PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Strešno okno - podkonstrukcija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz imam narejeno tako, nikoli ni bilo težav. Trenutno zunaj -2 stopinji, led na zunanjem steklu notri suho kot poper!

Spodnja špaleta vertikalna brez zoba, zgornja horizontalna, tudi brez zoba.

Priložene datoteke Predogledne slike

@som16,
ja sej to sem mislil, konstrukcija za spodnjo in zgornjo špaleto. Ne komplet pogipsano. Kaj pomeni "spodaj čim bolj čista linija"? Mislim, saj koncept mi je jasen, da mora biti narejeno "s stopničko" po drugi strani pa da mora biti ta stopnička dovolj majhna za nemoteno kroženje zraka. Če v mojem primeru stopničko povlečem pod kotom 90° iz utora za okno, pride zaradi same višine okna zaradi nameščenega termotopa ta stopnička precej velika. Daj, če najdeš še kakšno sliko ti bom izredno hvaležen.

Drugače je bil moj prvotni plan, da pokličem knaufarja in da to vse knaufar naredi. Problem je, ker material že imam od prej, večina knaufarjev pa s tujim materialom noče delat.

@cosmo, hvala za slike! Mogoče neumno vprašanje, ampak kako si pa zagotovil, da imajo vsa okna v prostoru ploščo, ki gre v Utor pod istim kotom?
Termotop odrežeš kolikor rabiš. Ti postavi linijo stene. Potem delaj špaleto gor. Lahko v vago + zob. Lahko direkt pošreķ. Če daš 9mm ploščo jo lahko pod kotom "zatakneš". Meni lepše zgleda v vago podaljšana stena + zob. 

Zob lahko narediš brez podkonstrukcije. Odrežeš na eni strani in zlomiš. Kotnik + spoji držijo. To tudi velux uradno zagovarja. Tik ob bdxu. Brez dodane volne. Osebno mi to ne diši, vedno dodam max volne v tiste male prostorčke + cca 8-10cm zob.
@Mavic jaz nisem nič zagotovil, to so izvedli izvajalci. Jaz sem izbral samo okno in dodatke ( obrobe, in izolacijo okoli okna). Seveda se poslušal nasvet dobavitelja oken. Ponudili so mi tudi izvedbo in rezultat je tukaj. Več kot zadovoljen. Gledam pri prijateljih, sorodnikih kakšne težave imajo ( malo so tudi sami krivi, ker imajo previsoko vlago), ampak imajo tudi na otip hladne špalete okoli oken (predvidevam premalo izolacije), kar pri meni niso.
Imam eno vprašanje, glede izolacije na spodnjem delu strešnega okna. Zanima me, če moram prostor med lato (1) in desko (2) zapreti, oz. povezati, ali lahko samo položim volno in je to to? Slika v prilogi.
Hvala

Priložene datoteke Predogledne slike

To ni samo spodaj. Tudi levo/desno/zgoraj je ista scena.
Velux ima bdx obrobo tu.
Sam sem dodajal par (5) cm xps v to "fugo". Potem pa volno čez.
Sam sem mnenja da je to hudo pomanjkljiv detajl še vedno. To bi moral že krovec ob montaži dodatno izolirati.
Mamo pa tak sistwm kot ga imamo. In imaš 2cm volne na špaleti. Ali pa 0 v mnogo primerih...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ja, ampak zgoraj je povezano na folijo in deske, spodaj pa ne, je prekinjeno in tam se čuti neposredni prepih izpod strešnikov.
To je to. Ko bo gips pa folija gor tudi prepiha ne bo vec.
Pa je vredu tako, kar volno gor, ali prej zapret, pa potem volno? Razmišljal sem, da bi mogoče kar s tako folijo, kot je po deskah povezal lato in desko?
(12.4.2025 ob 15:34)Lotko Napisal: Imam eno vprašanje, glede izolacije na spodnjem delu strešnega okna. Zanima me, če moram prostor med lato (1) in desko (2) zapreti, oz. povezati, ali lahko samo položim volno in je to to? Slika v prilogi.
Hvala

Tam bi morala biti folija - sekundarna kritina oziroma Velux-ova folija BFX, pritrjena na strešno folijo. To je ZELO pogosta napaka monterjev oken, saj večina folijo od okna enostavno položi čez spodnjo vrsto strešnikov, drugi pa jo samo spodvijejo pod letev, redko kdo jo pritrdi in poveže s spodnjo folijo.
Ker je to pod spodnjo obrobo pa bo dobro popravilo terjalo precej dela, saj bo potrebna odstranitev strešne obrobe.

(13.4.2025 ob 17:57)firefly Napisal: To je to. Ko bo gips pa folija gor tudi prepiha ne bo vec.

Seveda bo prepih, iz zračnega kanala direktno v izolacijo.  Dodgy
Hvala vsem za nasvete. Izvajalec bo moral popraviti
Srečno pri uveljavljanju reklamacije.
Ti predlagam da najdeš tehnične skice za vgradnjo okna pred kričanjem.
Ker kar na terenu vidim je spodaj/levo/desno odprto v zračni kanal kar klasična vgradnja....
Verjamem, bomo videli kaj bodo rekli. Drugače bo pa treba nekak zapret, ker tako ne more bit
(26.4.2025 ob 15:50)firefly Napisal: Srečno pri uveljavljanju reklamacije.
Ti predlagam da najdeš tehnične skice za vgradnjo okna pred kričanjem.
Ker kar na terenu vidim je spodaj/levo/desno odprto v zračni kanal kar klasična vgradnja....

Navodila za vgradnjo so priložena VSAKEMU oknu (dobi pa se jih tudi na spletu), v njih pa je natančno narisano po vseh korakih montaže.
Dejstvo pa je na žalost, da večina monterjev - sploh krovcev - montira okna po svoje in sploh ne razmišljajo, kaj je funkcija določenega elementa, v tem primeru folije sekundarne kritine.
Evo, monter popravil, brez težav. Sem pozitivno presenečen nad odzivnostjo in prijaznostjo, tako monterja, kakor prodajalca oken!
1 2
Iskanje po temi