PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri navadna peč na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdarvljeni,

Smo pred odločitvijo kaj vgraditi za ogrevanje v hišo.
Bivalna površina je 160m2, 15 cm izolacija, 30 Porotherm zid in v mansardnih sobah 15 cm tervola.

Smo bili v smeri ogrevanja s peleti, pa se nismo navdušili.

Sedaj me zanima vaša mnenja glede ogrevanja drv. Ker je hiša kar nekaj km oddaljena od pravega doma, ker bo namenjana bol kot nekakšen vikend (mogoče zaradi časa nebomo vsak dan gor) in kasnejše morebitno bivanje, me zanima katero peč mi priporočate.
Drva so doma, tako da glede surovine ni problema.

Osebno smo razmišljali o zalogovniku tople vode cca. 1000l, ter ogrevanjem na drva.

Iščemo dobro kvaliteto in cenovno sprejemljivo varianto.
Doma uporabljamo Viessman Vitolig 150 nad katerim nismo preveč navdušeni, saj za kurjavo uporabljamo vse od ostankov do bukovih drv.
Je uplinjevalna peč toliko boljša?

Hvala za vaše dogovore.
em, vitolig 150 je uplinjevalni kotel. le regulacija je bolj boga, ampak v spregi z zalogovnikom mora tudi tole delat.

kar se tiče vikenda, 1000l je bolj ubogo za 160 m2 ogrevat, a vseeno bolje kot nič. oziroma lahko je tudi dovolj, pač odvisno od izolacije. pazi pri nabavi kotla, da ne bo tak z veliko komoro za polena, ker znaš kljub zalogovniku kotel sprožit zasilno ohlajanje kotla kadar zunaj ni hladno.

kotlov je na voljo cela paleta, tudi za zmernejšo ceno se že dobi lambda krmiljen kotel. vendar, to je le ena reč, zelo pomembna je solidna regulacija vsega, povratni vod, dvižni vodi, itd.
Vem da je Vitolig uplinjevalni kotel, vendar nismo navdušeni, zato me zanimajo bolj navadne s čimj manj elektronike peči.

Kako se pa izračuna primerna količna za zalogovnik?
Maksimalna doba da koga nebi bilo na vikendu bo 3 dni, več zagotovo ne. Če temparatura pade na 15 stopinj nebo problema.
Hiša je dobro izolirana in toplotno stabilna.

Bom pa jutri napisal kaj več, kakšne kotle mi bodo ponudili po predračunu in upam da mi boste lahko kaj svetovali.
Citat:Kako se pa izračuna primerna količna za zalogovnik?
Imam program za izračun potrebne velikosti zalogovnika. Prilagam sliko, katere podatke moram vstaviti. Nekatere je kar težko določiti. Ali imaš talno gretje?
Še pojasnilo: Moč ogrevanja so predvidene izgube toplote. Min temperatura zalogovnika je temperatura dvižnega voda (pri tebi, ki bi dovoljeval znaten padec temperature zraka, je lahko nižja). Masa opeke je masa vseh ogrevanih zunanjih zidov. Znižana akumulacija se nanaša na delež mase zidu v topli coni zidu (podaj strukturo zidu). Akumulativnost vmesnih zidov, tlakov in stropov v tem programu ni upoštevana - zalogovnik je lahko še nekaj manjši od izračunanega.
Nimam časa - sem v penziji!
miha7 Napisal:Vem da je Vitolig uplinjevalni kotel, vendar nismo navdušeni, zato me zanimajo bolj navadne s čimj manj elektronike peči.
navadni kotli nimajo elektronike. je ne potrebujejo, saj so krmiljeni večjidel termomehansko.
rabil boš krmiljenje za črpalke in dvig povratka, ogrevalne kroge, bojler itd.

en poceni kotel, da ga jaz poznam, je na stransko odgorevanje dakon dor. prodaja se v več inkarnacijah, kot bosch, junkers, buderus in seveda dakon. vendar jih večina pri nas ni navoljo in bi moral na hrvaško ponj. primeren za ogrevanje s poleni je šele v velikosti 32 kW in čez, zaradi dimenzij jaška.

