PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lastniki TČ zrak-voda-poraba el.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(17.1.2025 ob 08:04)sassapo Napisal:
(17.1.2025 ob 00:12)first1 Napisal: Strosek elektrike za gospodinjstvo + TC ali samo za TC?

Govora je o ogrevanju, ne o kuhanju in gledanju TV Smile
No če se že gremo, je govora o porabi  TČ zrak voda, poglej naslov teme, ti pa tle o vrtinah.  Za porabo zemlja/voda imaš posebej temo tukaj: https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...48&page=56
Komentiral sem bolj zato, ker se mi 100€ (ali malce pod) za ogrevanje ne zdi nič posebnega za 26 dni januarja. A nimajo zemlja/voda konkretno boljši COP (ranga 2x) v  slabih razmerah (nizke temperature, visoka vlaga) glede na poceni TČ zrak/voda?
Kot referenco imam hišo s podobno porabo v €, 40+ let staro, radiatorji, 300m2 (ogrevano sicer le 120), enako 5cm izolacije (fasada) ter 20cm pod streho, ogromno neizoliranimi balkoni (cca 20 tekočih metrov),  res pa da se greje le na 21,5 stopinj.  TČ IVt ax09.
Čisto možno da tile s TČ zemlja/voda radi dosti topleje, npr 24 stopinj in je potem logično poraba dosti višja + večja poraba SV pa smo tam.  Kakšne radiatorje pa imajo in kje se sedaj v januarju giblje temperatura vtoka v radiatorje? Lokacija?
Neredko sem pripomnil, da ob ''primerjavah'' ne gre zgolj za m2, izolacijo (specifiko objekta), temveč veliko zgolj samo okolje https://prnt.sc/NDPqGVoUbL_v
https://prnt.sc/WuzJ18acoRQk    na mesečnem/letnem nivoju.
Še res zelo zelo laičen izračun: glede na porabo plina 300€ mesečno, rabijo nekje 100 kWh toplote dnevno, nekje toliko kot pri nas. Pri COP 4,5 (za zemlja/voda realen?) je to 21kWh dnevno, pri zamejeni ceni el. po cca 12 centov (brez fiksnih stroškov), pride to 69€.
Leta nazaj....smo se tud bocakl z mnogimi, okol porab (itd-žnj). Večinoma so zanemarjali, kar sem podal ... Čeravno je mogoče projektna temp. ista , je samo okolje raznoliko (hribi/ravnica), s tem ne le dni ali par deset ur ogrevanja, temveč v mesec(ih) razlike.
 Zgolj dnevno sonce ima ob tem lahko povsem različne učinke...na povp. d.t, megla, snežna odeja, vlaga...
https://prnt.sc/tL3KqhvcP7Ge   glede na predim. TČ so talitve redke (na prste ene roke) dnevno  https://prnt.sc/L_UhIeiX0NX7   zahtevno okolje/objekt.
Leto 2024 jan-dec, poraba tč za ogrevanje objekta 3180kWh.
Kompletna poraba el. energije v objektu skupaj s porabo tč za celotno leto 2024: 7877kWh.

Leto 2023 jan-dec, poraba tč za ogrevanje objekta 3120 kWh.
Kompletna poraba el. energije v objektu skupaj s porabo tč za celotno leto 2023: 8220kWh.

Lokacija: osrednja Slovenija - 500m nadmorske višine; enostanovanjska hiša: 180m² bivalne površine - talno ogrevanje, T prostorov: 22.5°C; izolacija hiše: EPS 16cm; izolacija tal pod estrihom: EPS 6-12cm; izolacija pod streho: 25 cm λD 0.034; leseno stavbno pohištvo: Uw-1,4 W/m²K, Ug-1.1 W/m²K; sanitarna voda - električni bojler 120l.

