Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Tale o 140 kwh se tudi meni zdi hudo velika. Imam 6 kolektorjev cisti jug pri 45° naklona pa mislim da lahko sam sanjam o 80kwh energije v enem.dnevu.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Zato pa se meni fucka za kalorimetre....sem si pa namontiral vodomer za toplo vodo da vem koliko vode ie segrelo sonce preko.poletja. Ostalo so bolj ali.manj nezeljene izgube, kar nekaj tudi v hisi (pregrevanje hise)
Bodo povedal strojniki koliko je max realen dnevni izplen m2 kolektorja.
Objave: 43
Teme: 0
Ocena:
0
Ekspanzija je OK, ker solarni sistem je veliko manjsi. V zalogovniku je sam spirala za solarno vodo.
Drugac pa se strinjam, da narobe meri.
Moral bi tocno merit na ceveh koliko topla voda gre gor in koliko dol.
Ker poleti gre na streho 80 C in vec, dol pa tudi 100 C.
Tudi na regulator vneses konstanten pretok 7 l/min, ki pa je v povprecju manjsi zaradi PWM regulacije hitrosti crpalke.
Torej kaj menite glede moje povezave kolektorjev. Bi bilo bolje narediti kot sem rekel in zadevo vsaj na iztoku spremeniti, da ni zracnega zepa?
Objave: 264
Teme: 3
Ocena:
4
Davor
Če imaš problem z zrakom v sol. sistemu je lahko več dejavnikov.
Solarni medij mora biti v pravem razmerju melamina in destilirane vode, pri navadni vodi je veliko problemov.
Pri količina medija je potrebna zadostna velikost ekspanzijske posode, ki mora biti večja kot pri centralnem ogrevalnem sistemu, ker imamo višja nihanja temperatur.
Pri centralnem ogrevanje imamo do 90stC pri solarnem pa recimo pri izpadu el. omrežja pridemo tudi do 150stC in več.
Zato menim da bi morali imeti ex. posodo vsaj 20% volumna menija, tega pa ponavadi ni.
Posoda mora biti tudi primerno predpolnjena glede na tlak, ki ga imamo v sistemu.
Če ta tlak ni primeren ni v posodi zadostna količina medija, ki naj bi nadomeščal zrak, ki ga lončki izločijo(če jih imamo, če jih nimamo se ponavadi zrak zastaja v cevnih sifonih sistema), na sliki je odjem iz sprejemnika nižje kot zgornji nivo sprejemnika.
Če je tam instalirano še tipalo na tej točki ne meri temperature medija ampak zraka, pride do zakasnitve oz nepravilnega vklopa črpalke.
Če je tega zraka preveč se zgodi da črpalka sploh ne more pognati medija obtočno, črpalka kavitira in se v sprejemnikih temperature dvignejo do vretja in dodatnega izločanja plinov.
Osebno pa sem zamenjal več razteznih posod ker so spustile in sem sistem predelal na odprti sistem od takrat nimam več problemov.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
V expanzijski mora, ob zavretju, biti dovolj placa, da gre vsa vida iz kolektorjev vanjo. V kolektorjih je namreč para.
Ocena:
0
Moj celoten sistem ima mogoce 70 l tekocine, ekspanzija je pa 50 l, kar je pomoje dovolj. Predpolnil sem jo na 3,5 bar, sistem potem na 4 bar. Najbolj me moti zgornji zracni zep pri senzorju, ki je cisto nepotreben in potem je se dodatno nekaj spojev in dihtung, ki zacnejo s casom spuscati, ko pa zadevo se malo zategnes pa lahko, da ne drzi vec, ker so dihtunge trde, pregrete.
Bom pa res najprej malo temperaturno premeril, preden grem v predelavo. Najbolje bi bilo dobiti temperaturno kamero.
Ocena:
4
Ma kakšna kamera, prvo poskrbi da bo vse tesnilo potem pa sistem pravilno napolni.
Sistem ne moreš polnit po manometrih.
Polni se tako da se predpolnjeno raztezno posodo prvo preveri tlak brez hidravljičnega tlaka, potem se zapre ventil na posodi nato se napolni sistem in dobro prezrači na cca. enak tlak kot je v posodi.
Nato se odpre ventil na posodi in doda tekočine za 1/5 volumna posode(seveda za to potrebuješ črpalko).
Ocena:
0
To predpolnjenje ekspanzije mi je razumljivo. Zakaj je pa potrebno sistem polniti loceno pa ne.
Ocena:
4
Tone je lepo napisal:
"V expanzijski mora, ob zavretju, biti dovolj placa, da gre vsa voda iz kolektorjev vanjo.
No ne vsa, le presežek.
Če ne narediš po postopku k sem ga prej opisal ne veš koliko tekočine je v expanzijski posodi.
Če je preveč bo sistem odprlo oz puščalo pri slabih spojih.
Če je premalo oz nič kar se zgodi ko zrak uide skozi odzračevalnik zadeva preneha delovati ker expanzinska posoda nima tekočine ki jo bi nadomestila.
Pri hidravlični strani par kapljic pomeni znatni padec tlaka.
Iz razloga "vedeti" koliko je tekočine v posodi se polni na ta način.
Ocena:
0
Aha razumljivo. Torej bomo naslednjic se cca 10 litrov natocili v ekspanzijo, za hladne dni.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Zakaj 4 atmosfere, črpalka lepo dela na 0,1 bara. Aja, zato, da rabmo monterja s črpalko in da je čim več okvar, da spet rabmo monterja.