Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Kako se lahko ohladi, če ni prepiha, samo z zračenjem se ne more, sploh če je zunaj najnižja jutranja nekaj malega pod 20°C.
Kaj pa dejavnosti v hiši, je sploh vseljena, če streha še ni izolirana.
Objave: 853
Teme: 1
Ocena:
0
Se strinjam. Pomembna je akumulacija; toplote in vlage. Toploto dobro akumulira in oddaja beton (in opeka), vlago pa mavec (mavčni ometi, knauf).
Ocena:
3
Akumulira polna opeka, poroterm je pa prej podoben knaufu ali montažni leseni, kot polni opeki.
Objave: 455
Teme: 5
Ocena:
0
Tone mislim, da poroterm oz. poroblok, še vedno kar nekaj akumulira. Masa enega 29/25 kosa je okoli 13 kg, če računaš, da se ga porabi 13 kom/m2 v orientaciji na 25cm debeline, potem to znese okoli 170 kg/m2. Vzorčna sobica je 4x4m in 2,5m višine. Po hitri oceni to znese 7 ton, brez malte. Potem ometi okvirne debeline znesejo približno 2 toni. Betonska plošča debeline 15cm nanese okoli 5 ton, estrih debeline 5cm prinese okoli 1,5tone. Vse skupaj je to potem okoli 15 ton. Specifična segrevalna toplota za peske in betone je približno 5 krat manjša kot za vodo. Kar preračunano pomeni, da ima vzorčna soba toplotno kapaciteto ekvivaletno 3 m3 vode. Da to maso segreješ ali ohladiš za 1 stopinjo C, potrebuješ okoli 3kWh toplote.
Objave: 166
Teme: 1
Ocena:
0
Pri nas imamo skeletno hišo in po enomesečnem merjenju temperature v pritličju sem ugotovil, da so nihanja zelo majhna (cca. 3°C). Mansarda je še neizdelana. Zunanji obod hiše je obdan z Pavatex ploščami <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pavatex.de/">http://www.pavatex.de/</a><!-- m -->
Hiša je v teh poletnih dneh zjutraj prijetno topla in popoldan prijetno hladna.
Ocena:
3
Pri porotermu je treba upoštevati njegovo veliko izolativnost. Že pri betonu pride zaradi njegove sicer slabe izolativnosti in velike akumulativnosti v praksi v poštev debelina do 20, morda 25cm - kar je več se nima čas segreti ali ohladiti - velik fazni zamik.
Pri porotermu je izolativnost napram akumulativnosti veliko večja, zato vlogo akumulatorja igra le vrhnjih mislimda cca 10cm stene. Sem enkrat to izračunal in če se ne motim je bil rezultat omenjenih 10cm. Zato bi sma gradil s kalsičnim modularcem, ki je precej manj izolativen in bolj masiven, kar pomeni, da bi prišla v poštev večja debelina.
Objave: 455
Teme: 5
Ocena:
0
Tone: Velika izolativnost igra vlogo najverjetneje v primeru, ko prihaja do hitrega ogrevanja in ohlajanja. Jaz tega nisem imel v mislih in sem samo podal približno oceno koliko je masa v tipični sobici in koliko približno energije se porabi za segreti oz. ohladiti takšno maso. Recimo bi prišlo v poštev, ko nehaš ogrevati takšen prostor in kako hitro se shladi. Drugače pa tako na hitro pogled kaj pomeni masivna gradnja v primerjavi z montažno, ki niti približno ne more doseči takšne akumulacije. Najbrž bi se stena iz modularca v primeru 2 cm ometa, 30 cm stene in približno 15 cm izolacije obnašala za nianso bolje, kar se tiče akumulacije.
Ocena:
3
Pogovarjamo se o hitrih spremembah, kar nočno hlajenje vsekakor je.
Objave: 1152
Teme: 8
Ocena:
0
Danes ob 11.dopoldan: prtličje 22 °C, mansarda 23°C, brez klime. Ponoči imamo odprta okna (komarniki), čez dan pa spuščene žaluzije in rolete. Hiša ni zelo varčna je pa novejša: Porotherm 38cm prečno + 8 cm demit. Dobro da v tej pasji vročini nimamo velikih steklenih površin na hiši. Večino kuhamo v letni kuhinji in je tako v hiši prav prijetno. Večino časa smo pa tako od zunaj: vrtni tuš, bazen, ležalniki v senci pod češnjo, JZ veter...pa se pregura vročina.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
pri nas je brez nočnega zračenja (vse imamo odprto čez dan da se hiša vsaj malo segreje) maksimalno je ob 20.00 v dnevni sobi 24°C, zjutraj (ponoči vse zaprto) pa pade na 22°C. več ko 100 let stara masivna kamnita hiša, na južnem izpostavljenem pobočju, 650 nmv. sonce imam cel dan, za crknit, zunaj mi še v senci ni za sedet ... čez dan je v senci 33°C, že ob 6.00 zjutraj pa si lahko v kopalkah. da ne govorim kako mamo na terasi ... ne moreš bos hodit. v mansardi je pa malo bolj toplo, ampak šele od 5.00 do 7.00 zjutraj, kar mi je najbolj nenavadno?