Toplotna črpalka: Hitachi Yutaki S 8kw (okt' 2016)
Poraba toplotne črpalke merjena tz ločenim števcem.
Delovanje OČ je od leta 2023 naprej nastavljeno na fiksnih 80% (višji COP), prej po ΔT.
Poraba TČ (IVT) za ogrevanje (samo ogrevanje prostorov, brez SV):

2024: 1255 kWh
2023: 1272 kWh
2022: 1328 kWh
2021: 1306 kWh
2020: 1331 kWh

---
Celje-okolica, zelo dobra NEH, talno ogrevanje na ~22°C, soncna lega, neto 175m²/500m³. Elektrika edini vir energije.
Januar samo TČ za ogrevanje; 523 kWh + 9 vreč peletov.
Da ne bo spet kakšen v nezavest padu, v tej omrežninski bedariji je smiselno imet zraven TČ tudi malo večji hranilnik, vsaj pri radiatorskem ogrevanju, moja TČjka prede ko mucka in se nič kaj dosti ne matra.
Ogrevalna TČ 1010kWh januar 25.
Citat:Da ne bo spet kakšen v nezavest padu, v tej omrežninski bedariji je smiselno imet zraven TČ tudi malo večji hranilnik, vsaj pri radiatorskem ogrevanju,
Večji hranilnik in gretje na ''neprimerno'' temp.= previsok DV dnevnim potrebam....,(pre)topel mesec, pomeni zgolj izgube Idea

Manjši hranilnik ob TČ, ki prilagaja temp. DV zunanji temp. je bolj smiselen.

Imamo še TT TČ  on-off , ki vleče (ob potrebi delovanja) stalnih skoro 5kWh. Poleg ''nebroj'' porabnikov el. en. v dveh gosp. zelo prav pride omrežni hranilnik. Za ''omrežninsko bedarijo''= rezanje špic, pa tudi domač hranilnik zraven TČ pride prav, da (zgolj ne vodni...), da sebe in domačih ne obremenjuješ s tem  Cool
Malo OT...
Telefon mi javlja, da ne more Ecasa naloziti, ker je samo za starejse androide. Kaj uporabljate ostali, ce kaj, za enostavno vnasanje vec porabnikov, pa da eno tako osnovno statistiko naredi, kot je ecas?
Meni še dela, ker imam star telefon.
Tale ga je razvil, pa se ga morda vpraša, če bo nadgradil za nove androide?
christoph.zens@gmail.com
(upam da ne bo zdaj dobil milijon ruskih spamov namesto naših prošenj)
Torej na android15 ne dela vec?
Tako je. Na androidu 15 ne dela...
Bohinc nehi bedarije pisat; toplota ki jo meni v bajto (hranilnik) spravi TČ ni izgubljena ampak jo stara seltronova avtomatika po vremenski krivulji z mešalnim ogrevalnim krogom po potrebi prečrpa iz hranilnika v prostore, ajnfoh ko pasulj.
Si prebral, oz. sploh razmislil ?
Ogrevat s TČ na višji DV (40+kot imaš menda...), kot je potreben dnevnim temp. ( npr. januar je bil) ...in (pre)velik zalogovnik pomeni = izgube oz. večjo porabo.
Ni jasno? Res je nizka oblačnost, ti pogosto megliš zadeve.... Dobr k maš vsaj ''vodno'' peletko =brez porabe el. en....  Rolleyes
Pri nas je januarja prakticno enaka poraba kot decembra, 855 kWh ali cca 100 eur.

Sem sicer laik, sam kjerkoli so neki zalagovniki pa mesalni ventili, pac ucinkovitost TC vec al manj trpi. Mesalni je za drva pa kurilno olje, za TC je fino ce pripravlja min mozno temperaturo da vzdrzuje temp. v hisi. Kakor se nekaj mesa to pol ni vec to. Pri nas se trenutno vradiatorje posilja 36 stopinj pri -2 zunaj/21 znotraj
1 ... 238 239 240 241 242 ... 247 Pojdi na stran 
Iskanje po temi