Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Še PDF proizvajalca (žal le češko)
Se mi zdi, da sedaj razumem, zakaj to funkcionira.
Tripotni "mešalni" ventil na vtoku ni mešalni ampak delilni. Glede na temperaturo vode za črpalko, spušča več ali manj vroče vode v sistem, ostala vroča voda je preusmerjena po bližnjici nazaj proti kotlu.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 115
Teme: 0
Ocena:
0
Če prav vidim na Homerjevi sliki črpalka vodo pošilja navzgor.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Ne voda teče navzdol, sedaj mi je tudi jasno da deluje. Je pa takšen sistem vezave skrajno butast in primeren zgolj za napajanje majnšega števila krajših vej, saj v nasprotnem večino vode odteče nazaj v kotel, kar zmanjša pretoke skozi talno. Ja pa temperatura vstopne vode mora biti čim višja, da zagotovimo zadosten pretok skozi zanke, saj je v nasprotnem termo ventil preveč odprt za učinkovito kroženje skozi zanke, pa gre več vode nazaj v kotel kot v talno. Butasto še enkrat
nekoman... poskušaj temperaturo kotla dvignit čim višje, da boš imel dvižni vod res vroč, termostatski ventil pa nastavi na kakšnih 30°C, ne više. Morda se potem kakšen indikator premakne, če je vse ostalo ok.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Saj je tak razdelilec ravno temu namenjen. Priklopljen je direktno v radiatorski sistem ogrevanja in je temu primerno vstopna voda topla.
Pretoki nimajo nobene zveze s temperaturo vode. Tudi če je ta hladna bi ob delovanju obtočne črpalke pretok moral biti.
Ocena:
1
Citat:Pretoki nimajo nobene zveze s temperaturo vode. Tudi če je ta hladna bi ob delovanju obtočne črpalke pretok moral biti.
Da, tudi pri 30 C dotekajoči vodi bodo pretoki.
Vendar zelo malo skozi cevi talnega gretja, večina nazaj v kotel.
Bolj kot bo dotekajoča voda vroča, bolj bo topla mešanica za črpalko, bolj se bo zapiral dotok vroče vode, bolj se bo povečeval pretok skozi talno gretje.
Bo kar držalo, da je stvar namenjena le talnemu gretju priključenem na dvižni vod radiatorskega gretja.
Ocena:
9
To kar govoriš je pretok tople vode.
Pretok v zanki(ah) talnega bo vedno enak in več ali manj neodvisen od "dodajanja" vroče vode, narekuje pa ga vgrajena obtočna črpalka.
Ocena:
1
Citat:
Citat:Pretok v zanki(ah) talnega bo vedno enak in več ali manj neodvisen od "dodajanja" vroče vode, narekuje pa ga vgrajena obtočna črpalka.
Sem prepričan, da to ni res.
Sem povedal 18.12 ob 11:18 do 19:17. Pretok skozi talno je odvisen od upora pretoka (dolžina in premer cevi + dušilni elementi) v krogu od kotla skozi črpalko in nazaj v kotel. Delilnik ("mešalni") na vtoku je spremenljiv dušilni element (odvisen od temperature mešanice za črpalko) za vtok tople vode vgrajen v omenjeni tokokrog.
Poskusi tako izvedeno talno gretje dva dni napajati s 35 C "vročo" vodo. Za talno mora zadostovati. Poročaj o rezultatu.
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Malo off, ker nisem bral celotne teme - jaz imam enak ventil, ki spušča vodo iz kotla (ventil ima tipalo na veji talnega za točko mešanja tople in povratne vode in s tem tipalom prilagaja odprtost ventila) - imam pa dva kroga, na obeh pumpo - prvi krog in pumba sta samo za kotel, ker brez te pumpe vroča voda ne gre v krog od talnega. Obema krogoma je skupna samo ena cev (iz nje gre del vode iz povratka talnega nazaj v talno in se tam meša topla voda iz kotla, del gre nazaj v kotel, kjer se ponovno greje) = (prečka od črke H, zgoraj kotel, spodaj talno, zgoraj pumpa, spodaj pumpa, vmes na desni strani H-ja (pred tromejo zgoraj) je ventil, ki je v osnovi odprt, ko je kotel mrzel, da bi ga pa kdaj popolnoma zaprlo, se ne zgodi). Moč pumpe na kotel krogu mora biti manjša od moči pumpe za talno, sicer ne dela (ne pošilja tople vode v talno).