vendar, če mene vprašaš je tako razmišljanje v napačno smer, sploh ker se za spodoben denar danes že dobi kotel na polena s solidnim krmiljenjem.
Po celodnevnem premišljevanju in odločitvijo montažerja, smo znova prešli na ogrevanje s peleti.
Skratka cena med pečjo na drva in pelete je premajhna. Poleg tega nebomo potrebovali zalogovnika.
Bomo pa raje drva prodali in kupili pelete, ker res morda nebomo kdaj šli na vikend po več dni in za vzdrževanje temparature je enostavneje ogrevanje na peleta. Ne pa da potem ko bi naj šel na oddih, boš veselo šel kurit in čakat da se ti ogreje hiša. Imamo že tako dovolj dela.
Tako da hvala zaenkrat.
Kakšno peč bomo vgradili bom še pa poročal.
za daljše odsotnosti na vikendu vsekakor enostavnejša izbira.
Kar se tiče zalogovnika..za razjasnitev kako to gre...če je gor vezan samo kotel je lahko zalogovnik brez toplotnega izmenjevalca, če imam poleg kotla na zalogovnik vezan še termoštedilnik velja enako?
Toplotni izmenjjevalec je mišljen za priklop TČ ali solarnih celic. Če si pustim rezervo če se kdaj odločim za priklop enega od teh dveh opcij zadostuje zalogovnik z enim izmenjevalnikom?
aleks Napisal:temperatura na stenah teh komor je enostavno prenizka da bi tako velike molekule sploh zagorele. ne pride do razkroja in tudi ne do oksidacije. saj je vendar namen, da se v tej komori tvori plin. torej po defaultu poteka tukaj izgorevanje v nekolikšnem pomanjkanju kisika. vendar, ko v kotlu močneje gori (recimo da je regulacija vrtljajev ventilatorja v nekem sorazmerju z zahtevano močjo kotla) je pretok tvrojenega plina skozi šobo večji. osebno mislim, da je takrat tudi manj časa, da bi se katran oprijel sten komore. nastali plin hitreje potegne v šobo, kjer se premeša z dodatnim kisikom in pogori.

Bom kar tule nadaljeval.
Zakaj se pa katran v nalagalni komori nabira samo na ovalu kurišča? Na vratrih in na zadnji steni (kjer je dimniška loputa) ga ni oz. je samo ob robovih zadnje stene.
Ker tam sten ne obdaja kotlovska voda in kotel tam ne more kondenzirati.
Pozdravljeni Big Grin

S fantom sva pred odločitvijo kaj vgraditi za ogrevanje v hišo.
Hiša je novogradnja,bivalne površine je 200m2, 15 cm izolacije.
Hiša je čez poletje dokaj na soncu, čez zimo pa skoraj nič.
Odločila sva se za peč na drva + zalogovnik tople vode cca. 1000l
Drva so doma, tako da glede surovine ni problema.
Po bivalnem delu bo talno gretje, ter v kopalnici in kleti bo 1 radiator. ter v dnevni sobi bo kamin.
sedaj me pa zanima vaše mnenje, za katero peč in zalogovnike naj se odločiva.

Hvala za vaše dogovore.
Kotel uplinjevalni.
Kateri? Odvisno od budgeta.
Zalogovnik pa naj bo raje vsaj 1.500l.
tako kot pravi taubi, jaz pa še dodajam: odpiši kamin, nepotreben strošek. sistem katerega proizvajalca si bosta izbrala, je pa precej odvisno od višine sredstev, ki jih imasta namen zapraviti za to reč. osnovne komponente enega takega sistema so od dobre 3 jurje pa vse do skoraj 10 jurjev za vašo kvadraturo. mimogrede, pri prodaji kotlov je sedaj zelo ugoden čas za nabavo, zimski popusti so.
Kotel daj definitivno uplinjevalni. Zalogovnik večji je bolje je. Sam imam 1800l, vendar mi je zaradi radiatorskega gretja premajhen. Lahko da bo zate 1500 dovolj.
Vsekakor pa lahko prideta pogledat kako imamo narejeno mi.
Pozdravljeni,

Kar nekaj časa sem porabil, da sem se prebil čez prispevke na forumu iz teme. Nisem pa dobil točnega odgovora na svoj problem, zato bi na tem mestu postavil vprašanje.

Imam staro peč na drva, kateri bom priključil zalogovnik 1000 l (že nabavljeno). Med kotlom in zalogovnikom bo nameščen ladomat (tudi že v garaži), od zalogovnika pa do dvižnega voda pa nameravam namestit tropotni ventil z elektromotorjem in regulacijo glede na nastavljeno temperaturo dvižnega voda.

Vse skupaj ni nek težek high-tec, je postavljeno v duhu aktualnih varčevalnih ukrepov Smile vprašnja
- ce ima kdo nameščen tak sistem me zanimajo praktične izkušnje
- montažer je predlagal bypass, torej da ne gre vsa voda iz kotla čez zalogovnik, kar naj bi prišlo prav ob daljši odsotnosti - čeprav pri pregledu shem nisem zasledil take postavitve, vedno sklenjen krogotok med zalogovnikom in kotlom

Najlepša hvala za odgvore!

Lp,t
1 ... 6 7 8 9 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi