PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Predpriprava Knauf konstrukcija za morebitna vrata v steni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam vprašanje glede izdelave Knauf konstrukcije. Teorije je veliko, prakse pa pri meni bolj malo, zato se priporočam nasvetu nekogar, ki je dal kaj podobnega čez.

In sicer, pred tlaki izdelujem Knauf konstrukcijo za stene (zaradi zvočne dilatacije) in na eni steni bi rad v prihodnosti predvidel morebitna vrata z najmanjšimi možnimi posegi (le razrez knaufa, zalitje luknje z vrečo Schnellestricha, obloga in vgradnja vrat) - zaenkrat pa bo v celoti s ploščami. (glej sliko: trenutno stanje)

[Slika: HPC7pxS.png]

Težava nastane, ker moram seveda nekaj konstrukcije postaviti v 90 cm razmaka med UA profiloma, ki sta namenjena bodočim (morebitnim) vratom.

Toda, če postavim CW profile pokončno (kot je to običajno), bom jih pri izdelavi odprtine težko iztrgal iz talnih UW profilov (saj jih bo z obeh strani obdajal estrih in dvojne plošče). (glej sliko: varianta 1)

[Slika: ATWYvNa.png]

Zato sem razmišljal o vodoravni postavitvi par CW profilov med pokončna UA profila za vrata. Tako jih po razrezu odprtine za Knauf le odšraufam in je odrtina pripravljena (glej sliko: varianta 2). Ta varianta mi bolj diši zaradi enostavnejših posegov kasneje. Zanima pa me, če bo tako v redu? In če ima kdo kak drug nasvet.

[Slika: mL5a0uo.png]

Hvala vnaprej!
Če bo predlagana rešitev ok, ti ne morem povedati, bi se pa jaz znašel tako, da srednjih CW profilov spodaj ne bi vijačil v UW talne profile.
Ko boš dal gor knauf jih bo to fiksiralo v pozicijo.
Ko jih boš žele odstraniti boš pa najprej itak kot si napisal odprl knauf in profile potem samo prerezal in potegnil navzgor.
Edino knauf-a ne bi vijačil v ta dva CW profila pod nivojem estriha.
Ko (če, nekoč) se odločiš da boš imel tam (ali kjer koli) vrata, odrežeš knauf, odrežeš profile, narediš nove profile in poštukaš plate.

Btw, CW profili se ne rabijo vijačit na UW profile. Tudi gips se ne rabi vijačit v UW. Lahko "spuliš" brez problemov.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
(22.7.2025 ob 06:30)elektron11 Napisal: Če bo predlagana rešitev ok, ti ne morem povedati, bi se pa jaz znašel tako, da srednjih CW profilov spodaj ne bi vijačil v UW talne profile.
Ko boš dal gor knauf jih bo to fiksiralo v pozicijo.
Ko jih boš žele odstraniti boš pa najprej itak kot si napisal odprl knauf in profile potem samo prerezal in potegnil navzgor.
Edino knauf-a ne bi vijačil v ta dva CW profila pod nivojem estriha.

Tako bom najbrž tudi storil!

(22.7.2025 ob 17:58)firefly Napisal: Ko (če, nekoč) se odločiš da boš imel tam (ali kjer koli) vrata, odrežeš knauf, odrežeš profile, narediš nove profile in poštukaš plate.

Btw, CW profili se ne rabijo vijačit na UW profile. Tudi gips se ne rabi vijačit v UW. Lahko "spuliš" brez problemov.

A ti ne bi niti UA profilov že zdaj vstavil (za morebitna bodoča vrata)? Le ti se načeloma vijačijo (oziroma se dajo kotniki), mar ne?

Hvala obema za pomoč.
Če ppstaviš UA zdaj, kasneje pa ugotoviš da bi bilo bistveno bolje če bi vrata za 30cm premaknil...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Smo naredili tako (sem dal not UA, bomo videli, če jih bom kdaj dejansko uporabil), hvala obema za nasvete! @firefly @elektron11
It's great to see new housing developments in Turnišče! I hope this project brings more community engagement and affordable options for residents. What kind of amenities will be included in these new homes? https://harvey-harvington.io
Iskanje po temi