PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pametna hiša?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O koliko vhodih/izhodih na krmilniku pa je tu govora? Tudi sam bom delno avtomatiziral hišo. Meni to ne bo problem, saj sem itak programer za avtomatizacijo zgradb. Ne razumem kako to, da nekatere firme še vedno uporabljajo neke 'asembler' textovne programske jezike - razen če se greš neke hobi zadeve z mikrokontrolerji, ki pa itak nikoli ne funkcionirajo kot je treba. Programski jezik, ki ga uporabljam je popolnoma grafičen (drag and drop bloki - nobenih if-else stavkov ipd). Krmilniki so namenski za zgradbe, ima lahko integriran spletni strežnik, kar pomeni nadzor in upravljenje preko navadnega spletnega brskalnika (lokalno in/ali preko interneta) brez potrebe po displeju.
Sishi Napisal:O koliko vhodih/izhodih na krmilniku pa je tu govora? Tudi sam bom delno avtomatiziral hišo. Meni to ne bo problem, saj sem itak programer za avtomatizacijo zgradb. Ne razumem kako to, da nekatere firme še vedno uporabljajo neke 'asembler' textovne programske jezike - razen če se greš neke hobi zadeve z mikrokontrolerji, ki pa itak nikoli ne funkcionirajo kot je treba. Programski jezik, ki ga uporabljam je popolnoma grafičen (drag and drop bloki - nobenih if-else stavkov ipd). Krmilniki so namenski za zgradbe, ima lahko integriran spletni strežnik, kar pomeni nadzor in upravljenje preko navadnega spletnega brskalnika (lokalno in/ali preko interneta) brez potrebe po displeju.

Sliši se super! Nam lahko potem predlagaš kak razvojni sistem, da ga pogledamo od blizu, v praksi?

Lep dan :lol:

P.S.
Po mojih izkušnjah se s C, pa ASM, ipd. matraš, če nimaš ravno možnosti v službi zadevo še zase pedenat ali pa vrednost 1/2 Golfa za razvojni sistem odrinit - morda se pa motim... :wink:
Citat:ki pa itak nikoli ne funkcionirajo kot je treba
Ker?
Citat:Programski jezik, ki ga uporabljam je popolnoma grafičen
Eni smo pač zaljubjeni v command line in text editorje in ne moreš verjet kaj vse se da s tem napravit, hehe

Lp.
kojot82!

Lani sem sprogramiral v precej kratkem času eno stanovanje za pametne inštalacije. Ves material od kablov, do senzorjev, stikal LCD prikazovalnikov, Hi-Fi modulov, GSM vmesnikov, termostatov za ogrevanje moraš kupiti pri istem ponudniku. Programska oprema za nastavitve je brezplačna. Pametno je da ti prvo nastavitev nastavi strokovnjak in da se zraven učiš. Tako boš kasneje lahko sama z priloženo programsko opremo sam spreminjal nastavitve.
hisamiha Napisal:Lani sem sprogramiral v precej kratkem času eno stanovanje za pametne inštalacije. Ves material od kablov, do senzorjev, stikal LCD prikazovalnikov, Hi-Fi modulov, GSM vmesnikov, termostatov za ogrevanje moraš kupiti pri istem ponudniku. Programska oprema za nastavitve je brezplačna. Pametno je da ti prvo nastavitev nastavi strokovnjak in da se zraven učiš. Tako boš kasneje lahko sama z priloženo programsko opremo sam spreminjal nastavitve.
Uf, $$$$$. Resno, te zadeve so precej drage ...
Sishi Napisal:O koliko vhodih/izhodih na krmilniku pa je tu govora? Tudi sam bom delno avtomatiziral hišo. Meni to ne bo problem, saj sem itak programer za avtomatizacijo zgradb. Ne razumem kako to, da nekatere firme še vedno uporabljajo neke 'asembler' textovne programske jezike - razen če se greš neke hobi zadeve z mikrokontrolerji, ki pa itak nikoli ne funkcionirajo kot je treba. Programski jezik, ki ga uporabljam je popolnoma grafičen (drag and drop bloki - nobenih if-else stavkov ipd). Krmilniki so namenski za zgradbe, ima lahko integriran spletni strežnik, kar pomeni nadzor in upravljenje preko navadnega spletnega brskalnika (lokalno in/ali preko interneta) brez potrebe po displeju.

pravi krmilniki so kosovno modularni,..
osnovno imajo splošno število I/O vhodov - analognih, digitalnih,..
potem pa na BUS dodajaš ostale, kolikor jih pač rabiš
( IR sprejemnik, dimerji, GSM moduli,.. )

vse pa v programu vidiš kakor da bi bil en velik krmilnik
tako se zadeva lahko optimizira na stroških kasneje pa lahko dodajaš, če rabiš

grafično programiranje je sicer na prvi pogled lažje, a problem nastane, ko to hitro postane nepregledna plahta+ z grafičnim programiranjem si precej omejen glede možnosti resne regulacije, predvsem strojnice..
Kaj pa kakšen namig o brandu ali kaj podobnega. Jaz sem gledal EIB module pa so hudičevo dragi...
Če resno premisliš kakšne odprte možnosti ti daj sistem pametne hiše / stanovanja z preprostim programiranjem potem to sploh ni drago. Za dvo sobno stanovanje z ekranom na dotik in podporo stikal, vtičnic nekaj senzorjev GSM je cena cca 5.000€. Seveda je vedno najdražja osnova ( procesor ) ki je enak oz. isti ali priključič samo en senzor ali pa priključiš 100 stikal za luči. 20 motorčkov za rolete, 20 senzorjev, 3 LCD na dotik, .... Pomembno ke to da je sistem modularen in ima možnos programiranja.
hisamiha Napisal:Če resno premisliš kakšne odprte možnosti ti daj sistem pametne hiše / stanovanja z preprostim programiranjem potem to sploh ni drago. Za dvo sobno stanovanje z ekranom na dotik in podporo stikal, vtičnic nekaj senzorjev GSM je cena cca 5.000€. ...
:o adijo pamet(na hiša)!
Ja za kaj pa rabiš avtomatizacijo v stanovanju, da ti ni škoda 5 k € :?:
Grafični sistem programiranja je sicer lahko enakovreden C-ju - recimo LabView, ki ga uporabljam, ampak pri nobenem ne gre brez If, Then, Else ipd.
Se pa bojim, da je Sishijev sistem drag in zaprt - tako kot pravi Frenk.
Sicer pa, ko imaš enkrat v kakem Basicu ali še bolje Pascalu napisan program, ga je razmeroma lahko obvladovati - seveda če je dobro - beri pregledno napisan in so uporabljene le osnovne funkcije programskega jezika. Da bi se pa mučil s strojno kodo ali kakim C-jem v smislu zamenjave za prvo, pa ne hvala, nismo več v srednjem veku, da bi se za prihranek 10kB mučil celo življenje.
pasivniTomaz Napisal:
hisamiha Napisal:Če resno premisliš kakšne odprte možnosti ti daj sistem pametne hiše / stanovanja z preprostim programiranjem potem to sploh ni drago. Za dvo sobno stanovanje z ekranom na dotik in podporo stikal, vtičnic nekaj senzorjev GSM je cena cca 5.000€. ...
:o adijo pamet(na hiša)!
Ja za kaj pa rabiš avtomatizacijo v stanovanju, da ti ni škoda 5 k € :?:

5.000€ pa res ni veliko za udobje oz. funkcijsko obvladovanje vsakega električneha uporabnika v stanovanju. No za hišo je tak strošek cca 15.000€.
Tone Napisal:Grafični sistem programiranja je sicer lahko enakovreden C-ju - recimo LabView, ki ga uporabljam, ampak pri nobenem ne gre brez If, Then, Else ipd.
Se pa bojim, da je Sishijev sistem drag in zaprt - tako kot pravi Frenk.
Sicer pa, ko imaš enkrat v kakem Basicu ali še bolje Pascalu napisan program, ga je razmeroma lahko obvladovati - seveda če je dobro - beri pregledno napisan in so uporabljene le osnovne funkcije programskega jezika. Da bi se pa mučil s strojno kodo ali kakim C-jem v smislu zamenjave za prvo, pa ne hvala, nismo več v srednjem veku, da bi se za prihranek 10kB mučil celo življenje.

