PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(31.10.2019 ob 19:58)Poldee Napisal: [quote pid='939872' dateline='1572485358']
Brez ne gre. Super da si zadovoljen s to, ki jo imas ampak popolnoma isto mislim jaz za mojo. Dela bp, upam samo da bo tako cimvec let. V nasprotnem pa imam ze rezervirano celo zunanjo enako kot jo imam. Za te novejse s par procenta boljsim izkoristkom pod nekimi posebnimi pogoji mi dol visi. Fujitsu je zame glede na vse videno, cisti zakon :-)

[/quote]

Polde vesel sem, da si zadovoljen s svojo toplotno črpalko. Naj tako ostane.
Tisti  ki nabavlja danes , je prav ,da pogleda , kaj je  takšno , da mu najbolj ustreza .
Tako ja  Bosch compres 6000 zame št1!
V sosednji temi sem napisal, da imam nastavljeno optimizirano ogrevanje.
 Ga Bosch priporoča. Pripel  navodilo , opozorjen , da   te strani  ni.
Sem poslikal iz mojih navodil.
Dajem tu gor ,lahko kdo uporabi. Je na mestu!
Toplotna ogreva 160m2 radiatorji. Obtočna   črpalka toplotne črpalke  rine vodo  v 13kos  radiatorjev z termo ventili ( dva odstranjena , je sobni korektor).  
Voda se vrne preko zaporednega  300l zalogovnika v toplotno. Delta t je 8k. Zalogovnik 300l  je uporabljen , da sončni  kolektorji  lahko dogrevajo vodo za ogrevanje.
Povratna voda toplotne  za ogrevanje bojlerja tudi dogreva zalogovnik, preden se vrne v toplotno črpalko. Tako je znižana t. povratka in izboljšan izkoristek.
Ob soncu zalogovnik  preseže temperaturo toplotne črpalke, ta se  ustavi .
 Motorni  ventil  omogoči kroženje ogrevne vode skozi zalogovnik. Požene se obtočna črpalka ogrevanja  in kolektorji posredno grejejo radiatorje. Greje toliko, kod je potrebno za hišo , ostalo skladišči zalogovnik .
Ko se izčrpa zalogovnik zopet prevzame ogrevanje toplotna črpalka.
Deluje dobro.
In zakaj OPTIMIZIRANO in ne AVTOMACKO z časovnimi programi????
Z prekinitvami in nižanjem temperature  je potrebno manko nadoknaditi. Da toplotna to naredi  , mora pospešeno delovati z višjo temperaturo.. To  poslabša cop  toplotne črpalke.
Sobni korektor in zunanje tipalo premika ogrevno krivuljo .Toplotna črpalka deluje v čim nižjem temperaturnem območju in zagotovi toploto za ogrevanje.
Vsaka druga regulacija je pomanjkljiva.
Od 1.11. je nastavljena sobna temp . na 21c. Je kod zabetonirana.
Topla voda ; Na sredini 300l  bojlerja  je tipalo.nastavljeno 42c , pri 36 ponovno dogrevanje.Ogrevanje po časovnem programu.
Toplotna črpalka Bosch compres ve, kako delati , da sem zadovoljen!!!!!
Konec meseca preverim še stroške. Upam, da me ne razočara!!! Sporočim.
(12.11.2019 ob 18:16)Sonce65 Napisal:
(31.10.2019 ob 19:58)Poldee Napisal: [quote pid='939872' dateline='1572485358']
Brez ne gre. Super da si zadovoljen s to, ki jo imas ampak popolnoma isto mislim jaz za mojo. Dela bp, upam samo da bo tako cimvec let. V nasprotnem pa imam ze rezervirano celo zunanjo enako kot jo imam. Za te novejse s par procenta boljsim izkoristkom pod nekimi posebnimi pogoji mi dol visi. Fujitsu je zame glede na vse videno, cisti zakon :-)

