PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija LEGALIZACIJA OBJEKTA - težave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
tukaj iščem in prosim za pomoč. Do sedaj nisem imela sreče z urejanjem gradbene dokumentacije. 
Podedovala sem del večstanovanjske hiše, ki nima urejenih papirjev. Hiša je grajena leta 1970. Del, ki je bil prizidan kasneje (jaz sem lastnik tega dela) ima gradbeno dovoljenje - ki pa ima zapisano pol manj kvadratov kot jih je bilo potem sezidanih. Dodatni problem pa predstavlja delo na lastno pest solastnika, ki je leta 2010 iz podstrešja naredil dodatno bivalno površino s frčadami na obeh straneh strehe. 
Stopila sem že do dveh firm za pomoč, prva me je zavrnila na vratih - prezakompiciran primer; druga je uspela priti do komunalnega prispevka, sedaj pa so me tako rekoč odslovili, češ da ni zakona ki bi dovoljeval legalizacijo takega objekta.
Jaz se na firme ki se s tem ukvarjajo ne spoznam, poizkusila sem srečo neuspešno in upam, da mi tu lahko kdo kaj svetuje, ali pa vsaj napoti do nekoga, ki bi mi lahko pomagal.
V kolikor je pomembna lokacija - hiša se nahaja na obrobju Ljubljane.

Hvala!
Prvi problem, ki ga imate, je ta, da hišo lahko legalizirate le kot celoto, ne morete legalizirati npr. samo vašega dela. Zato je kakršnakoli legalizacija možna le v dogovoru s solastnikom.

Trenutno je zaradi ustavne presoje zamrznjena možnost legalizacije objektov daljšega obstoja. Po tem postopku je bilo do sedaj možno legalizirati starejše objekte, četudi niso bili skladni z občinskim prostorskim načrtom.

Tako se lahko objekti trenutno legalizirajo le po standardnem postopku, po katerem pa je možno legalizirati le objekte, ki so skladni s prostorskim načrtom. Če vaš objekt ni 100% skladen, legalizacija ni možna.
Morda vam bo ta članek v ne pomoč. Na žalost
https://www.zurnal24.si/pod-streho/gradi...nja-415879
Pozdravljeni, solastnik se strinja, poizkušamo skupaj, ampak je iskanje in reševanje tega problema na meni.
Če prav razumem torej trenutno sploh ni možnosti da se papirje pridobi ... Ali se da sploh kaj drugega storiti? Ali samo čakati na spremembe zakonov?

Hvala za odgovore,
lp
Je že BojanF napisal, da je legalizacija možna v kolikor je objekt skladen s sedanjimi določbami veljavnega prostorskega akta. Torej papirji na enak način kot za novo gradnjo. Možno je tudi, da je del objekta legalen, ker je bil recimo zgrajen pred 1967 ali kaj podobnega ampak to je samo ugibanje brez ustreznih podatkov v takšnem primeru se lahko legalizira samo prizidani del. V takšnem primeru se najprej pridobi uporabno dovoljenje za prvotni del objekta potem pa legalizira prizidavo. Takšno legalizacijo lahko izvede vsak pooblaščeni projektant seveda pa je dobro, da ima nekaj izkušenj s tega področja.

Načeloma se skoraj vsaka legalizacija vsaj malo zaplete ker skoraj nikoli niso podani vsi relevantni podatki s strani investitorja.
Lahko kdo razloži pravne implikacije zamrznjenosti zakona. Kaj je alternativa, če ima objekt zgolj večjo klet kot predvideno?
Pozdravljeni. Mi smo pa v podobni situaciji; je gradbeno dovoljenje ni pa zgrajeno po gradbenem.. prav tako so zdaj eni projektanti dvignili roke stran. A ste mogoče vi uspeli kaj urediti zdaj po sprejetih spremembah GZ??
Iskanje po temi