PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kolektorji (vakumski/klasični) in ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali ima kdo izkušnje z vakumskimi kolektroji oz. še bolje v primerjavi s klasičnimi?

Nekateri trdijo, da se s klasičnimi ogreva že od februarja naprej (v Ljubljani), ker se v sončnih dneh temperatura nekoliko dvigne. V oglasih za vakumske pa je ogrevanje v tem času predstavljena kot glavna prednost.

Lani je bila investicija v vakumske kolektorje komajda povrnjena, v ca. 15 letih. Izračun je enostaven - za štiri osebe sem izračunal porabo 1000 l olja/letno v primerjavi z 500l/4m2 vakumskimi kolektorji.

Koliko bi prihranil z navadnimi (če grejejo le od aprila do septembra pomeni ca. 500l)? Torej vračilo v 15 letih!

Sedaj se odločam o nakupu... Tudi pozitivne ali negativne izkušnje so dobrodošle.
Miran
Torej jaz imam klasične 6m2 samogradnja v povezavi s 300 l bojlerjem. Iz žepa sem odštel manj kot 300.000 SIT (ob povrnjeni subvenciji 180.000) in bruto vloženih kakih 50 urah lastnega dela. Zadeva je tudi pri popoldanskih -6°C, vendar soncu v začetku februarja ogrela vodo v bojlerju na 38-45°C. Sem na Gorenjskem-okolica Tržiča. Moje mnenje je: Bolj kot tip kolektorjev je pomembno kako so montirani (usmerjenost proti jugu, naklon). Za uspešno "zimsko delovanje" mora biti vertikalni naklon kolektorjev več kot 40° do 60°, da so čimbolj pravokotno na smer sonca. (o tem se je na forumu že razpravljalo.)

L.p.; Janez
imam "navadne" Tinox kol. od IMP-ja in z 12m2 sem dobil - jan. cca. (lep sončen dan zunaj cca. -2st.) 500 l vode tople na cca, 55st. smer točno na J in cca. 49st. naklon.
Vakumske se ne splača ker so predragi glede na dobitek in tistemu, ki je poznan pojem "vakum" je velika neznanka, kako ta vakum obdržati več let....
Ekonomsko so morda upravičeni le na lokacijah, kjer je omejen prostor in bi drage konstrukcije na J - zadevo podražile oz. dale grozen izgled.
Glede na to da vidim da ste vsi že majstri za sončne me zanima naslednje

1) ali bi se pri 900 l hranilniku 3 kolektorji (cca 6m2) sploh izplačali (rad bi pozimi dogreval hranilnik, ki bi grel radiatorje in poleti hranilnik za gretje bojlerje s sanitarno vodo. Ali bi se hranilnik sploh kaj segrel ali bi segrevanje trajalo dalj časa?
2) ali so kolektorji od IMP-ja lahko povezani direktno v hranilnik (mislim da je hranilnik brez spirale) in torej brez sredstva proti zmrzovanju? Pri Strojevih vem da se to da lepo izvesti in se voda lahko meša.
3) strehe ni na J stran, zato bi moral postaviti nosilce za kolektorje - kakšen je vpliv vetra na tako postavitev

Hvala za kakšen nasvet, da vidim ali je zadeva sploh izvedljiva, v kolikšni meri upravičena in za kakšen denar.

Lep dan, pa upam da se kmalu spet sonce pokaže
pod. 1: Premalo kolektorjevne dobitek bo zelooooooooooo majhen - se ne izplača rabiš za ta volumen vsaj 6 kol.
2. NE ta sistem tu ni možen ker imaš ločeno sanitarno vodo in ločeno "antifriz vodo v sol. sitemu" Stroj dela drugače a je njegov sistem zelo vprašljiv, izkoristka sistema ni nikjer uradno vidnega oz. ni nikjer podatkov od testa resne institucije tega sistema ne uporablja nihče v Eu, če pa bi bil tako sanjski, kot ga on hvali pa bi ga konkurenca po Eu zagotovo posnemala- vsaj veliki giganti (Weissman, Buderus,..., ki imajo svoje laboratorije in testne centre.....)
3. velik -- imaš izgube ker veter zelo ohlaja - po literaturi tudi do 45% dobitka energije (odvisno od zun. tem. in brzine vetra).
V nedeljo, 19. febr 2006 je bila temperatura v solarnem bojlerju, tistem, ki ga vidite na sliki, ob 12. uri 76 stopinj Celzija.