Polde vesel sem, da si zadovoljen s svojo toplotno črpalko. Naj tako ostane.
Tisti  ki nabavlja danes , je prav ,da pogleda , kaj je  takšno , da mu najbolj ustreza .
Tako ja  Bosch compres 6000 zame št1!
V sosednji temi sem napisal, da imam nastavljeno optimizirano ogrevanje.
 Ga Bosch priporoča. Pripel  navodilo , opozorjen , da   te strani  ni.
Sem poslikal iz mojih navodil.
Dajem tu gor ,lahko kdo uporabi. Je na mestu!
Toplotna ogreva 160m2 radiatorji. Obtočna   črpalka toplotne črpalke  rine vodo  v 13kos  radiatorjev z termo ventili ( dva odstranjena , je sobni korektor).  
Voda se vrne preko zaporednega  300l zalogovnika v toplotno. Delta t je 8k. Zalogovnik 300l  je uporabljen , da sončni  kolektorji  lahko dogrevajo vodo za ogrevanje.
Povratna voda toplotne  za ogrevanje bojlerja tudi dogreva zalogovnik, preden se vrne v toplotno črpalko. Tako je znižana t. povratka in izboljšan izkoristek.
Ob soncu zalogovnik  preseže temperaturo toplotne črpalke, ta se  ustavi .
 Motorni  ventil  omogoči kroženje ogrevne vode skozi zalogovnik. Požene se obtočna črpalka ogrevanja  in kolektorji posredno grejejo radiatorje. Greje toliko, kod je potrebno za hišo , ostalo skladišči zalogovnik .
Ko se izčrpa zalogovnik zopet prevzame ogrevanje toplotna črpalka.
Deluje dobro.
In zakaj OPTIMIZIRANO in ne AVTOMACKO z časovnimi programi????
Z prekinitvami in nižanjem temperature  je potrebno manko nadoknaditi. Da toplotna to naredi  , mora pospešeno delovati z višjo temperaturo.. To  poslabša cop  toplotne črpalke.
Sobni korektor in zunanje tipalo premika ogrevno krivuljo .Toplotna črpalka deluje v čim nižjem temperaturnem območju in zagotovi toploto za ogrevanje.
Vsaka druga regulacija je pomanjkljiva.
Od 1.11. je nastavljena sobna temp . na 21c. Je kod zabetonirana.
Topla voda ; Na sredini 300l  bojlerja  je tipalo.nastavljeno 42c , pri 36 ponovno dogrevanje.Ogrevanje po časovnem programu.
Toplotna črpalka Bosch compres ve, kako delati , da sem zadovoljen!!!!!
Konec meseca preverim še stroške. Upam, da me ne razočara!!! Sporočim.
[/quote]

Tako je prav. Važno da je vsakdo zadovoljen s tem kar si kupi nabavi. Sam ogrevam preko radiatorjev cca 150 m2 s Toshiba estia 8kw Hp in prav tako 300 litrov sanitarnre vode, trenutno kar preko krivulje zunanje temperature in moram rečt da prav lepo drži temperaturo... dvakrat sem nižal zahtevane temperature in sedaj sem med 22.5 in 23 stopinjami... tako sa za enkrat ne bom niti kontrolne plošče dajal v dnevno sobo... kjer bi lahko delovala tudi kot sobna enota. Imam pa trenutno nastavljeno da je pri zunanji temperaturi 10 stopinj voda 33 stopinj in pri 0 stopinj 37 stopinj... vse pa laufa 24/7. Enostavno je 24/7 ogrevanje povsem druga dimenzija udobja. Poraba pa kolikor sedaj spremljam smešna. Kaj bo, ko pride mraz pa bomo videli. Vem pa le to da 50 stopinj ne bom rabil nikoli.
(12.11.2019 ob 18:43)bozog Napisal: . vse pa laufa 24/7. Enostavno je 24/7 ogrevanje povsem druga dimenzija udobja. Poraba pa kolikor sedaj spremljam smešna. Kaj bo, ko pride mraz pa bomo videli. Vem pa le to da 50 stopinj ne bom rabil nikoli.

