PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja Prenova hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, 

Obnavljam hišo iz 80. let. Zaenkrat je plan pritličje, da se lahko preselimo in potem klet in nadstropje + streha in fasada. 

Pritličje sem že spraznil, odstranil lesene pode in kameno volno. Tu bo prišlo novo talno gretje in nove vodovodne in elektro instalacije. Prav tko bomo zamenjali okna. 

Pri štemanju kurilnice v kleti, da lahko naredim otoke in novo vodo, pa sem prišel do problema, namreč pod ploščicami je samo kake 4 cm betona - bolj kot kak estrih brez armature in spodaj zemlja. Razmišljam, da bi celotno kurilnico vrgel ven in na novo zaprl in položil ploščice. 

Pa me zanima kakšna bi bila pravilna sestava od zgoraj navzdol:
ploščice
estrih (+talno gretje)
izolacija XPS - koliko? 
kaj še pod izolacijo na zemljo. hidroizolacija? kak beton??? 

Na trenutno sestavo ni nobene vlage v kleti, tudi v drugih prostorih zaenkrat ne. Klet je  delno v zemlji, kak meter pa nad njo. 

Lokacija okolica Kranja - teren je prodnat - ravnina -  tako da ni neke vode pod hišo.  Vsa voda iz strehe se izteka kak meter od hiše na tla in izgine v zemljo. 

lp Aleš
Ales_Z,
kot pišeš nimaš zežav z vlago / vodo.
Naeako takole po " cm " v globino:
- keramika 1 cm
- mikroarmirani betonski estrih 5 cm
- toplotna izolacija : EPS 8 cm + XPS 3 cm
- bitumenska hidroizolacija T4 ali P4 ; predlagam bitumensko z ALU nosilcem , ki je zaposa radonu
- AB plošča 15 cm
- tamposko nasutje 30-50 cm, primerno utrjeno
Lep pozdrav
@som16, hvala za odgovor. 

Bom skopal na enem delu ob temelju, da vidim do kam sega temelj, da vidim kolk je višine na razpolago. 
lp Aleš
Zdravo, še to me zanima, koliko časa se mora sušit AB preden lahko gor zalepim bitumensko hidroizolacijo? A lahko kaj prej gor zalepim, pa se beton pol spodaj posuši do konca? 

lp Aleš
Ales_Z,
ne bo v redu. Ti ga zna napihnat. Počak , da se lepo posuši.
Lep pozdrav
Eto plata se suši - od nedelje. 

Imam pa še nekaj vprašanj:
1. nad oknom sem porezal fasado za škatlo od rolet - najprej na enem, da sem videl kako je sploh narejeno. 
30cm opeka - 3cm neka izolacija - 6cm porolit  - 2cm fasada
Zdaj moram še na ostalih, načeloma moram odrezat 6cm v globino in 20cm v višino. 
Ali je bolje porezat tako, kot je zahtevano samo 6cm,v globino ali pa da porežem, kot sem to vzorčno, do izolacije ali pa še to staro izolacijo in dam za škatlo izolacijo, da pridem do škatle rolete?
Če porežem do stene moram verjetno nadomestit preklado za porolit. 

2. Zdaj delamo elektriko in me sprašujejo kam naj dajo predpripravo za klimo, da se potegne elektrika ... 
Najbolj smiselno bi bilo v dnevno, samo če gledam načrt prezračevanja, pa bo zrak šel iz sob skozi dnevno in jedilnico v kuhinjo in kopalnico in ven, torej me verjetno ne bo kaj dosti hladil v sobah? ali kako imate speljano klimo in prezračevanje? 

3. V jedilnici je bila lončena peč / kamin, ki sem ga podrl, pečnice shranil, ker bi moja imela to nazaj postavljeno. Prej je ta kamin/peč stala na lesenem podu in 2x10 cm siporeksa in potem peč gor. 
Zdaj ko bom dal talno in stiropor, verjetno pod peč ne, kaj pa okrog a je kaka nevarnost da mi ta peč topi stiropor? Oz če jo postavimo direkt na plato in dvignemo kot je bila sedaj na ene 20 cm višje od podna ? 
Seveda bo imela svoj dovod zrak in bo zrakotesna. 

lp Aleš

Priložene datoteke Predogledne slike

Za 3. vprašanje sem že dobil odgovor od pečarjev. 
Pod kamin gre stirodur in brez talnega gretja... kakih 10 cm večji tloris kot bo kamin. 

Za 1. in 2. vprašanje še vedno čakam odgovore .. če ima kdo kako idejo. 

LP Aleš
Iskanje po temi