Najnižja temperatura vode letos pozimi je bila 13 stopinj.

V bojlerju so čisto navadne vakuumske cevi, ki imajo to absolutno prednost, da na njih sploh nič ne vpliva veter in zelo malo mraz, ker so pa cevi okrogle, je tudi celodnevni izkoristek višji.

Ni boljših in cenejših sprejemnikov solarne energije od vakuumskih cevi, razen mogoče koncentričnih ogledal, ki se pomikajo s soncem, ampak tam je problem čiščenja ogledala.

Ni ravno pametna samogradnja, če pa lahko dobite za isti denar vrhunske tovarniško izdelane kolektorje.

Zamenjajte stare ploščate kolektorje s heat vakuumskimi kolektorji!

Ogrevanje stanovanja s kolektorji ni najbolj ekonomična rešitev, ker bi morali imeti zelo veliko površino kolektorjev in zelo velik tank za vodo. Bi pa šlo, če bi poleti s presežkom toplote ogrevali bazen za kopanje.

Za ogrevanje stanovanja so seveda najboljše geotermalne toplotne črpalke. Za tiste, ki te možnosti nimajo, pravkar testirajo atmosfersko toplotno črpalko, ki bo pri minus 10 imela izkoristek COP 3, ob pomoči solarnega kolektorja. Ob toplejših in sončnih dnevih pa še več. Poleti pa se bo sama izklopila in bodo greli samo solarni kolektorji.
Mi smo lansko leto montirali nov De-Dietrich-ov solarni bojler 350l, letos pa takoj, ko se sneg stopi, pa mislimo še montirati sončne kolektorje. Serviser, ki nam je zmontiral bojler in nam bo prišel zmontirat tudi sončne kolektorje nam je rekel, da je najbolje vzeti iste znamke kolektorjev, kot je bojler, ker ima ta bojler za v nortanjosti pripravljeno že vso regulacijo.
Zanima me, vaše mnenje o firmi De-Dietrich. Pravijo, da je kompatibilna Viessmann-u. Trenutno z solarnim bojlerjem zelo zadovolni, bomo pa videli koliko se bo poraba kurilca zmanšala ko bodo na strehi še kolektorji.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dedietrich.com/">http://www.dedietrich.com/</a><!-- m -->

Lep pozdrav
Verjetno bo dejal da so De Deirich najboljši oz. najprimenejši. Povem ti, da regulacija ne zaznava tipa kolektorjev, tako da tukaj instalater nima prav. Malo poglej kako je z pritrditvenim materialom za kolektorje, oz. kaj tukaj nudijo. Imel sem neke prospekte, ki sem jih dobil na Celjskem sejmu in je bilo podjetje(mislim da Sonenkraft ali nekaj takega) ki so bili cenovno glede na kvaliteto zelo ugodni, pa še vizualno zelo lepi.
Drugače pa maš tukaj Nau, pa Wiessmann, Weishaupt, imp, itd.
borovnican

hvala za odgovor, ceprav sem useen upal na kaksen bl pozitiven odgovor - bo treba se mal potuhtat ce je kje kaksna opcija da se zadeva vseeno izvede .. ker soncna energija je res cool zadeva .. pri starsih imajo kolektorje (sicer t.i. slabe Strojeve) ampak zadeva funkcionira cez celo poletje krasno, pozimi pa tudi pomaga dogrevati vodo za ogrevanje, tako da sploh ni slabo

lep pozdrav,

tine
Februar s 3m2 vakumskih kolektorjev na slabih 45 stopinj. Če sta bila dva zaporedna sončna dneva pa brez težav.

