PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Parna zapora ali parna ovira?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo. Imam naslednje vprašanje. Na neogrevanem podstrešju delavnice bova z očetom iz knaufa postavila predelne stene, tako da bova dobila prostor dimenzij 4 x 5 metrov. Stene, poševnine in strop bodo tudi izolirane s stekleno volno. Prostor bo namenjen širinskemu lepljenju lesa, zato bo v zimskem in pomladanskem času tudi ogrevan. Sedaj pa me zanima ali naj dam v notranjosti prostora (toplem delu) parno zaporo ali parno oviro in če je potrebna tudi kakšna folija na zunanjosti predelne stene?
Sem res radoveden, kako bosta prenesla podjetje Knauf na podstrešje. Verjetno bosta uporabila njihov proizvod = gips plošča (mavčnokartonska plošča).

Na topli strani toplotne izolacije mora biti parna zapora (folija) ali vsaj močna parna ovira (betonski ali opečnati zid, ...). Na hladni strani izolacije mora biti prost prehod pare. Paropropustna folija se uporablja predvsem kot sekundarna kritina.
Nimam časa - sem v penziji!
Hvala za odgovor. Lahko za parno zaporo uporabim gradbeno folijo ali je nujna uporaba aluminijaste parne zapore?
in potem tam kjer se alu strga, ali ni 100% zalepljena, para popolnoma premoči izolacijo...
Gradbenih folij je veliko. Uporabi PE parno zaporo.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
V vseh gradbenih trgovinah prodajajo PE folijo različnih debelin od 0,18 mm naprej.
gradbene folije so sameo PE folije, PVC folij ne držijo.
Zato pa jo jst kupujem v Kalcerju kjer je dimenzij 4mx50mx0,1mm. Je lažje delat z njo Wink in se uporablja za parno zaporo. No, še za kaj drugega jo kdaj Smile
bryant Napisal:Živjo. Imam naslednje vprašanje. Na neogrevanem podstrešju delavnice bova z očetom iz knaufa postavila predelne stene, tako da bova dobila prostor dimenzij 4 x 5 metrov. Stene, poševnine in strop bodo tudi izolirane s stekleno volno. Prostor bo namenjen širinskemu lepljenju lesa, zato bo v zimskem in pomladanskem času tudi ogrevan. Sedaj pa me zanima ali naj dam v notranjosti prostora (toplem delu) parno zaporo ali parno oviro in če je potrebna tudi kakšna folija na zunanjosti predelne stene?
Parna zapora na topli strani pod izolacijo navzven.
Pri predelnih stenah, kjer bo temperatura na obeh straneh enaka, toplotne izolacije ne rabiš, zvočna verjetno ni potrebna, uporabiš samo plošče brez folij.
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Pozdravljeni,

Vem da je tema ze stara in če pravilno razumem, mora biti na topli strani parna zapora in na hladni parna ovira, a bi vseeno vprasal. Pri leseni uti bom imel stopnice/vhod v klet. Stopnisce bo znotraj ute in izolirano napram uti s 10 cm urse. Ker bo stopnisce po moje vsaj za 5 stopinjhladneje a bo precej vec vlaznosti od kleti (klet bo vseeno zaprta z vrati) bi vprasal, a je tu se vedno enako, da dam na topli strani parno zaporo in na hladni parno oviro?

Spodaj (strop stopnisca) bodo gips plosce, zgoraj nad stropom pa bo les (police) 
Torej od spdaj gor bi potem moralo biti:
 - gips plosce
 - parna ovira
 - izolacija
 - parna zapora
 - les (ladijski pod, osb , ...)

Malo mi je cudno, ker ce gledam strop stopnisca, bi sedaj bilo ravno obrnjeno kot pri mansardi in bi spodaj imel parno oviro, zgoraj pa parno zaporo?

Najlepsa hvala za odgovor, Frenk
Ne sledim čisto kaj je zgoraj spodaj v tem primeru... vrtna uta ne bo ogrevana. Torej je klet "topli" del. V kletni strani parna zapora, v "zunanji" strani pa paropropustna folija (ne ovira). V klet "knauf" ne sodi. Raje kaj drugega. Farmacell če že gips.
No, da še enkrat bolj točno napišem.

V uti, bo vhod v klet. To bo stopnišče, katero bo montažno zaprto. Uta se bo pozimi včasih ogrevala. Moram reci, hvala, sem res pozabil na to, da ce ute ne bom ogreval, bo pa klet pozimi toplejsa.

Ko prideš po stopnicah dol do kleti, bodo tam spet vrata, tako da bo klet zaprta, lahko bi rekel, da bo stopnišče nekako ločen z vrati od kleti in z drugimi vrati na vrhu stopnic od ute.

Gips plosce so misljene le pri stropu stopnisca in ne v kleti.

Hvala se enkrat za vse informacije, Frenk
Ok. Jasno. V tem primeru bi raje predlagal alternativo... zakaj ne lopute na tla namesto stopnišča? Uta ima vedno premalo prostora, tako lahko stene še vedno uporabiš za police, tudi "tla" za parkiranje kake kosilnice itd.

Kar se vprašanja tiče. V tem primeru bi sam naredil brez folij. Temperaturna razlika in parni pritisk ne bosta tako velika da bi se delal kondenz v izolaciji. Če bo uta vsaj nad 8° stalno. Istocasno pa vlagi iz stopnic omogocis da se "prenese" v uto ce bodo pogoji to dovoljevali.

Btw saj strop stopnišča ne bo strop ute? Vsaj opis tako razumem...
Hvala za vse informacije.

Ja, ta strop od stopnišča bo znotraj ute.
Pozdravljeni, 

Hiša je stara 50 let, klasične gradnje. Podstrešje je prezračevano. Želim izolirati tla. 

Tla so narejena iz 19cm polnila (nosilci + rapid), potem pa bi dal na vrh parno zaporo ali oviro, 30cm pohodne kamene volne in gips ploščo.

Zanima me, če bo izvedba s parno oviro omogočala prehajanje vlage iz notranjosti hiše skozi podstrešje?
Ne toliko da bi se ti poznalo znotraj. In preveč kar se bo poznalo kot kondenz v volni. V kombinaciji s kameno volno ni fajn...
Tudi gips plošče se bodo zdrobile na kameni volni.
1 2
Iskanje po temi