(Modifikacija teh krogov je samo v tem, da imam še dovod na bojler, iz katerega se potem vrača vroča voda, ko je bojler topel, v krog od talnega in gre topla voda nazaj v kotel - narejeno naknadno, ko je bilo že preiskušeno, da stvar dela).
Ocena:
9
@Žerjavar
Ker je zaradi bistveno nižje temperature delovanja talnega večina vodnega toka zaključena znotraj talnega, črpalka pa kot kaže zelo konkretna, je prispevek tople vode in črpalke kotla majhen.
Sicer pa nepomembno filozofsko vprašanje ....
Ocena:
1
@Urs: Morda prekoračujem svoja pooblastila (tovrstna imajo moderatorji): Ali imaš kako vprašanje? Morda trditev, ki nekoga zanika ali potrjuje?
- Če DA, ne zaradi mene, ampak za razumevanje tvojega opisa bi bila dobrodošla hidravlična skica tvojega sistema.
- Če NE, potem je zame tvoj prispevek zgolj čvek (brezvezno govorjenje).
@:Homer: Pustimo filozofijo. Ni važna bistveno nižja temperatura talnega gretja (od česa? - kotla, radiatorskega gretja, zalogovnika, ...), važno je, ali tako vezano talno gretje deluje v vseh pogojih (tudi učinkovito izkoriščanje zalogovnika od 85 do ohladitve na 35 C).
Morda se s takim sistemom omejimo le na priključek na dvižni vod radiatorskega gretja (od 65 do 45 C) - to po dosedanjih spoznanjih priznavam. So pa moja dosedanja spoznanja odvisna od resničnosti predvidevanja, da "mešalni" ventil ni mešalni ampak delilni = vroča voda se v njem deli na tok skozi črpalko in tok po bližnjici v kotel; ni možen pretok iz sistema talnega ogrevanja nazaj skozi "mešalni" ventil v isti sistem. Mi lahko to predvidevanje potrdiš kot pravilno?
Ocena:
9
mešalni - delilni je pravzaprav ista stvar, le da je pretok v obratni smeri. Sicer pa je vse zgolj ugibanje. S tem nikoli nisem imel opravka, tako da lahko le sklepam po slikah.
Dejstvo pa je, da to izdelujejo in montirajo. Torej deluje!
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Že takoj na začetku so nekateri ugotovili, da je črpalka narobe montirana. Pravilno bi bilo tako, da je montirana takoj za tripotnim ventilom in bi toplo vodo porivala v zbiralnik. Ker na koncu zbiralnika ne bi imela iti kam bi se razdelila po ceveh talnega gretja. V shemi kot je sedaj pa samo vodo iz dovoda poriva v odvod in je povsem normalno, da so cevi talnega gretja hladne.
Ko si črpalko izklopil, je ta med dovodnim in odvodnim zbiralnikom naredila določeno zaporo( upor pretoku) in topla voda se je po naravni poti preusmerila v cevi talnega gretja, zato so takrat tudi bile tople.
Ocena:
9
Torej trdiš, da proizvajalec tega sistema nima pojma kaj izdeluje!?
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Tega ne trdim, prepričan pa sem, da je tisti, ki je to sestavljal, sestavil narobe. Najbrž se boš strinjal z mano, da če hočeš imeti pretok skozi odcepne cevi, mora biti v dovodnem (toplem) zbiralniku nadtlak, v odvodnem (hladnem) pa podtlak, kar črpalka, ki je na kocu vezana zaporedno z obema zbiralnikoma ne omogoča.