Pozimi okolica Lj kakega hudega ogrevanja ni, ker ni bilo veliko sončnih dni + obrnjeni na vzhod, ki je do 12:00 pogosto v megli. Delajo pa potem ko šus - v poletnih mesecih celo preveč, ker je lahko ena od slabosti teh tipov kolektorjev. S finančnim izkoristom se nisem preveč obremenjeval, ker sem pisal stroške nakupa in montaže pod zeleno. Če bi me zanimal finančni vidik, bi v samogradnji preko ZRMK naredil 8m2 samogradnje..

Pridobljena moč od konca aprila 2005 do konca februarja 2006 pa po števcu ( ne vprašaj me ali prav meri) 560 kwh.

tincy Napisal:borovnican

hvala za odgovor, ceprav sem useen upal na kaksen bl pozitiven odgovor - bo treba se mal potuhtat ce je kje kaksna opcija da se zadeva vseeno izvede .. ker soncna energija je res cool zadeva .. pri starsih imajo kolektorje (sicer t.i. slabe Strojeve) ampak zadeva funkcionira cez celo poletje krasno, pozimi pa tudi pomaga dogrevati vodo za ogrevanje, tako da sploh ni slabo

lep pozdrav,

tine
kako velik bojler imas?
"Gea", katere vakumske kolektorje pa imaš? Kje si nabavil? Kako se obnesejo v oblačnem vremenu? Cena? HVALA.

lp, matej
Hai

gor so Viessmann kolektorji, 3 m2, nabava preko monterja, cena visoka..Mi moral pogledat na račun, a s 300 l bojler + vse ostalo + montaža okoli 1 mega SIT.

Včeraj 19. 3. po prvem sončnem dnevu 47 C, danes ob normalni porabi trije člani 56 C. Oblačen dan je relativen pojem. Poleti če samo koprena se ne pozna prav veliko. Sicer pa poleti v oblačnem dnevu od difuzne, če se prav spomnim 30-40. (tole govorim na pamet). Čez kak mesec bo eno leto odkar so v uporabi.

LP

matej_m Napisal:"Gea", katere vakumske kolektorje pa imaš? Kje si nabavil? Kako se obnesejo v oblačnem vremenu? Cena? HVALA.

lp, matej
Mene predvsem zanima kakšna temperatura se dosega v vakuumskih, če je zunaj recimo 0 in je povsem oblačno. Resda je to zlo relativno ampak vseeno.
Sam imam home made ploščate s selektivno barvo in v februarju, pa tudi marcu je bili veliko dni z nizko oblačnostvo oziroma meglo, ko je zelo svetlo, sonca se pa ne vidi ali pa komajda kot svetlo ploščico. Temperatura je bila zunaj pod ničlo, v kolektorjih pa ponavadi nekaj stopinj nad temperaturo v cisterni, torej nekje blizu 30°C, sem pa tja je pa tudi črpalka delovala.
Sicer pa, roko na srce, od tega ni omembe vredne energije, če so vakuumski še toliko boljši. Pretok energije je v takih pogojih cca 10 x manjši in več kot kakih 5 % od polne moči sonca ni moč dobiti, to pa ni omembe vredno.

Kar se pa tiče večjega izkoristka vakuumskih zaradi okrogle cevi se mi ap to ne zdi verjetno, prej bi verjel, da je še slabši. Reflektor na azdnji strani cevi zanesljivo ne dela pri extremnih vpadnih kotih. Ima kdo kako skico kako je sploh narejen reflektor.
Če uporabite toplotno črpalko zrak/voda za pripravo sanitarne vode imate enako temperaturo vode (60 st.C) skozi celo sezono (tudi pozimi, ko toplo sanitarno vodo najbolj potrebujete), strošek pa znaša za celo leto okoli 20.000 SIT. Cena pa je tudi bolj ugodna od solarnih kolketorjev, pa še subvencijo v višini 40.000 SIT lahko pirdobite od države!

LP
1 2
Iskanje po temi