PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri PHPP

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam izračun gradbene fizike in strojni projekt ter hišo 3pgf.
Na sejmu DOM so mi v parih firmah svetovali, da bi preveril še s PHPP. Tongue

Se je kdo tega že lotil?
LP!
Morda samo - koliko časa vzame tak izračun?
Se ga splača plačati? :roll:

LP!
Pri takšni investiciji kot je gradnja objekta se vsekakor splača narediti izračun. meni so ga naredili pri Arhemu.
strošek samega izračuna je zanemarljiv v primerjavi s pravilnim dimenzioniranjem sistemov ogrevanja in prezračevanja.
o kaki cifri se tu govori?
Alea iacta est
500 Eur so meni rekli pri Arhemu 5 mesecev nazaj.

Drugače je fajn predvsem, če delate zelo varčen objekt, ker lahko hitro dimenzijonirate velikost in postavitev oken ter debeline izolacije, da dosežete željene učinke. Seveda pa mora tisti, ki s programom dela, vedeti kaj dela. Se bojim, da ravno vsi ne vedo, glede na to, kar sem slišal od nekatrih, ki ta izračun izvajajo (pa ne kdo iz Arhema, da ne bo kdo mislil, da na koga namigujem).

Če bo kdo delal kakšen zelo varčen objekt v okolici Ljubljane, za katerega bo delal PHPP, se ponudim, da mu po ogledu objekta izračunam največje izgube in letne izgube. Rad bi vedel, koliko falim, da bom bolj vedel za svojo hišo. Sam nameravam izračun narediti mogoče na koncu, predvsem če bodo kakšne administrativne zahteve.
Žiga Napisal:500 Eur so meni rekli pri Arhemu 5 mesecev nazaj.

hm, dobiš pa ga za 130 € - na [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")passivunichr("46")de/[/url]
Ja, samo ta cenejši je prazen Cry
Imam verzijo 2002, ki je baje kar solidna.

Se ga je že kdo lotil izpolnjevati?
LP!
če se ti da in si stvari zadosti naštudiral, potem je daleč najboljša varianta, da kupiš software in narediš izračun sam,..

v mojem primeru se je to izkazalo kot daleč najboljša varianta;

potem lahko glede na željo po stopnji energetske varčnosti zelo hitro preračunavaš, koliko bi kaka varianta stala in potem stvari "optimiraš"
( glede na debelino in vrsto izolacije, tipa okvirja in stekel oken, stopnja rekuperacije pri prezračevanju, kako velikost oken proti jugu in izbira stekel vplivata na celotno energijsko bilanco hiše čez celo leto )

tega projektant ne dela; on "upali", naredi eno varianto in konec,..
da bi pri tem sproti računal strošek vsake variante pa je iluzija;
ali pa bi stal velike denarce,..

verzija 2007 je postala zelo zahtevna in kompleksna, ker je med drugim dodan del poletnega pregrevanja; to je sicer zelo pomembno, ker bo raba energije poleti postala zelo pomembna, a večino to zaenkrat ne zanima

če je gradnja masivna, potem je izračun še dodatno zapleten zato, ker je treba računati toplotne mostove, ki predstavljajo precejšen odstotek izgub, ko se hiša začne približevat 5l hiši
tega dela izračuna v PHPP seveda ni ( optimizacija problematičnih delov, kjer je treba zmanjševat toplotne mostove )
MarjanS Napisal:Ja, samo ta cenejši je prazen Cry
Imam verzijo 2002, ki je baje kar solidna.
Cenejši je prazen? Confusedhock:
130 € je original PHPP program inštituta za pasivne hiše v Darmstadtu. Če prav razumem, Arhem dela samo izračune za 500 €, saj, kaj pa bi še lahko dodali, da bi prišel na več kot trojno ceno Confusedhock: Confusedhock:

:evil: so ga pa podražili za 30%!!!! pred novim letoj je še stal 100 €. :?

MarjanS Napisal:Imam izračun gradbene fizike in strojni projekt ter hišo 3pgf.
Na sejmu DOM so mi v parih firmah svetovali, da bi preveril še s PHPP
Imaš ali rabiš ali kaj? Da vemo o čem se pogovarjamo:

Imaš izračun gradbene fizike Arrow s katerim programom :?:
Doma imaš verzijo 2002 Arrow katerega programa :?:

Off topic: boš gradil v pasivno ali NEH?
Ko se bližaš pasivni gradnji ekonomija bolj ali manj odpade, zato osebno ne čutim prav nobene potrebe po tem programu.