In način 24/7 je najbolj primeren za ogrevanje s TČ (ne pišem za NEH, ter zelo dobro izo. objekte, ki dopuščajo kampanjsko ogrevanje oz. na urnike), kar dopušča nižji DV. 
In, ker očitno še niste ''videli''..., koliko čez oslinjen prst pričakujete npr. pri -15 , -20 stC ? 
Kdor ve vnaprej , da ne bo rabil v najhujšem mrazu čez 50, običajno ne kupi hp Wink 
Vračarsko napovedujem   Big Grin , da boste pri -15 na potrebi 50+  (Ko, če bo taka zun. temp., prosim za sporočilo koliko sem falil ? Oz. kdaj, če , se boste bližali 50tim?! )
Sonček lepo, ampak malce pretirano pa vseeno....
Glede izbire vodne vezave, gre pomisliti, kolikokrat v povp. imate izpade el. en. več ur ali dneva... Če redko, ni skrbi., oz. je proti ''strahu'' možno uporabiti glikol. Za primer daljšega izpada (ob vodnem polnjenju) pa izpustni ventil iz zunanje enote. Sam npr. v 9ih letih in izpadu el. en. dan in pol še nisem izpuščal vode...
Vprašanjem kaj izbrati,  se običajno ogibam, ker imamo različna merila in prepričanja. Enim šteje zgolj nizka cena, drugim izgled, znamka, kvaliteta materialov, zanesljivost servisa....
Največ šteje (ne zgolj nizka/visoka cena) kako vas prepriča z argumenti več ponudnikov, nato pravilna izbira moči in dobra montaža.  Če kdo ''fali'' zadnji dve navedbi;  samo ''ime'' TČ ne pomeni kaj dosti, ne glede na ceno.
(12.11.2019 ob 20:04)bohinc Napisal:
(12.11.2019 ob 18:43)bozog Napisal: . vse pa laufa 24/7. Enostavno je 24/7 ogrevanje povsem druga dimenzija udobja. Poraba pa kolikor sedaj spremljam smešna. Kaj bo, ko pride mraz pa bomo videli. Vem pa le to da 50 stopinj ne bom rabil nikoli.

In način 24/7 je najbolj primeren za ogrevanje s TČ (ne pišem za NEH, ter zelo dobro izo. objekte, ki dopuščajo kampanjsko ogrevanje oz. na urnike), kar dopušča nižji DV. 
In, ker očitno še niste ''videli''..., koliko čez oslinjen prst pričakujete npr. pri -15 , -20 stC ? 
Kdor ve vnaprej , da ne bo rabil v najhujšem mrazu čez 50, običajno ne kupi hp Wink 
Vračarsko napovedujem   Big Grin , da boste pri -15 na potrebi 50+  (Ko, če bo taka zun. temp., prosim za sporočilo koliko sem falil ? Oz. kdaj, če , se boste bližali 50tim?! )
Sonček lepo, ampak malce pretirano pa vseeno....
Glede izbire vodne vezave, gre pomisliti, kolikokrat v povp. imate izpade el. en. več ur ali dneva... Če redko, ni skrbi., oz. je proti ''strahu'' možno uporabiti glikol. Za primer daljšega izpada (ob vodnem polnjenju) pa izpustni ventil iz zunanje enote. Sam npr. v 9ih letih in izpadu el. en. dan in pol še nisem izpuščal vode...
Vprašanjem kaj izbrati,  se običajno ogibam, ker imamo različna merila in prepričanja. Enim šteje zgolj nizka cena, drugim izgled, znamka, kvaliteta materialov, zanesljivost servisa....
Največ šteje (ne zgolj nizka/visoka cena) kako vas prepriča z argumenti več ponudnikov, nato pravilna izbira moči in dobra montaža.  Če kdo ''fali'' zadnji dve navedbi;  samo ''ime'' TČ ne pomeni kaj dosti, ne glede na ceno.

