Objave: 6
Teme: 1
Ocena:
0
Nujno rabim nasvet - prej smo imeli v bloku skupno centralno, zdaj so se pa tik pred zaćetkom kurilne sezone moji vrli sosedi odločili, da gremo vsak na svoje.
Se naj odločimo za plinsko ali za električno centralno? Stanovanje je veliko 50 kvadratov, grajeno l. 1989, okna menjana par let nazaj.
Imamo en predračun, za mestni plin bi nas stalo 4200 EUR, elektrika pa 2100 EUR.
Je to dosti??? Lepo prosim za nasvete in mnenja.
Hvala!
Aleš
Objave: 680
Teme: 50
Ocena:
0
po moje je še vedno boljša opcija elektrika...plin se bo še ogromno dražil, hitreje kot štrom...koliko ti česa kaj pokuri poglej, pa si malo izračunaj...
:roll:
Žeja me je napadla, pil sem v samoobrambi...
Objave: 819
Ocena:
0
Emaster Napisal:burgy26 Napisal:po moje je še vedno boljša opcija elektrika...plin se bo še ogromno dražil, hitreje kot štrom...koliko ti česa kaj pokuri poglej, pa si malo izračunaj...
:roll:
...zanimivo...pol mi pa ni jasno zakaj imamo tudi plinske elektrarne...
Eno so veliki porabniki plina, drugo pa mali.
Beton je za pridne, les za pametne.
Ocena:
0
:? Saj vem, da se bo dražilo oboje, izkoristek je gotovo večji pri plinu, a se mi zdi investicija malce visoka.
Ima kdo v stanovanju električno centralno? Izkušnje?
Ocena:
0
Ne se kregat!
Predračuni so zneski za CELOTNO inštalacijo, kotli so le del zneska, drugače pa so predvideni kotli tile: za plin Junkers Cerasmart ZWB 26-1 (cena 1650 EUR), za elektriko pa peč Termosolar compact EKV-8 (cena 560 EUR), torej je razlika dobrih 1000 EUR.
Skratka, ne vem, če se mi splača peljati noter plin za tako malo stanovanje.
Aja, še to: ve morda kdo, če je treba potem za elektriko dat menjat varovalke? Zdaj imamo 1x35.
Ocena:
0
Aha, zanimivo. Zanima pa me, kako to, da ima toplo vodo? A ni tako, da moraš bojler še vseeno imeti posebej? A torej obstajajo pretočni električni kotli, ki služijo za ogrevanje prostora IN sanitarne vode?
Se opravičujem, če morda butasto sprašujem, ampak na te zadeve se pa res čisto nič ne spoznam! :?
Lp, Aleš