljudi vozilo na jedilno olje ... seveda satri dizel ne kakšen DCI .... baje pa da za njim precej lepše diši .... pomfri Big Grin

dejstvo je da je škoda uporabljat jedilno olje, ker je predobro... mislim da bi lahko bil manj filtriran saj ni za prehrano, pa tavelko šobo gor, pa bi moral delat. Varianta peči na koruzo, samo veliko cenejša. Bom sprobou en gorilc drugi teden na navadno zvezda olje, če ga bom še našel tastarga doma...
pa da vidm Smile

Sm še postopek pridobivanja olja.... če ima kdo....

l.p. Jože
Mene pa zanima ali se da iz te repce tudi šnops skuhat?
Mene pa ne, zato zaklepam
1 2
Iskanje po temi