Če si strokovnjak za programiranje potem veselo programiraj v jeziku, ki ga obvladaš. Uporabnik sistema pametne inštalacije pa ima na voljo ŽE NAPISANO programsko opremo, ki jo z malo znanja lahko uporablja in spreminja nastavitve.
frank Napisal:grafično programiranje je sicer na prvi pogled lažje, a problem nastane, ko to hitro postane nepregledna plahta+ z grafičnim programiranjem si precej omejen glede možnosti resne regulacije, predvsem strojnice..
Popolnoma napačno poznavanje! Ne vem, če ti poznaš 'resne regulacije'. Če bi videl kako se avtomatizira-optimizira hotele, toplotne in/ali sanitarne postaje, hladilne centrale, telekomunikacijske-serverske prostore, čiste prostore, galerije (z neprecenljivimi slikami), proizvodne, farmacijske in skladiščne prostore, ...potem veš kaj je 'resna regulacija'! Večje zgradbe kot so hoteli, proizvodnje, bolnišnice, galerije, ... lahko z avtomatizirano in optimizirano regulacijo in krmiljenjem privarčujejo ogromno.
Ti krmilniki so profesionalni in specializirani za avtomatizacijo zgradb. Bistvo le-teh je prav avtomatizacija in optimizacija kompleksnih regulacij za HVAC sisteme - ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija. To obsega regulacijo temperature, vlage, kvalitete zraka, tlaka, frekvence, pretokov, hitrosti,... vseh vrst medijev. Nabor grafičnih blokov omogoča izvajanje vseh vrst operacij od logičnih, funkcijskih, regulacijskih, časovnih, alarmnih, frekvenčnih, energijskih, mrežnih, komunikacijskih, ...vse z 'drag and drop' tehniko.
Delal sem že z večimi krmilniki in protokoli in ugotovil, da je ta najbolj 'friendly user', saj se ga res hitro nauči - omogoča pa praktično vse za zgradbe.
@Sishi
imaš prav glede možnosti kompleksnosti
če je grafični način dobro narejen, kompleksnost ni problematična
sam poznam proizvajalca, ki to nima dobro rešeno in se zato bistveno bolje počutim v klasičnem skriptnem načinu programiranja

sploh pa ko so začele govoriti cifre je bila odločitev hitro sprejeta

res je, da je grafični način boljši za strojnike zato te razumem...

ostajam pa na argumentu nepreglednosti
frank Napisal:ostajam pa na argumentu nepreglednosti
Ne vem, če te pravilno razumem. Grafično programiranje, ki ga jaz poznam je zagotovo bolj pregledno od katerega koli skriptnega jezika. Pa saj prav skripni jeziki ti na pogled nič ne pokaže - samo nek text, ki ga moraš dobro poznati, da sploh veš kaj počne.
Programsko-grafično orodje, ki ga uporabljam, je tako pregledno, da ga lahko uporabljaš celo kot nadzorno-upravljalni sistem. Sestavljen je iz posameznih strani, na kateri je krmiljen in/ali reguliran vsak avtomatiziran sklop posebej. Program omogoča 'live values' in 'live edit'. To pomeni, da lahko med delovanjem kar 'v živo' spreminjaš program, nastavljaš parametre in spremljaš vse vrednosti. Ne vem, če je kaj lahko še bolj pregledno. Mogoče bom dal gor kak link kot primer kako zgleda ena stran programa za recimo regulacijo ogrevne vode vodeno od zunanje temperature za talno gretje, kaskadno regulacijo temperature prostora preko vpihovanega zraga za toplozračno napravo, regulacijo pretoka količine zraka preko frekvenčne regulacije vrtljajev motorja, ...
1 ... 3 4 5 6 7 ... 23 Pojdi na stran 
Iskanje po temi