PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zakasnjen izklop ventilatorja v WC

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam narejeno takole.
V dozi za stikalo imam tri kable. Dovod, luč in ventilator.

Želel bi imet enojno stikalo pa da bi delalo takole.
Ko prižgem se prižge luč in ventilator. Ko izklopim se luč ugasne, ventilator pa dela še nekaj minut.

Dober če ne gre drugače naj oboje gori še nekaj minut potem pa konec.

Rabim torej nekakšno stikalo z zakasnitvijo, ki ga lahko priključim poleg stikala za luč.

In pa danes se mi ne da iskat po netu, zanima me katere uporabljate in jih priuporočate, da ne bo potrebno vsak mesec kupovat novega in menjat.
Koliko žil imaš speljanih do ventilatorja? Če hočeš, da je ventilator prižgan še nekaj časa, potrebuješ vsaj 4 žile:
- direktno fazo
- impulz
- nulo
- ozemljitev

Kupiš pa tak ventilator, ki ima vgrajen timer. Ko prižgeš luč, se po nekem času vklopi ventilator in se vrti, dokler je luč prižgana. Ko Izklopiš luč, se potem vrti še nek nastavljen čas.

Če pa imaš samo tri-žilni kabel do ventilatorja, potem lahko impulz spelješ preko rumenozelene žile - samo kako je potem z varnostjo, če ventilator prebije v kopalnici :?:
LP, Goran
Na žalost 3 žilni.

Ampak je to v wc za goste in pa za mene če delam zunaj, da mi ni treba tacat po hiš.

Tako da bom najprej pogledal za tak ventilator, potem če je v steni plastična cev ali samo kabel. Ker če je cev lahko potegnem še en kabel ali pa vsaj žilo.

Hvala za odgovor
Če je samo WC, potem bi po moje lahko za signal uporabil kar rumenozeleni vodnik - ventilator bo tako ali tako višje oz. ne bo tako enostavno dosegljiv.
LP, Goran
Kaj pa tisti miniaturni timerji, ki jih kar v dozo stlačiš?
Saj če prav razumem, v dozi imaš vse potrebne žice (faza, nula, luč, kabel do venta).
Pa zadevo priklopiš v dozi.
Uporabi ozemljitev kot četrto žilo

Lp Andrej
sandi2006 Napisal:Imam narejeno takole.
V dozi za stikalo imam tri kable. Dovod, luč in ventilator.

Želel bi imet enojno stikalo pa da bi delalo takole.
Ko prižgem se prižge luč in ventilator. Ko izklopim se luč ugasne, ventilator pa dela še nekaj minut.

Dober če ne gre drugače naj oboje gori še nekaj minut potem pa konec.

Rabim torej nekakšno stikalo z zakasnitvijo, ki ga lahko priključim poleg stikala za luč.

In pa danes se mi ne da iskat po netu, zanima me katere uporabljate in jih priuporočate, da ne bo potrebno vsak mesec kupovat novega in menjat.

Dobiš ventilatorje s timerjem, ki se ugasnejo čez 3-20 minut (kakor naštelaš). Jaz sem ga kupil v Wattu. Firma Vortice.
Ventilatorji (vsaj moj, kupljen v merkurju) je ves iz plastike (kovinski je samo motor z osjo, vendar je popolnoma skrit v plastiki) in ima za priklop le trojno vrstno sponko (faza, nula in vhod za vklop).

Zvezano pa imam tako, da gre nanj direktna faza (kopalniška, vezana preko 30mA KZS) , faza ki gre s stikala za luč (smer žarnica), in pa seveda nula. Torej tri žile. Če bi imel 4-žilni kabel, ru-ze itak nimam kam priključit. S trimerčkom (kij je v ventilatorju) pa potem nastavim, koliko časa po izklopu luči naj še deluje.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ventilator je res čisto pod stropom. Električar mi je dal enga super silent neka firma mislim da na A...... Nima pa priklopa za vklop, samo faza in nula. Ni ozemljitve.

Če se moram odločit med timerji v dozi in novim ventilatorjem bom kupil ventilator in porabi vse tri žile. Pa mogoče dobim kakšnega ki je še tišji.

Hvala vsem.

Pa tale Watt zgleda po internetu kar ok. Ko pridem gor v LJ grem pogledat. Še prej po vprašat pri nas v Posavju kakšne so kaj cene. Pri Wattu vidim da z timerjem imaš 36 (Vort) ali 88 Eur (Ariett).

Tudi moj ventilator je Ariett, he he sedaj vem kje moj električar nabavlja!
Ker imam namen kupit kar nekaj ventilatorjev, zaželejene izkušnje z njimi (glasnost, delovanje timerjov, cena,...) ter kje se jih da kupit.
Najlepša hvala za odgovore.

Lp, Janez
Jaz imam vortice, ki je bil na tleh tih. Sedaj, ko je pa na kna*** mavčnokartonskih ploščah, pa kar konkretno ropota. Baje deluje kna** kot membrana pri zvočniku.

Sta mi pa edina všečna Vortice Quadro in Icon Air.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Iskanje po temi