PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

prosim za pomoč in nasvet.

Pravkar je izdihnila plinska peč (nekondenzacijska, mestni plin).
Letna poraba: 11.000 kw plina pri temperaturi 22 stopinj.
Radiatorsko gretje.
Ogrevanje: max 200 kvadratov (praviloma se ogreva 160 kvadratov, ostalo je klet, kjer so radiatorji zaprti).
Hiša je vrstna, 10 cm stiropor (fasada), 2-slojna okna.

Imam tudi možnost investicije v SE (netmeetering).
Do sedaj sem malo kolebal, kako in kaj, ampak sedaj je obstoječa peč povedala svoje - in moram v akcijo.Sad

Alternative so: 
  1. nova kondenzacijska plinska peč.
  2. SE + TČ
Kondenzacijska peč izloči SE in tudi ni poceni (cene so med 5 in 6 tisoč EUR). Zato je SE in TČ vseeno alternativa.

Če bi se nagnil v smer SE in TČ, potem bi izbiral med različnimi TČ (imam nekaj ponudb):
  1. Daikin Altherma 3 MT (srednjetemperaturna, 10 kw)
  2. Mitsubishi Zubadan PUD-SHWM100YAA + Termoplus Hydrobox (to je ponudba Termoshopa)
  3. Viesmann Vitocal 222-S
Pomembna info: zunanja enota bo "samostoječa", torej ne bo prislonjena na zid. Od hiše bo oddaljena cca. 4 m.

Trenutno sta Daikin in Mitsubishi izravnana pri ceni (11,5 in 12 tisoč EUR). Glede na ceno bi izbiral med tema. Viesmann ni izključen, je pa dražji.
Imel sem priliko videti na delu LG Thermo V - bog pomagaj, upam, da D in M nista taka...

Imam nekaj dvomov:
  • Na precej mestih na forumu sem zasledil, da odsvetujete "izpeljanke" z Orca, Termoshop itd., nisem pa našel - zakaj? Poznam dva primera (Orca) in so uporabniki zadovoljni. Kolikor vem, jih tudi ogromno prodajo. Če ima kdo link, naj mi ga prosim pripne.
  • Pri Daikinu me "moti" velikost - Mitsubishi je manjši (malo sem omejen s prostorom, ampak ni hudega) + zaščita zadnjega dela, ki bo izpostavljen, ker ne bo prislonjen ob steno.
  • Pri vseh me zelo skrbi zvok zunanje enote - zlasti v fazah odtajevanja in pri nizkih temperaturah (ker sem vildel LG).
  • Če bi med D in M pri isti ceni prevladal D - koliko bi Mitsubishi "moral" biti cenejši, da bi človek rekel - "pozabi na ostale malenkosti" Smile
Gledal sem tudi v smeri Kronoterma. Pri Kronotermu nimajo prevelikega interesa in takih mojstrov sem že zelo naveličan, sicer pa je ponudba za vrtino (v izogib zunanji enoti in zvoku...) vseeno predrag špas. 

Hvala v naprej!

Po dodatnem prebiranju foruma sem verjetno izpustil še kak podatek:

Izolacija stropa proti strehi je 20cm.
Število radiatorjev: 13 + talno v kopalnici

Zvok, ki me skrbi, se pa nanaša na zunanjo enoto in ne na notranjo.
Za notranjo mi je vseeno, ker je v kleti.

Se pa za glavo držim, ko najdem kak podatek o cenah izpred 2-3 let...

Od ponujenih bosta Wiessmann in Daikin ponudila največ. Oba sta tudi konkretno tišja od Mitshubishija. Najvarčnejši je Daikin.
Nobena od teh naprav ni namenjena prosti postavitvi. Vse imajo popolnoma odprte in zelo krhke uparjalnike in so striktno namenjene postavitvi ob steno hiše, katera ščiti njihove uparjalnike predvsem pred vetrom in točo, jasno pa tudi ostalimi vremenskimi pojavi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala.
Kaj bi bila alternativa?
Imajo te kake dodatke/zascito za uparjalnike?

Problem imam s postavitvijo, ker je hisa narejena pac tako, kot je.

Razen, ce ostanem na plinski peci. Imate morda kaksne ozkusnje z De Dietrich pecmi (vem, sedaj sem zasel iz TC)? Alternativa je zaenkrat spet Viessmann pec, ki je konkretno drazja.
Proizvajalcev TČ za prosto postavitev je dovolj, so pa to vse naprave srednjega in višjega razreda. V spodnjem razredu jih ne proizvaja nihče.
Ne gre samo za zaščito uparjalnika, ampak tudi za samo povezavo, kjer zemeljske cevi v hladilniški izvedbi ni na voljo, pa je vse zgolj improvizacija.
Kakorkoli, nobena TČ split izvedbe ni primerna postavitvi na prosto.
Če nisi pripravljen globje seči v žep, bo še vedno najboljša rešitev nova plinska peč. Weishaupt je tukaj na vrhu, ostali sledijo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala Sašo za hitre odgovore.

