PodSvojoStreho.net Opremljanje doma Ostalo Leseni stropniki

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni
Zanimajo me izkušnje tistih, ki imate v hiši vidne lesene stropnike. Pri gradnji nove hiše namreč razmišljamo da bi dali v skupnem prostoru lesene dekorativne stropnike.
Kakšno imate svetlo višino prostora in kake mere teh stopnikov?

Hvala
Višina svetlega dela naj bo večja kot je običajno. Stropniki navidezno znižajo strop. Velikost je skoraj vseeno, če ti niso nosilni. Tudi razmak med njimi je potem bolj stvar okusa. Večji ko je dnevni prostor, večji morajo biti, da bo izgledalo. Okoli 20x10 cm recimo. Razmak med 70 in 100cm med sredinama stropnikov. Glavne luči je fajn če so viseče in poravnane ali pod stropniki. Če so luči "normalno" na stropu, bo efektivno manj svetlobe. To je sicer OK za ambijentno razsvetljavo. Lesene stropniki naj bodo gladki. Se pravi brusit pred barvanjem in med barvanjem. Če boš pustil kosmate, bo to magnet za pajčevino in vso ostalo svinjarijo. OK ideja je pred montažo stropnikov razmislit o svetilih. Zelo lepo izpade, če svetila pogrezneš v les (razni led trakovi in pokrovi čez). Lahko si pa tudi porezkaš kanale za kable. Vse kable moraš dat v samogasne sive cevi. Nekaj mojih slik najdeš v temi skeletna gradnja fotostrip. Ker so moji stropniki nosilni, so seveda bolj na gosto. Malo pazi, da bo hiša nekako v sorazmerju. Mi imamo komplet strop lesen. Vrata so lesena in tudi drugih elementov v hiši je precej iz lesa. To nekako gre, ker je cela hiša lesena. Če bi dal še lesen parket, bi bilo verjetno že preveč. Hočem rečt, da če imaš ostale prostore klasiko, potem ne pretiravaj v dnevni sobi. Usekaj eno takšno moderno varianto. Strope malenkost višje, da ne bodo ostali prostori "previsoki" in stropnike bolj na redko. Najboljše, če ti kdo to malo izriše, da boš imel občutek kako bo na koncu.
Kaj je obicajno in kaj visje je zelo relativno. Zame je obicajni 270. Za nekoga 240. Kar hodim po novogradnjah (kar veliko) nisem se videl dekorativnih stropnikov... pa opaža na stenah tudi ne...
Klasika je od 250 do 260. Stvar je precej subjektivna. Meni izgleda previsok strop v majhnem prostoru enako mimo kot prenizek strop v veliki sobi.
Priporočam spodnji rob stropnikov na 240 cm ali več. Dimenzija je pa spet odvisna od višine in kvadrature prostora. Od 12x14 cm in več, razporeditev od 100 do 150 in več cm med njimi.
Iskanje po temi