PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moj kotel dela sedaj sedmo sezono. Celo šoba je gor dve leti in zgleda OK. Sem pa opazil da pri izpadu elektrike se zresetira ura/datum. Ali je noter kakšna baterija, ki bi jo bilo za zamenjat?

M
Kotel ima baterijo se mi zdi da je tista tabletka CR3032 nisem pa ziher.
Najbolje da pogledaš tam po plošči in preberi kaj piše na njej. Menja se pa baje te baterije pri vklopljenem stikalu, ker ko odstraniš baterijo se ti lahko vse spremeni na tov.nastavitve.
Zamenjal danes. Baterija je CR1220. Kot kovanec od 2 centa. Lahko odklopiš tok. Izgubi samo uro in datum.
Se dobijo kje navodila za menjavo šobe?
Kje se jo lahko kupi? 

Nekje sem videl da kar šamotne opeke naložijo v poden in oblikujejo šobo... se to obnese?

Aja a ima kdo pin za servisne nastavitve? Se priporočam.

Hvala že vnaprej Smile
Pozdravljeni,

Imam strašno dilemo in se obračam na uporabnike peči Centrometal BioTec-L in druge poznavalce.

Menjali bomo staro peč na drva z Centrometal BioTec-L, pa nisem siguren katero vzeti 25 kW ali 34 kW.

Ogrevamo z radiatorji dva stanovanja in pol podstrehe, vsega skupaj malo več kot 200m2. Hiša je izolirana, v spodnjem stanovanju so nova troslojna okna, v zgornjem malo starejša še dobra, podstreha je izolirana - lahko bi bila bolje, ampak zadovoljivo.
Do sedaj smo porabili okoli 20m polen včasih malo manj, kakšno leto malo več. Imamo svoja bukova drva, sušena najmanj dve leti.
Od stare napeljave bomo ohranili dva zalogovnika po 850l, dodali bomo pa toplotno črpalko za sanitarno vodo, verjetno Kronoterm 300l.

Sedaj me pa zanima kateri kotel bi bil najprimernejši. Pri manjšem 25kW me malo moti majhno kurišče in verjeto več nalaganja, pri večjem 34kW me skrbi, da ni predimenzioniran za naše potrebe. Cenovna razlika med njima me sicer ne moti, pol da itak država, bolj me zanima delovanje in vdrževanje enega in drugega glede na naš sistem s 1700l zalogovnikoma.
.
Jaz bi vzel kar 25kW. Sigurno bo dovolj velik za ogrevanje. Za tavečjega dvomim, da boš ob 1700l zalogovniku, dobil subvencijo. Je verjetno zalogovnik premali. Tudi v praksi je zanj premali. Bi moral biti vsaj 2500l.
Večji kotel bi vzel samo v primeru, da v malega ne gredo 50cm polena.
Za subvencijo in tudi proizvajalec navaj, da je potreben zalogovnik za peč 34 kW min. 1409l.
Ne vem točno kako se računa velikost zalogovnika, ampak sem zasledil, da je ena formula kW x 50 in pride točno 1700l za 34 kW peč.
Drugo formulo pa sem zasledil prostornina kurilnega prostora x 12 in bi za to peč prišlo 1728l.
Seveda je verjetno najbolje čim večji zalogovnik, kako si pa ti dobil 2500l?
Jaz ogrevam podobno hišo kot si opisal, imam 2000l zalogovnik, 300l bojler in imam L34 varianto. Meni se super obnese (zdaj jo imam 7 sezon zaenkrat brez težav), ker ima večje kurišče in polna naklada drv mi ravno segreje vodo do cca80 stopinj v zalogovnikih in 50 stopinj sanitarne vode.

Preveri pa še s kakšnim mojstrom vodovodarjem.
(9.9.2025 ob 09:19)deco Napisal: Za subvencijo in tudi proizvajalec navaj, da je potreben zalogovnik za peč 34 kW min. 1409l.
Ne vem točno kako se računa velikost zalogovnika, ampak sem zasledil, da je ena formula kW x 50 in pride točno 1700l za 34 kW peč.
Drugo formulo pa sem zasledil prostornina kurilnega prostora x 12 in bi za to peč prišlo 1728l.
Seveda je verjetno najbolje čim večji zalogovnik, kako si pa ti dobil 2500l?
Jaz sem velikost navedel po občutku, ker tele formule za velikost v praksi ne veljajo.
Se pokaže, da je bolje imeti nekoliko preveliki zalogovnik kot pa premali. Vanj pač bi morala iti celotna naklada, brez vklopljega ogrevanja.

Sam imam Vigas 25 in 1350l zalogovnik in vidim, da bi zanj bil nekako optimalen tam 1500l in več. Zato sem predlagal večji volumen ob 34kw kotlu ker verjetno ima ta večji nalagalni prostor za drva.
1 ... 39 40 41 42 43 Pojdi na stran 
Iskanje po temi