Še komentar v razmišljanju: predelava obstoječih "kotlovnic" je ogromen zalogaj - in je veliko vprašanje, koliko ta strošek odtehta neke koristi. Odvisno seveda od same zastarelosti (v mojem primeru ni najbolj zastarelo, je pa moderno...). Več kot je nekih funkcionalnih ovir, težje (dražje in manj smiselno) je.
Zdaj če so te cene, ki si jih navedel realne, potem se tudi jaz držim za glavo. Mislim, da ti Sasapo lahko ponudi kakšno cenejšo alternativo. Sam poznam primere, ko so se klasične toplotne črpalke z ustrezno zaščito postavile na prosto. 4 metre ne bi smel biti problem glede cevi. Dolgoročno je kombinacija SE TČ vsekakor najbolj ugodna, seveda če imaš možnost net meteringa.
Najcenejša kratkoročna rešitev ti je rabljena plinska kondenzacijska peč. Na bolhi so zelo poceni.
Primer:
https://www.bolha.com/peci-na-plin/proda...s-10297488

Pa še več je tega.
Imamo visman vitocal 200, montirana od novembra. Zunanja enota je skoraj neslišna.
Xavi, hvala - predlagana je skoraj tako stara, kot mojaSmile

Bom pa malo pobrskal.

Cene pa so take danes... Tudi plinski kondenzacijski kotli so dragi - kdo bi si mislil, glede na to, da niso več moderni...
Na žalost so se cene v zadnjih treh letih dvignile v nebo. Zelo malo teh dvigov pa je upravičenih. Večino so se cene dvigovale po principu, zakaj pa ne če lahko.
Najvišjega dviga so bile deležne TČ iz najnižjega in najcenejšega razreda.
Tiste ki so pred korono stale 2k€, danes stanejo preko 4k€.
Še precej bolj so se dvignile cene kakovostnejšega instalacijskega materiala. Posamezni elementi tudi preko 300%
Danes ni redek primer ko izdelava zahtevnejšega tehničnega prostora stane več kot TČ nižjega razreda.
Si bi izposodil temo... Podobna situacija:

Hiša letnik 1980 dobrih 200m2 obnovljena. Izolacija dokaj dobra: perlit 5cm + 16cm stiropor, novejša 2 slojna okna in streha 30cm (mansarda odprta do slemena. Radiatorji. Lokacija Dolenjska. Imamo lastno SE in cca. 8MWh namenjeno ogrevanju in sanitarni vodi.

Do sedaj smo kurili drva s starim kotlom cca. 12prm.

Nekako sem odločen za Visseman serije 200 (lokalni mojster, odzivnost dobra do sedaj in verjamem da tudi naprej). Bolj me bega moč.

Mojster predlaga 8kw in zagotavlja, da bo z minimalnimi vklopi ob temperaturah nižjih od -5 brez problema zmogla. Sam se nagibam k 10kw ki je dražja cca. 3000€ (on pravi, da toliko višja cena ob lastni elektriki ni upravičeno).

Drugo vprašanje pa, sanitarna voda. Trenutno je STC 300l stara 8 let ... Dela brez težav. Jo dati ven in namenski zalogovnik ali pustiti?

Hvala za odg.

Lp, C.
Osemka bi morala biti dovolj. Pusti STČ, dokler dela. Ko crkne, greš v predelavo.
Če da od sebe 8 kW pri projektni temperaturi (npr. -12°C) pol je dovolj. Če pa da 8 kW od sebe pri 2°C ali celo 7°C je pa veliko vprašanje. Razen, če ne bodo ob večjem minusu pomagali grelci. Še posebej ker se ne ve, kakšna temperatura vode bo dovolj za radiatorje.

PS Ob novem obračunu omrežnine, kljub "zastonj" elektriki delovanje grelcev lahko pomeni kar zajeten letni strošek.
Verjetno je sedaj toploto za delovanje STČ preko zime zagotavljala peč na drva?
Kje bo STČ po namestitvi ogrevalne TČ dobila energijo za lastno delovanje?
Glede na solidno izolacijo in dosedanjo porabo drv, bo najbrž dovolj ta močna enofazna, je pa hec v tem, da je to dejansko navita 6kw naprava.
Če vzameš v zakup, da bodo v mrazu nekaj bolj aktivno delovali grelniki je to čisto dobra izbira.
Če želiš zanesljivejše in bolj stabilno delovanje, bo pa najšibkejša 3F naprava seveda boljša izbira.
Hvala za mnenja.

Sedaj je STC delala kombinirano, ima pa ločen uparjalnik, ki hladi klet. Tako, da tukaj ni bistvene spremembe.

Po podatkih monterja:

-7°C in 60°C dvižni vod ima 8kW 6,7kW in 10kW ima 10,2kW

Je pa omenil, da grelci delujejo po potrebi in samo dodajajo, kar manjka ...

Lp, C.
Inverterske TČ imajo najboljši izkoristek v območju med 55 in 70% obremenitve kompresorja. Torej bi naj bila 60% nazivna moč TČ pri povprečni temperaturi med kurilno sezono (okrog +2°C v osrednjem delu Slovenije).Če se bodo za razliko med dejansko in potrebno toplotno močjo vklapljali grelci (četudi zgolj za razliko) to pomeni, da bi takrat TČ delovala na 100%. To pa poleg slabšega COP in krajše življenske dobe pomeni tudi večji hrup zunanje enote. In ko je zunaj res mraz se je zvok še bolj moteč.

Ker imaš znano porabo goriva -12 prm drv pomeni okrog 22.000 kWh toplotne enregije ob izkoristku 80% je to tam 18.000 kWh- si na strani ARSA najdi podatek o temperaturnem primanjklaju med ogrevalno sezono za tvoj kraj (ali najbližji kraj, kjer se izvajajo meritve). Iz teh dveh podatkov lahko izračunaš koliko W/K potrebuješ za svojo hišo (če je temp prim. npr 3200 Kdan potem: 18000*41,67/3200=234 W/K).
Če je sedaj projektna temperatura -13°C in imaš v hiši 20 °C pol takrat potrebuješ toplotno moč: 234*(20-(-13))=234*33=7,7 kW. Pri +2°C zunaj in enako toplo notri pa 4,2 kW.
1 2
Iskanje po temi