Mučila me je akumulacija in nihanje temperature. To sem moral sam posimulirat, predvsem zaradi pasivne izrabe sonca, kar je pri pasivni hiši ključno, mnogi pa gredo mimo tega. Skupni dobitki ti prav malo koristijo če ne veš, da ti 10m^2 oken lahko januarja južna prostora natera recimo na 26°C - seveda pri napačni gradnji in ogrevanju.
@Frenk, kako se tega loteva PHPP.
frank Napisal:če je gradnja masivna, potem je izračun še dodatno zapleten zato, ker je treba računati toplotne mostove, ki predstavljajo precejšen odstotek izgub, ko se hiša začne približevat 5l hiši
tega dela izračuna v PHPP seveda ni ( optimizacija problematičnih delov, kjer je treba zmanjševat toplotne mostove )

Confusedhock: - tole je pa mal žalostno za tako razvpiti program??? Se mi zdi mal butast... Kaj pa barvo fasade in strehe, je potrebno kaj vnašati? Pa okolico oziroma senčenje raznih hribov v okolici?

Frank, kje pa si kupil program?

Drugače pa, 130 Eur je kul cena.
Žiga Napisal:
frank Napisal:če je gradnja masivna, potem je izračun še dodatno zapleten zato, ker je treba računati toplotne mostove, ki predstavljajo precejšen odstotek izgub, ko se hiša začne približevat 5l hiši

Confusedhock: - tole je pa mal žalostno za tako razvpiti program??? Se mi zdi mal butast... Kaj pa barvo fasade in strehe, je potrebno kaj vnašati? Pa okolico oziroma senčenje raznih hribov v okolici?

Frank, kje pa si kupil program?

Drugače pa, 130 Eur je kul cena.

za izračun toplotnih mostov oziroma bolj pomembno za njihovo zmanjševanje obstaja program, ki v 3D nariše gradient temperature
in istočasno izračuna linijski toplotni most

njegova cena je pa nekaj 000 EUR

na netu obstaja stara zastonjska verzija, katere razvoj je bil financiran iz sredstev EU-ja

Nabava, cena PHPP;
nabavi se od avtorjev
( pri zadnji verziji je sodelovalo tudi preko 10 evropskih univerz;
zaman sem seveda iskal kako iz SLO )

<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.passiv.de">www.passiv.de</a><!-- w -->
angleška verzija stane nekaj več ( to imam tudi sam )
sicer pa da ne bo tabujev;
gre v bistvu za MS excel program,....
tako da mora imeti tudi MS excel za samo delovanje,..

smatram, da je za tiste, ki nameravajo delat hišo pod 5l zeloo priporočljiv nakup
Kaj pa debelina sten in nadstreški, to pri 40cm izolaciji in 25 steni kar precej zastira sonce in so dobitki veliko nižji. Vzhodna in zahodna okna decembra in januarja sploh ne spustijo sonca v hišo.
Žiga, ti boš imel zunaj kar nekaj izolacije in majhna okna, si razmišljal o poševnih špaletah, mislim navzven razširjenih - vbseh razen poličke za rože.
Tone Napisal:Žiga, ti boš imel zunaj kar nekaj izolacije in majhna okna, si razmišljal o poševnih špaletah, mislim navzven razširjenih - vbseh razen poličke za rože.

Okna niti niso tako majhna (vsaj spodaj ne - 1.13*1.5m) Na zunanji strani pa je še 24 cm izolacije. Poskusil jih bom vgraditi čim bolj ven, slišal sem za neke nosilce, da bi jih lahko vgradil celo ven, v izolacijo. Razmišljal sem tudi o porezanih poševnih špaletah, vendar se bojimo kako bo to estetsko, tako da je moja boljša polovica dala veto.

No, phpp verjetno tega ne upošteva... Se spravljam k temu, da ga malo naštudiram.
Spodaj se ne spomnim, v oči mi je padlo okno v mansardi. Jaz bi tam odrezal stiropor in okno od zunaj pritisnil na beton. Manjkajočo izolacijo pa bi že nekako pritrdil na okvir okna.
1 2 3
Iskanje po temi