Kar se mene tiče je res, da bi tudi brez hp verjetno šlo skozi... -15, -20 tega na moji lokaciji ni. Je pač tako da smo nekateri bili preveč ziheraški in morda kaj preveč dali na "zalogo". Kakor koli, vsekakor je prehitro sodit ali je bila izbira optimalna.... bo potrebno vsaj kakšno leto počakat, da bom lahko dal realne podatke. To pa vsekakor velja tudi za ostale, ki po mesecu delovanja, brez pravega mraza propagirajo svoje zadeve. Zato sem tudi pisal, sicer ne bi.
Bozog: nc sekirat, tudi sam imam prehudo za tukajsnje znalce, pa se mi sladko zvizga. Sm isti ziheras k ti. V bistvu sem hotu se mocnejso (DHT), razen nekaj (dobra 2 jurja) drazje investicije in par gajb piva na letni porabi, ne bi kaj vec zgubil - vazno da je toplo v bajti. Se vedno bi blo ceneje kot bi takrat prisla plinska pec + novo odjemno mesto za plin, od katerega sem v bistvu 'pobegnil' (skupna kurilnica). V TC nimam vec najmanjsega dvoma. -14.8 (kolkr je blo do zdaj najnizje zabelezeno s strani TC pri nas) je z lahkoto (brez grelcev) odprasila. Nizje od -2 zacne resno delat, do takrat se kar zna mirovat - se vidi na porabi, trenutno 9-12 kWh / dan. Meni popolnoma sprejemljivo za 22+ nonstop v hisi, pa premocna gor / dol - tudi oni s v piko kupljenimi nimajo kaj dosti drugace ta cas. Nastavljena na non-stop gretje (dnevna, nocna temperatura enako nastavljeni), TC sama sljaka... Aja, 3 do 4x na dan nam se SV pogreje, zdaj ko ni soncka Smile Zadnjih 6 let je tako, naj traja...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(30.6.2019 ob 22:50)Sonce65 Napisal: Huh
Odločil sem se , da staro peč na trda goriva zamenjam z toplotno črpalko.
Moč 8Kw  je dovolj. Srednje kakovosti- boljšo tega ranga.
Katero? Na skladu pogledal katere imajo boljšo letno učinkovitost.
Izbiral ućinkovitost  več od 180;  moč 8KW  + -   1KW ; zrak voda :
Ožji izbor:
Ariston,
Bosch(Junkers, Buderus.Ivt)
Hitachi
Hotjet
Nibe
Dimplex
Vailant
Volf
Med ožjim izborom prevladala Bosch compres6000.
Najboljši letni izkoristek?!
Enostavna montaža po navodilu proizvajalca.
Enostavno upravljanje.
Sem se odločil prav????
Kaj pa Mitsubishi pa ni na tem seznamu bi ga smiselno bilo vzet. V veliko kateri od zgoraj naštetih naprav se vrti prav njihov kompresor.  Cool
(15.11.2019 ob 23:28)TERMO Napisal:
Ožji izbor:
Ariston,
Hitachi
Hotjet
Nibe
Dimplex
Vailant
Volf
Enostavno upravljanje.
Sem se odločil prav????
Kaj pa Mitsubishi pa ni na tem seznamu bi ga smiselno bilo vzet. V veliko kateri od zgoraj naštetih naprav se vrti prav njihov kompresor.  Cool
Prisluhneš strokovnjakom(Sasapo, Telmos..) Večino z dobrim izkoristkom imajo rotacijski kompresor.
Zelo kvarijo spiralni
Da je v veliki meri odvisno od krmiljenja.(Sassaapo)
Seznam na skladu dal piko na ....
Letna učinkovitost
Bosch !90-202 Wink
Michubischi  160-175 Angry
Ni šans da ga izberem!!! 

Odločil za BOSCH  kompres 6000.
Je ostal na vrhu po letni učinkovitosti .
Pred Kronoterm Adapt, kar me je močno presenetilo. Očitno niso na testu primerjali le izkoristka  ampak tudi dizajn ??

