PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Strešno okno - podkonstrukcija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo, a bi se dalo dobiti kakšne slike kako je izvedena podkonstrukcija okoli strešnega okna? Vem, da je teh tem že malo morje, ampak slik v večini tem ni več. Hvala
nevem kaj točno potrebuješ vendar slik imaš precej: https://presearch.com/images?q=vgradnja%...ega%20okna
Ja, mogoče sem se malo slabo izrazil. Rabil bi kakšne slike izvedbe špalet okoli strešnega okna. Torej kako je konstrukcija za gips plošče narejena okoli strešnega okna.
Če se ti da iskati... vem da sem opisal kako jaz to delam. Verjetno so tudi slike bile zraven. Je pa vsaka tehnična skica za strešna okna (velux jih ima na strani) označen vsaj gips položaj. Potem pa še malo ud profilčkov dodaš pa je :Smile
Vsak majstr drugace dela. In vecina se s parno zaporo ne igra dovolj!
Mavic .
upam da bo kaj pomagalo.
-    
-    
Velux tehnične skice (ali kakšnega drugega proizvajalca), vse ostalo je baba čula baba rekla.

Aja pa Som16 ma neki pojma Big Grin
Nažalost tud velux (niti Knauf) nima detajla gips podkonstrukcije...

Še več... pred leeeeti ko je BDX obroba za strešno okno prišla ven pri veluxu... mi niti pri njih osebno niso znali povedati kako je pravilno gips naredit (so vztrajali da mora bit naravnost spaleta) okoli obrobe. Po klicu na "teren" je rekel da izvajalci ponavadi obrobo kar odrežejo... slikco ki jo imajo zdaj so imeli pa že takrat na spletu... kot pravim. Pred leeeti.
Hvala vsem, naj odgovorim vsakemu posebi:
@firefly, bom se lotil iskanja po tvojih objavah, definitivno. Problem pa je ker večina slik, ki jih uporabniki naložijo, bilo naloženih na shrani.si ali kakšen podoben - danes neobstoječ - portal.
@Kecko, mislim da prav detajlov kam in kako pritrditi kaksen del podkonstrukcije nihče nima v detajlih narisane, žal.
@som16 hvala! Na tisti sliki s strešnim oknom edino ne vem, ali slučajno manjka spodnja “stopnička”?
Zdravo @Mavic,
Jaz sem naredil špaleto na tak način kot je prikazano v videu: https://www.youtube.com/watch?v=w7pHEZN399I
Spodnja in zgornja stran sta lepo prikazani. V videu ima strešno podkonstrukcijo leseno, če imaš kovinsko jo narediš do stranske špalete. Edino, kar je za paziti pri stranski špaleti je, da ploščo ne narediš čisto v vinkel ampak kakšen milimeter manj. Potem ko boš dal gor vogalnik in pošpahtlal, da imaš vinkel.
Je pa res tako kot je rekel @firefly. Nima ne Velux, ne Kanuf detajla te izvede. Pred leti so vsi rezali BDX obrobo stran in bile so tudi razne izvedbe, sam sem videl jih mnogo (pravokotno na oken "kot škatla", da so dali ploščo v utor in jo nakrivili proti steni kolikor je šlo...). Tale izvedba po videu se mi zdi še najboljša do sedaj in jaz sem naredil tako.
Hvala @nskof, ta video je zelo v pomoč. Sem pa nekje (ne vem točno kje) prebral, da nekateri sploh ne dajejo profilov pod spodnjo špaleto, češ da se profil v bližini okna "preveč shladi" kar pripelje do kondenza. Očitno bom moral še malo naštudirati.
A ima kdo slučajno kakšen primer slike, kako se postavljanja konstrukcije lotiti v štiri kapnici? Jasno mi je, da v dvo kapnici pač postaviš UD profil na steno na pravo višino, potem pa CD-je fiksiraš tako, da so v "vago" in vstavljeni v UD profil... ni mi pa jasno kako začeti pri štiri kapnici..
Nisem še slišal za tak problem s kondenzom. Obvezna je uporaba folije, da preprečiš kondenz.
Bom kar tukaj spodaj nadaljeval kar sem začel, skratka... Malo sem na slikah skiciral "moj problem":

