kak solarni sistem in aku kot zalogovnik ...
za teh par žarnic nebi smelo bit problem...
če pa generator pa dizelaš pa ga na kurilno kur...
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Fotocelice in varčne porabnike. Recimo 12V TV z diagonalo cca 36 od gorenja mislimda mi kuri cca 20W, luči daš v LED izvedbi razen morda kake fluorescence za glavno sobo. RAdio pa kak prenosnik na abterijo, ne pa kaka avtomobilska zadeva, tam ni treba šparati z elektriko.
Za vodo pa črpalko z enosmernim motorjem brez krtač, ti delajo čudeže, črpalka hladna, vodo pa tera da ne moreš verjet. Kje jo boš dobil ne vem, sam sem jo dobil pri peščenem filtru za bazen, pa še to 220V je z regulacijo vrtljajev glede upora, da ne pride do odvečnih izgub.
Objave: 414
Teme: 6
Ocena:
0
Vsekakor ti ostajajo dve možnosti:
- solarne celice za proizvodnjo električne energije in
- mali agregat 2-3 kW
in ustrezna količia ustreznih akumulatorjev.
Za vse to boš potreboval nekoga z znanjem tovrstne električne napeljave,saj moraš vedeti,da elektrike ne moreš oddajati v omrežje in jo je potrebno "skladiščiti".
Za elktrično udobje bo potrebno pokriti nekaj stroškov,kateri gredo v ceno tvoje investicije.
termal
čista energija
Objave: 7
Teme: 3
Ocena:
0
pozdrav,
Cena napeljave elektrike računam da bi me prišla cca. 15.000 eur, (+- 3.000 EUR) tudi solarna zadeva je draga, čeprav sploh nimam natančne predstave na kakšno vsoto lahko računam ?
Se pravi najboljša rešitev je generator ? Kakšno porabo nafte imajo ? Vem da so zelo glasni, zato bi ga najrajši imel nekje v kleti zvočno izoliranega ? Je to sploh možno ?
Na kaj biti pozoren pri nakupu ? Lahko obratuje samo določen čas, koliko časa pa potem potrebuje da se "ohladi" ?
LP
Ocena:
3
Ma kakih 15k€ neki, najceneje te pride akumulator (ali več njih) in kak skromen generator za na barko recimo. Po možnosti z izhodom 12V za polnjenje akumulatorjev. 12V vir iz generatorja je ponavadi prešibak in bi si moral omisliti pretvornik 230 na 13,8V z regulacijo napetosti. Dvigneš jo na 14 ali še malo več in s tem polniš akumulatorje. Pozimi bo generator morda obratoval vsak dan po 2uri, poleti pa enkrat na teden. Zraven imaš še vir 220V za kaka dela na bajti.
Samo za omenjene porabnike ob pogosti uporabi pa nimaš kaj razmišljati manjši sončni panel in ustrezni akumulatorji, vse odvisno od navad, koliko časa boš v bajtici, pozimi, poleti?
Če pa hočeš priti skozi za 100€ pa vzameš staro kosilnico, nanjo navežeš star alternator, en akumulator 55Ah in ti bo omenjena TV ali 20W fluorescenca nanj delovala cca 30h.
Ocena:
0
Pozdrav,
Malo sem iskal po netu in našel naslednjo zadevo :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.visol.info/trg/detajl.php?id=201&hid=3">http://www.visol.info/trg/detajl.php?id=201&hid=3</a><!-- m -->
Kaj menite ? Bi pa še dodal en modul in 1 oz. 2 akumulatorja za hladilnik in še mogoče kakšnega porabnika ?
Cena se mi zdi ugodna, brez hrupa..... mnenja ?
LP
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Če bi rad imel hladilnik, je to prešvoh. Mislim da te bi najceneje prišel agregat, sam bi vzel takega, ki ima 220 in 12v izhod. 12V bi lepo polnil aku in skrbel za 12V razsvetljavo - če mrkne nisi v temi. Za ostalo je pa 220V izhod, pa imaš lahko klasični hladilnik, laptop itd. Mogoče bi edino tv tudi vzel v 12V verziji, da če zvečer kaj gledaš ni treba agregata kurblat, ker tudi akumulator zdrži nekaj časa. Mogoče bi bilo pametno res dodat še en švoh set celic, če ti v nedeljo zvečer odideš, pa je aku napol prazen, to ni dobro za njegovo življensko dobo in bi ga sončne celice dopolnile.
Torej v bistvu komplet iz slike plus agregat za večje primere porabe, to bi šlo.
LP,
Samojed
Ocena:
0
Ok, nekako sem se zagrel za kombinacijo sončnih celic v kombinaciji z generatorjem, kadar je poraba večja in postanejo sončne celice prešvoh.
Vzel bom tisti komplet "solar kit" in generator (nevem še točno kateri) in me zanima naslednje.
A je možno generator priključiti tako da polni akumulator ne direktne porabnike ?
Se da tako uredit, da se generator vključi sam, ko se recimo akumulatorji spraznijo do polovice(in jih celice ne napolnijo več, "beri tema"), ko pa se napolnijo se ponovno izključi sam ?
Možnost ali iluzija ? In seveda cenovna sprejemljivost ?
LP
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Je možno, a rabiš generator s štarterjem ter nek dodatni nadzor nad stanjem akumulatorjev. V takem primeru bi rabil agregat za samo 12V, kar je pa v bistvu že bolj kot ne stvar samogradnje - dobiš kak dizel s štarterjem, dodaš en močan alternator ali dva bolj švoh ter vezje, ki upravlja start in izklop. Skratka je izvedljivo, če se pa da kupit je pa vprašanje.
LP,
Samojed
Objave: 6
Teme: 0
Ocena:
0
Ste pomislili na plinski hladilnik?
LP
Ocena:
3
Od kje pa bi drugače nosil stvari?
Za meso in nasploh zmrznjena živila sem žlahti v gorski koči naredil malo večjo hladilno torbo iz stiropora (mislimda 4 sloji po 2cm navzkriž), okrog pa kartonasta škatla od TV, pokrov iverka s stiroporom v stopničasto piramido. Škatlo napolniš doma ali v trgovini z zmrznjenimi živili, lahko dodaš še vložka iz zamrzovalne omere in meso bo užitno vsaj 10 dni, odtali se po cca 5 dneh - se mi zdi, nisem bil zraven.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Enkrat bi to moral videti v Carniji v Italiji. Rešitve glede bivanja v popolni osami v brunarici z dvema 100w sončnima paneloma in akumulatorji ter potočkom. Tudi sam sem bil presenečen ob enostavnosti rešitev. Je pa res, da je to na 900 m in kaj takega v nižinah ne bi bilo tako enostavno izvesti.