PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ojačevalec vodnega tlaka (hidrofor/hidropak) za PITNO vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Prebral sem nekaj tem o hidroforjih, a nikjer ne najdem ničesar na temo pitne vode, zato odpiram novo temo.

V bistvu gre za oskrbo cele hiše s pitno vodo. Locirani smo daleč od vodovodnega omrežja, imamo pa zbiralnik/zajetje, iz katerega priteka pitna voda.

Ker je višinske razlike le malo, voda le stežka teče v kleti, v pritličju pa ne več. Prav tako je premalo tlaka za kakšno tuširanje in podobno.

Malo sem gledal hidroforje, ki so dokaj ugodna zadeva in se že skoraj odločil za nakup, dokler nisem začel prebirat navodil, v katerih vedno piše, da naprave niso primerne za oskrbo s pitno vodo. Edina opcija se je zdel grundfosov hidrofor, ki je svinjsko drag, a na strani Fero-therm omenjajo, da je primeren za pitno vodo, sem pa po prebiranju navodil za slednjega še vedno v dvomih, saj ni jasno napisano, da je temu res tako (kot, da se nekaj izmikajo).

Zanima me, če je kdo že imel enak problem in, kako ga je rešil...

Se mi pa zdi, kot, da nekateri ljudje običajne hidroforje uporabljajo tudi za pitno vodo, pa se niti ne zavedajo, da za ta namen niso primerni, ne vem pa sicer zakaj? Dostikrat so sestavni deli iz inoxa, membrana v ekspanzijski je gumijasta, razen, če jih po obdelavi v tovarni ne očistijo (ostanki olj, masti in podobno)? Je možno, da gre le za birokratski problem?

Najlepša hvala za odgovor!

LP
Ne vem zakaj obični rostfrajast hidrofor nebi bil primeren za pitno vodo. Saj v njem ni nič kaj takega, ki bi bilo škodljivo. Prej bi rekel, da je vzrok temu elektromotor. Če pride do napake na črpalnem delu, lahko prodre voda v motor. Če pride do tega, lahko koga strese ali ubije, ko bo točil vodo. Vendar če je električna napeljava do hidroforja narejena po predpisih, trižilna napeljava z dobro ozemljitvijo, ter vgrajenim 0.03mA fid stikalom, je tudi ta nevarnost odpravljena. Ker proizvajalec, oz prodajalec ne ve na kakšno napeljavo bo hidrofor priklopljen, raje napiše, da ni primeren za pitno vodo, kot pa da potem ob kakšnem tragičnem slučaju, dobi kakšno tožbo.

Moje mnenje.
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=66429
@sebek

Hvala za odgovor!

Vprašanje pa, če je razlog res tak, ker tudi, če se uporablja taka naprava le za tuširanje, wc kotličke, ipd., lahko še vseeno predstavlja tako tveganje.

Vidim pa pri Grundfossovem, da ima neke certifikate/odobritve za pitno vodo, a zadeva stane preko 500€ in ima manjši pretok od 3x cenejših (verjamem pa, da je tišja).

Pri drugih proizvajalcih sem prebral, da naprave niso primerne za pitno vodo ali pretakanje živil.

Za živila bi še razumel, ker so lahko črpalki škodljive snovi notri, a za vodo pa res ne razumem. Mogoče obstaja možnost, da kakšna mast iz ležajev izteče v sistem? Ne vem...

@nacek

Tisto temo sem že prebral v celoti, a kot pravim, nikogar ne skrbi primernost teh naprav za črpanje pitne vode. Vsi priporočajo hidroforje/hidropake, noben pa ne reče, da niso primerni za pitno vodo, kar se mi zdi zanimivo, ker navodila vedno pravijo drugače.

Prav tako pa nikakor ne najdem neke druge primerne opcije, kot da črpalke za pitno vodo sploh ne bi obstajale; preprosto ne najdem nobene ponudbe v slo, razen tistega dragega "Grundfoss Scala"...
Izgleda, da je problem v membrani ekspanzijske posode (na to sem že pomislil prej ampak se mi je zdelo malo verjetno, da bi to bil vzrok).

Na tej strani navajajo (pri dveh od dvanajstih) naprav, da imajo EPDM membrano, ki je varna za uporabo za živila:
https://www.stern.de/vergleich/hauswasserwerk/

(stran je v nemškem jeziku, zato vklopite prevajanje strani, če ne razumete nemškega jezika)

Vsaj nekaj podatkov, da človek ve, kaj iskat. Upam, da pride prav tudi drugim.

Če ima kdo še kaj več informacij, je seveda dobrodošel! Smile
Hodropaki imajo membrane
Hidroforji nimajo membran. 
Pri nas sta se v 3 desetletjih dva j
zelezna rezervoarja zamenjala.  cca 120litrska. Ker ju je kondenz iz zunanje strani požrl. Zdaj je inox posoda ze kaksnih 20 let  
Starsi ze 48 let pijejo to vodo, jaz sem jo tudi skoraj 30, pa se zdaj jo obcasno. 
Croalka elektrokovina, globina crpanja cca 7m, dolzina kaksnih 20m
Sonce naj sveti vsak dan!
@Haznzi

Hvala za odgovor!

Vaše ekspanzijske imajo membrane ali so še na star način (brez membrane)?
uporabljamo scalo 2
ni tišje pumpe na trgu, naša je v hiši na drugi strani zidu je kuhinja , dnevna in jedilnica
ni moteča je pa slišna , zaviješ jo lahko v debelo odejo potem je skoraj neslišna
žene tudi vrtno pipo in zalivamo veliki vrt na dolžini cevi35 m
globina črpanja je 7,5 m , podtalnica je višje cca. 2,5-3 m

uporabljamo scalo 2
ni tišje pumpe na trgu, naša je v hiši na drugi strani zidu je kuhinja , dnevna in jedilnica
ni moteča je pa slišna , zaviješ jo lahko v debelo odejo potem je skoraj neslišna
žene tudi vrtno pipo in zalivamo veliki vrt na dolžini cevi35 m
globina črpanja je 7,5 m , podtalnica je višje cca. 2,5-3 m
Jaz sem tudi gledal Grundfosove črpalke ampak so imeli vsaj v preteklosti veliko težav s puščanjem. Tudi pri novih modelih sem to marsikje zasledil ampak je verjetno odvisno kakšno srečo imaš.

Inštalater mi je priporočal to črpalko. Ampak če ti je že Grundfos drag... Poleg črpalke rabiš še frekvenčni pretvornik s senzorjem tlaka (ki stane tudi toliko kot črpalka), ki sproti prilagaja s kakšno hitrostjo se vrti črpalka, enako kot vsi boljši hidroforji. Najbolj me je skrbel hrup in prenos vibracij, ko sem videl kakšna je črpalka ampak je že v drugem prostoru neslišna. Ni to kakšna reklama, ker je tudi nisem kupil preko linka ampak samo informacija, ker sam nisem našel te rešitve ko sem iskal hidroforje. Uporablamo jo pa za dvig tlaka v dvostanovanjski hiši iz 1,5bar na 3,5bar.
Iskanje po temi