PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Zamakanje fasade pod strešno lego

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v preteklem letu smo obnavljali fasado in streho stanovanjskega objekta. Po dobrem letu dni je na severni fasadi, ki je sicer vetrovno bolj izpostavljena, nastal madež zatekanja. Pojavil se je na stiku škatle, ki obdaja vmesno strešno lego in fasado. Čela strehe so zaključena s pločevino, tudi lege. Sicer je kritina betonska na robovih so krajni strešniki.

Fasader pravi, da bi lahko šlo za zamakanje preko strehe. V omenjeno sicer dvomim, saj se pojavlja na dveh straneh strešne kapi, na identičnih mestih. Osebno predvidevam, da veter padavine nosi po škatli od strešne lege vse do fasade, kjer vertikalno teče vse do okna.

Prosim za nasvet po možnem izvoru vzroka oz. sanacije le tega?

Fotografije prilagam na spodnji povezavi:
https://drive.google.com/drive/folders/1...sp=sharing

Z lepimi pozdravi, JS

Priložene datoteke Predogledne slike

To je lahko identična težava kot tule: https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...059&fid=13
Razlika je le v tem, da imaš ti zaprto škatlo na napušču, oni prej pa ne.

L.p.
(6.1.2026 ob 09:34)kloko Napisal: To je lahko identična težava kot tule: https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...059&fid=13
Razlika je le v tem, da imaš ti zaprto škatlo na napušču, oni prej pa ne.

L.p.

Hvala za odgovor.

Sem pregledal omenjeno temo. Sicer enakih vzporednic ne najdem, saj je v mojem primeru toplotni most prekinjen v celoti, ker je celotna škatla toplotno izolirana. V primeru, ki je naveden v sorodni temi pa praktično prihaja do toplotnega mosta in navlaževanja konstrukcije in posledične kondenzacije.

Če narobe razmišljam, me prosim popravite.
Jaz bi rekel, da je parna zapora slabo izvedena in zato vlaga prehaja iz notranjosti in kondenzira ter teče po fasadi.
(6.1.2026 ob 09:53)ivank_ Napisal: Jaz bi rekel, da je parna zapora slabo izvedena in zato vlaga prehaja iz notranjosti in kondenzira ter teče po fasadi.

Ta varianta je zelo verjetna, saj so lege iz notranje strani proste, obdelane zgolj na stiku z zidom. V primeru, da je to težava, ki je vzrok za nastanek, kakšen bi bil primeren princip sanacije?
  • purpena iz notranje strani vse okrog na stiku z zidom, natančno parno zaporo okrog s traki
  • iz zunanje strani namestiti fasadni zračnik na škatlo od lege
Slike notranjosti:

Morda še kakšen nasvet, možen oz. vzrok?

Tole kar je knauf na sliki... je poden od podna. Sorry. Pa vem da ogromno "priznanih" mojstrov tocno tako dela. Tole popravit... nemogoče brez orng posega. ČE je problem v knaufu. Vlaga iz prostora se ti bo prej prek strehe izločala (in volno močila) kot preko fasade.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
include,
najprej Srečno 2026.
Po slikah bi se pridružil komentarju , kolega forumaša firefy-a, da je / bo potreben "orng poseg".
Brez da boš kvalitetno izdelal zaključek/stik parne zapore na steni ne bo šlo. Žal!!
Lep pozdrav
Mislim da smo našli krivca. Zaenkrat zrači notranje prostore, da bo čim manj vlage, temperatura pa tudi nižja.
Potem pa imaš izziv dobro izdelat parno zaporo, da ne bo v izolaciji kondenziralo.
Tako kot je sedaj narejena parna zapora da visi ob mavčnih ploščah je zelo slabo narejeno.
Boš moral odstraniti plošče, na novo položiti parno zaporo, stike zalepiti,....
Osebno predvidevam, da veter padavine nosi po škatli od strešne lege vse do fasade, kjer vertikalno teče vse do okna.
.......................................................................................................................

