8.6.2025 ob 15:55 (*Zadnja sprememba objave: 8.6.2025 ob 15:59 uporabnik kavelj2222.)
Pozdravljeni,
Zanima me kam montirati klimo in kakšno izbrati. Imam hišo v dveh etažah po cca 65m2. Spodaj je slika zgornje etaže kjer me hlajenje v bistvu zanima.
spodnja etaža pa je en sam velik prostor v glavnem razen še enega WC in vetrolova pri vstopu v hišo.
V glavnem razmišljam ali bi z postavitvijo klime na stopnišče kot je na sliki označeno z rdečo lahko hladil zgornje spalne prostore.
Stropi so visoki tako da bi klima prišla doka visoko nekje na višini 2.5m pod strop.
Ali bi z pravo klimo delno hladil tudi spodnji prostor z takšno postavitvijo. to mi sicer ni prioriteta ampak, če bi ni slabo če ne pa tudi ne bo nič hudega. Pomembni so spalni prostori.
[quote='kavelj2222' pid='1031713' dateline='1749408708']
Sassapo tebi sem zaupal že dolgo nazaj, ko sem iskal toplotno črpalko in sem še danes zadovoljen, da sem takrat izbrat kar si predlagal.
Kaj bi mi pa priporočal za klimo, pa da ne ubije ravno denarnice in letošnjega dopusta :).
Daikin Perfera, Panasonic Etherea, Fujitsu KM.
Odvisno koliko € imaš rezerviranih za dopust :)
[quote='p3tro3' pid='1031715' dateline='1749420208']
kam bi postavili klimo v mojem primeru? prilagam sliko tlorisa mansarde, z rumeno je označeno trenutno predvideno mesto za klimo
V prostor št. 4 nasproti hodnika. Predvidevam, da je to zahod...
Bo pa težko z eno samo klimo.
Pri tako zaprtem stanovanju je edina res dobra rešitev kanalska izvedba z vpihom v vsak prostor in sesanjem na hodniku.
Hvala za predlog. Prostor št. 4 je pralnica in je na vzhodni strani, je pa tudi precej majhen, samo 8m2.
Kanalska klima pa na žalost ne pride v upoštev, saj bi bilo potrebnih preveč posegov, razen če je možno za ta namen izrabiti centralno prezračevanje, ki je speljano v vsako sobo hiše.
Je možno uporabit prezračevanje, ampak spet so potrebni posegi in predvsem dobro izolirane cevi.
Potem postavi klimo tam, kjer si si zamislil in čez dan puščajte odprta vrata na sobah, ko vas ni. Tako bo zrak v sobah vsaj razvlažen, če že ne popolnoma ohlajen. In ne gre samo za zrak, ampak tudi za stene, pohištvo itd.
[quote='p3tro3' pid='1031726' dateline='1749462305']
Hvala za predlog. Prostor št. 4 je pralnica in je na vzhodni strani, je pa tudi precej majhen, samo 8m2.
Kanalska klima pa na žalost ne pride v upoštev, saj bi bilo potrebnih preveč posegov, razen če je možno za ta namen izrabiti centralno prezračevanje, ki je speljano v vsako sobo hiše.
Pač navada, da so načrti risani glede na smeri neba.
Vzhod zagotovo ne bo najboljša izbira.
Če ni druge opcije, naj bo tam kjer je zamišljena. Vsekakor bo bolje kot nič.
Za priklop centralne klimatske naprave, bi bilo potrebno menjat vse prezračevalne cevi z večjimi in izoliranimi.
Res škoda, da niste to že fazi instalacij predvideli, saj bi bil takrat dodatni strošek zanemarljiv.
(9.6.2025 ob 11:45)p3tro3 Napisal: Pač navada, da so načrti risani glede na smeri neba.
Vzhod zagotovo ne bo najboljša izbira.
Če ni druge opcije, naj bo tam kjer je zamišljena. Vsekakor bo bolje kot nič.
Za priklop centralne klimatske naprave, bi bilo potrebno menjat vse prezračevalne cevi z večjimi in izoliranimi.
Res škoda, da niste to že fazi instalacij predvideli, saj bi bil takrat dodatni strošek zanemarljiv.
Se strinjam. Na žalost je bila hiša kupljena v fazi, ko investitor ni več omogočal tovrstnih sprememb.
Bo 2.5kW klima (npr. Perfera) kos nalogi, če jo postavimo na predvideno mesto?