frank Napisal:@Sishi
lahko podaš nek primer cene z konfiguracijo,
ki jo pogosto delaš, da se dobi občutek ?
za ceno programskega orodja pa lahko odgovoriš ?
lahko tudi na ZS...
Naj še nekaj pojasnim: sem zaposlen v podjetju, ki se ukarja z projektiranjem in avtomatizacijo HVAC sistemov - Heating Ventilation and AirConditionig - ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija ter ostalih sistemov v zgradbah. Opremo o kateri govorim uporabljamo v Sloveniji le mi in sicer le za lastne projekte, ki jih tudi sami izvajamo. Zaenkrat še ne tržimo samostojnih krmilnikov, vendar razmišljamo tudi v to smer. S pojavom NEH in PH postaja ta segment zanimiv tudi za fizične osebe (do sedaj smo opravljali celostne storitve le za podjetja).
Lahko navedem ceno za najmanjši krmilnik s 5. vhodi (2AI,1UI,2DI) in 6.izhodi (2AO,4DO) = 365 EUR. Tak krmilnik bil lahko recimo krmilil pripravo ogrevne in sanitarne vode ter prezračevalno napravo. Izdelava konfiguracije bi stala cca 100-150 EUR. Cene krmilnikov z več I/O so seveda dražje.
Programska oprema je namenjana le pooblaščenim integratorjem in je načeloma ni moč kupiti. Mislim, da za avtomatizacijo hiše tudi ni potrebna saj lahko kupiš krmilnik z aplikacijo, ki je že narejena za tvoj sistem. Če pa koga res zanima...
Čez mesec dni bo sejem energetika v Celju. Ga priporočam, saj bo kar nekaj podjetij predstavljalo sisteme za avtomatizacijo zgradb. Tam bomo tudi mi. Imeli bomo razstavljeno avtomatizirano mobilno klimatsko napravo z integriranim kompresorskim hlajenjem in frekvenčno regulacijo vrtljajev motorja. Upam, da tudi pregovorim direktorja še za hišno prezračevalno napravo z rekuperatorjem. Postavljen bo tudi nadzorni SCADA sistem z daljinsko povezavo na že izvedene objekte po Sloveniji. Razstavljena tudi bo celotna oprema za avtomatizacijo zgradb od krmilnikov, nadzornih sistemov, senzorjev, ventilov in pogonov, fekvenčnikov, ...
Če koga zanima mu bom z veseljem tudi podrobneje predstavil omenjeno opemo.