Se pridružujem, kot so zgoraj napisal, tvojim predvidevanjem, - škatlica za štrcelj lege se v suhem času napraši in padavine vertikalno površino operejo, kar pusti sledi na fasadi.

V slučaju, da bi se res pojavilo puščanje pare skozi stropne plošče in skozi zaporo, bi se kondenz kar na notranji strani zidu pojavil, kar je skorajda neverjetno...

Jaz bi v spodnjem kotu s (črnim) silikonom curek od dežja preusmeril dva ali tri cm proč od fasade, da se le-ta zlije pred površino fasade. (Silikon se iz aviona ne bo opazil.)
Hvala vsem za odgovore in seveda hkrati srečno v novem letu.

Po poizvedbi in malo brskanja ugotavljam naslednje možne vzroke:

1. Veter nosi padavine po škatli od strešne lege, ki se iztekajo po fasadi in puščajo madež.
    Po dolžini škatle od lega namestim silikonski kit, ki ga zaključim malo pred fasado, da kaplje padajo malo vstran od fasade. Morda namestim kak nadometni odkapni profil, ki ga prav tako zaključim malo pred fasado - po možnosti nagnem malenkost od fasade.
  2. Škatla od napušča ni dovolj prezračevana, čeprav sta na spodnji in zgornji strani nameščena tipska zračnika fi80. Kondenz se zaradi mrzlega zraka, ki kroži po škatli nabira na lesu in zateka po fasadi.
    Namestim dodaten zračnik nekje blizu škatle kapne lege oz. na njej, da se krogotok zraka še poveča in vlaga izhaja iz zračnikov.

3. Slemenski strešnik ni ustrezno položen, pri čemer se zgodi, da voda zateka levo in desno pod streho ter se na stiku kapne lege in fasade zliva po fasadi. Morda tudi sneg nanese pod strešne krajnike, kar se kasneje stali in zateka po fasadi.
    Ko pobere sneg lahko preverim kako je položen strešnik.

4. Parna zapora in izolacija nista ustrezno zaključeni okrog vmesne lege, kar povzroči kondenzacijo v fasadni škatli napušča in zatekanje po fasadi.
    Zadevo lahko rešim tako, da na mesti stika vmesne lege in zidu iz notranje strani odstranim mavčne plošče, zapurpeniram celoten stik s cigli ter previdno zalepim trak za parno zaporo okrog celotne lege.
Osebno se nagibam k 1. ali 4. točki. Danes bom preveril še s termo kamero, če prihaja do izrazitega toplotnega mosta, saj mi je čudno, da na ostalih straneh, kjer je detajl enako izveden, ampak so vetrno manj izpostavljene tega ni.

Lep pozdrav, JS
Včeraj sem ob -10 stopinjah s termovizijsko kamero pregledal omenjene detajle na vseh straneh objekta, pri čemer opažam, da toplotnega mostu ni. Na stiku fasade in napušča je manjša toplotna linija, ki je normalna in je po celotni škatli okrog enaka. Naknadno sem vzel gobico s toplo vodo in probal obrisati madež, ki je zlahka šel dol. To pomeni, da je madež zgolj površinski. S kamero sem pregledal tudi iz notranje strani, kjer ni videti nobenega toplotnega uhajanja niti velikega kontrasta v temperaturi. Prav tako predvidevam, da bi v primeru kondenziranja se kondenz pojavil na notranji strani.

Če povzamem je najbrž pojav madeža površinski, ki se zgodi zaradi vpliva padavin in izpostavljenosti fasade, pri čemer veter padavine nosi po škatli okrog strešne lege vse do fasade, kjer steče vertikalno navzdol. Problem bom po snegu poskušal rešiti z nanosom silikonskega kita, ki ga bom zaključil nekaj cm pred fasado oz. z izvedbo odkapnega profila.

Na povezavi prilagam še nekaj termovizijskih posnetkov:

Lp, JS

Iskanje po temi