1. Na prvi sliki je skiciran primer kako bi bile nameščene gips plošče, v primeru da naredim najprej stopničko pod kotom 90° na okno do špirovca, kjer bi bila prva možna "podpora" za stopničko. Glede na to da je med oknom in špirovcem termotop, je ta "stopnička" kar dolga. V kolikor nadaljujem z gips ploščo vzporedno z zidom do tal, je nova suhomontažna stena oddaljena skoraj 25cm od obstoječega kolenčnega zidu. Načeloma sem nameraval vse stene zamakniti v prostor za cca 10-12cm (upoštevajoč izolacijo, profile in dvojne gips plošče). 25cm se mi zdi pa kar veliko.

2. Na drugi sliki je izvedba z manjšo poličko. Tam kjer se polička prelomi v vertikalno lego, ni možnosti za pritrditev UD in CD profila (ker bi bil ta vijačen v termotop). Ali je taka izvedba sploh OK? Na ta račun bi steno lahko premaknil malo bolj proti kolenčnemu zidu (=manj izgubljenega prostora).

3. Tretjo sliko prilagam zgolj če imate kakšne dobre nasvete kako v takšnem primeru, ko je špirovec kar precej odmaknjen od utora v oknu za gips ploščo, lepo "zacahnati" črto, da bosta UD profila na levi in desni strani okna na enaki višini in enako oddaljena od stene. Mogoče neumno vprašanje.. saj uporaba geotrikotnika mi je jasna, ampak je dosti lažje če je špirovec bližje, da lažje in predvsem bolj natančno zacahnaš položaj profilov.

Razumem, da lahko stopnički malo spremenim kot in s tem še približam stensko oblogo kolenčnemu zidu.. ampak problem je, da imam po stanovanju okoli 10 strešnih oken in bi rad da so vse stopničke enako oblikovane in na istih višinah. Razumem tudi, da lahko pod oknom nadaljujem z gips ploščami vzporedno s poševnino in potem vertikalno, ampak te poševnine pod okni bi bilo vse skupaj mogoče 5 cm, kar bi verjetno izpadlo precej grdo.

Skratka, upam na kakšne dobre komentarje Big Grin

Priložene datoteke Predogledne slike

Mavic ,
za 3. sliko: izdelaš podkonstukcijo kot na moji sliki. Ni važno ali 5 cm ali 15 cm od šperovca GK plošča/špaleta.
- GK ploščo boš težko obdržal in montiral, samo z papirjem - prerezano.
- Izdelaj z čim manj kompliciranja. Pazi na kvalitetni izvedbo parne zapore v utorih okna.
Lep pozdrav
som16,
torej, da se konstrukcija povleče vse do ravnine utora? Žal zgornja in spodnja špaleta nista vidne na tvojih slikah .. Sad
Mavic,
seveda ni vidna, saj je samo kovinska podkonstrukcija prikazana na slikah.
Drži, smo imeli...................., na hiši, ker so pametovali. Neke podobne slike in komentarje sem opisal/ojavil tu gori. Možno da so še kje.
Zgoraj moraš imeti zadovoljivo debelino toplotne izolacije= zob.
Spodaj čim bolj čisto linijo za zrak kroži , da pobere vlago na spodnjem robu okna. 
Ja  drži , moje mnenje o detajlih steršnih okničarjev so zelo slabi. Veliko časa nazaj sem opisal izkušnjo z Veluksom.
Moram poiskati slike te izvdbe ali slične. Nalimam slike.
Ali bi poklical kakšnega mojstra - knaufarja na ogled ?? Iz tvoje okolice.

Ja , berem-gledam-opazujem fb mojste.
Žal je tale naš PSS Forum bolj boga žalost zadnje čase. Smo pa fantje iz terena in izkušnjami. Smile Wink

Pa da dodam : se bomo kje dobili na kašnem Pikniku pri kašnem investitorju??
1 2
Iskanje po temi