Trenutno živim v vikendu na kahih 500m nadmorske na vinorodnem pobočju

( da mava s punco mir, kljub hiši v dolini), zato sem si uštimou vodo kar s kapnice in do sedaj mi jo še ni zmanjkalo (sicer napeljujejo zdaj vodovod, samo hvala lepa za 2000 € ga naj kar imajo) . Problem klanca je, da imam večino strehe nižje kot je štirna, ki je zgrajena tam, kjer je se je pač že kopalo zaradi hidroizolacije gornje strani in parkinga.
Potek ? Cela mineštra

Najprej je bila ena sama že zgrajena 1,5m3 velika ki mi je ponavadi zmanjkala ravno med tuširanje ko je bila kaka suša. K sreči sem imel sosedo, ki je ni bilo pogosto in mi je dovolila jemanje (pretakanje) njene

Pa sem predlani (tudi zaradi problemov s hidroizolacijo) vse skupaj za hišo odkopal in naredu še eno 15m3 s parkingom in čisto spodaj še eno 1,5m3 ki so povezane s cevmi v vse strani. Potek ? ko se spdnja napolni potopni plovec ( kupiš ga s pumpo za 25 € v bauhausu in ga odrežeš, ker je plovec sam 2x dražji) sproži posebno črpalko (50€) oz. ceneni hidrofor ki spumpa vsebino v gornjo. V gornji je še en plovec, ki sklopi črpalko spodaj, ko je gornja polna, ko pa se sprazne za tist 1m3 se spet sam prelije gor. Vse skupaj je še zvezano s timerjem, ki ke vklaplja med 23 in 8 uro zjutraj, ker se mi ne da ponoči poslušat tistih 15 minut črpalko. V enem mesecu je bilo v jeseni vse polno
Prednost:
1. kljub izpadu elektrike imaš sicer malo slabši pritisk, ampak kompletna hiška funkcionira ( tudi pralni stroj in pomivalni) ker je 5m višinske razlike in je to dobre pol bara pritiska.
2. V shrambi imam navaden barometer do 1bar (cena 10€) in točno se vidi, koliko vode je v štirni, brez odpiranja pokrova in kakih plovcov in mehanizmov
3. vedno imam 1,5m3 rezerve

ki je narejena tako, da ko se dotaka sveža voda, se iz štirne odtaka iz dna stara (cev odtoka je povezana z dna ) Povezani sta tudi zaporedno preko dna, tako da se rezerva začne sama uprabljat, ko zmanjka glavne, ker gre dovod gornje do dna srednje nato pa spet gor. Rezerva se vidi po skoku barometra za kaki 100mbar - kak centimeter zaradi 1m višinske razlike me dnom prve in gladine druge.
4. pumpo za prečrpavanje ima zvezano tako, da lahko v primeru opovedi glavne pumpe uporabim kot rezervni hidrofor
slabost:
1. vodo treba pumpat gor
2. če nima š pojma se zgubiš v konfiguraciji ventilov
Glavan črpalka je taista ki imaš prej v linku, je draga (okol 400€) samo je vredna. Je brezstopenjska pretočna ina samo 1l expanzije, ker več kot pip odpre sama poveča moč in pritisk ne niha. Tlak je 4 bare, sama zazna puščanje cevi in kotličkov (periodični vklopi), suhi tek, pregrevanje .... in se izklopi sama in sproži alarm. Je tudiu izredno tiha, vsaj dvakrat bolj kot hidrofor, ki ga ima za pretakanje zbiralnikov.
Kar se tiče zalite cisterne, načelo jaz nebi nikoli pustil da ti drenaža zalije cisterno, vsaj malo padca je zaželjeno. Eno je če ti štirna pušča ven, drugo pa če dobivaš fekalije not

v primeru da ti pušča seveda
Drugače so male napkace.... teža je pri 10cm (kar ti ne bo nikoli ratalo, ker se ne da izkopat idealne luknje) 4,8m3 x 2300kg/m3 11 ton, vzgon potopljenega rezervoarja pa je 22,0725 ton. Kako si si zamislu pol metra zakopanega v vodi mi ni jasno

ker bi pač že tako ali tako splaval ven. samo ne vem zakaj bi štirno dela v vodi s tem da je skoz prazna. Temu so včasih rekli barka z drugim beseddam, ne vem kako bi lako bila samo voda in nič trdnih snovi okoli rezervoarja

Problem avta pa ni v masi ampak v točkovni obremenitvi, kar lahko izračunaš p=f/s s tem da je f=m.g s pa je kakih 8o cm2

kar si lahko opazil če te je pododila kaka luštna s špičaki
l.p. Jože