PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zidani dimnik in uhajanje smradu preko sten

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v starejšem bloku imamo zidani dimnik. V našem stanovanju na ta dimnik ni priklopa, se pa na ometanih stenah, znotraj katerih poteka dimnik, zaznava vonj po sajah/katranu.
Da bi videl, kakšno je stanje, sem na manjšem delu stene odstranil omet do zidakov in opazil manjšo luknjo (cca. 0.5-1cm) med zidaki. 

To že takoj razloži uhajanje smradu, možno pa je, da je takšnih lukenj po celotnem dimniku še več.

Po pogovoru z lokalnim dimnikarjem, mi je le-ta zatrdil, da je to pri zidanih dimnikih normalno in pričakovano. Da je tudi pričakovano, da stene takšnega dimnika smrdijo.
Ta razlaga me malo čudi, saj sem do sedaj razumel, da morajo dimniki popolnoma tesniti in da s tem ne more biti uhajanja smradu preko ometov.

Prosim vas za vaše mnenje. Lahko verjamem temu dimnikarju? Ali pa bo bolje če pokličem še koga za drugo mnenje?

Hvala!

kommat,
luba duša. Kak boš zidan raufnk , z NF opeko + PAC malta , zadihtal ?? Ko je bil na frišn pozidan je mogoče bil diht.
Kot si napisal, ti je razložil, da se to pričakuje od takšne izvedbe dimnika. Kar si ti do sed si razlagal je za primer izvedbe novejših pozidav dimnika , tipa "" Šidl " -https://www.schiedel.com/si/proizvodi/kovinski-dimniski-sistemi/kerastar/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=dimniki&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwxsm3BhDrARIsAMtVz6NtGNQOBRddgwqvv8P_kcN0H4QvkwQbsbJMhw_8iNQ5Wb2VQwGErQ0aAsaJEALw_wcB , ki so dejansko blizu zrakotesnosti pozidani. Ti morajo pa biti/so dimotesni.
Kako sanirati?? Potrebno odstraniti propadli omet/ smrdljivi omet in na novo ometati.
Lep pozdrav
Ok, razumem, pri takšnem starem dimniku je torej skoraj pričakovano, da ne more tesniti (vezivna malta pričakovano propada). Ampak, če ne tesni, kaj ne pomeni to, da potem lahko strupeni plini (produkti kurjenja) uhajajo iz dimnika v notranjost stanovanj? In s tem to postane vsaj nevarno za zdravje? In po tej logiki, avtomatično neprimerno za uporabo?
Kako potem, da dimnikarji vsako leto ob pregledu in čiščenju potrdijo takšne (neustrezne?) dimnike za nadaljnjo uporabo?

Sem podobno vprašanje, kakor v moji prvi objavi, poslal še na nekaj naslovov dimnikarskih podjetij. Do sedaj sem dobil vse odgovore v stilu, da je dimnik žal dotrajan in da je potrebna sanacija npr. z vstavitvijo INOX cevi..
kommat,
najlažji in preprost odgovor. Ja, bi kaj takšnega tudi pričakoval. Glede sanacije : pokliči upravnika, pokaži napako/luknjo in zahtevaj sanacijo. Katero inšpekcijo kontaktirat , ...............Sanitarno morda? Požarnega inšpektorja?
Lep pozdrav
som16, hvala za odgovore.
Ja, žal nimamo upravnika in se je vse treba zmeniti med etažnimi lastniki. Ki pa večina najraje nebi ničesar spreminjali ali sanirali, razumljivo, ker zadeve stanejo.

Kakorkoli, lokalni dimnikar (tisti, ki ga omenjam v prvem postu), bo prišel na čiščenje dimnika in na ogled mojega problema v naslednjem tednu. Bom videl, kakšna bo njegova ocena stanja, ko bo videl v živo. Morda bom vpričo njega še dodatno odstranil omet (na drugih mestih, kjer smrdi in nekoliko votlo doni - verjetno je tam omet najbolj "gnil"), če skupaj naletimo še na dodatne podobne luknje med zidaki..
Malo me pa vseeno skrbi, da tudi če bomo vsi vedeli, da zadeva ni v redu (povsem varna), da ne bo prave volje o kakršnihkoli ukrepih. Kvečjemu, ala zaflikati je potrebno te luknje, pa bo.
Med drugim sem tudi slišal, češ, saj se že desetljetja uporablja tak dimnik (podobno tudi v sosednjih blokih) in do sedaj ni bilo problemov (taka teza pa predpostavlja, da so zadeve nekako večne).
Iskanje po temi