Sva s sosedom  opazovala odtajanje . BOSCH:

Najprej je kompresor upočasnila.
Ustavila je ventilator.
Slišal se je ventil .
Kompresor je malo pospešila in začelo je toplenje ivja z vrha.
Vse stopljeno , se je slišalo glasnejše delovanje kompresorja .
Ventilator še vedno miroval.
Kompresor upočasnil.
Slišal se je  ventil.
Kompresor je začel pospeševati .
Takrat se je ponovno zavrtel ventilator in prešla v običajno obratovanje.

Sosed pove, da njegov Michibischi :
Najprej  ustavi ventilator in kompresor.
Prestavi ventil.
Zažene kompresor na polno
Odtaja v pasovih uprjalnik.
Vse stopljeno glasnejše delovanje kompresorja
Ustavi kompresor
Močno požene ventilator in  se ustvari oblak pare.
Ventilator se ustavi.
Sliši se prestavitev ventila .
Zažene kompresor in ventilator in preide v običajno delovanje.

Manj zagonov kompresorja pri Bosch  kod  MIcki !
Tako pri +3c morda je pri hladnejšem drugače.
Do +5 (?) ne odtaja z plinom ampak z ventilatorjem  mer obratovanj
(16.11.2019 ob 02:43)Sonce65 Napisal:
(15.11.2019 ob 23:28)TERMO Napisal:
Ožji izbor:
Ariston,
Hitachi
Hotjet
Nibe
Dimplex
Vailant
Volf
Enostavno upravljanje.
Sem se odločil prav????
Prisluhneš strokovnjakom(Sasapo, Telmos..) Večino z dobrim izkoristkom imajo rotacijski kompresor.
Zelo kvarijo spiralni
Da je v veliki meri odvisno od krmiljenja.(Sassaapo)
Seznam na skladu dal piko na ....
Letna učinkovitost
Bosch !90-202 Wink
Michubischi  160-175 Angry
Ni šans da ga izberem!!! 

Odločil za BOSCH  kompres 6000.
Je ostal na vrhu po letni učinkovitosti .
Pred Kronoterm Adapt, kar me je močno presenetilo. Očitno niso na testu primerjali le izkoristka  ampak tudi dizajn ??

Sva s sosedom  opazovala odtajanje . BOSCH:

Najprej je kompresor upočasnila.
Ustavila je ventilator.
Slišal se je ventil .
Kompresor je malo pospešila in začelo je toplenje ivja z vrha.
Vse stopljeno , se je slišalo glasnejše delovanje kompresorja .
Ventilator še vedno miroval.
Kompresor upočasnil.
Slišal se je  ventil.
Kompresor je začel pospeševati .
Takrat se je ponovno zavrtel ventilator in prešla v običajno obratovanje.

Sosed pove, da njegov Michibischi :
Najprej  ustavi ventilator in kompresor.
Prestavi ventil.
Zažene kompresor na polno
Odtaja v pasovih uprjalnik.
Vse stopljeno glasnejše delovanje kompresorja
Ustavi kompresor
Močno požene ventilator in  se ustvari oblak pare.
Ventilator se ustavi.
Sliši se prestavitev ventila .
Zažene kompresor in ventilator in preide v običajno delovanje.

Manj zagonov kompresorja pri Bosch  kod  MIcki !
Tako pri +3c morda je pri hladnejšem drugače.
Do +5 (?) ne odtaja z plinom ampak z ventilatorjem  mer obratovanjem

Soncek, daj posnami to famozno odtaljevanje, da ga vidimo se drugi.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Čisto vse Evropske mašine tako odtaljujejo. Med 3 in 7° C v primeru da krmilje izračuna, da ima dovolj časa do naslednje zahteve po ogrevanju izbere pasivno odtajanje z ventilatorjem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(17.11.2019 ob 20:01)sassapo Napisal: Čisto vse Evropske mašine tako odtaljujejo. Med 3 in 7° C v primeru da krmilje izračuna, da ima dovolj časa do naslednje zahteve po ogrevanju izbere pasivno odtajanje z ventilatorjem.

V navodilih za Nibe piše, da se pasivni defrosting nastavi v območju med 4 in 14°C (tovarniško nastavljeno na 4°c) in se prekine v primeru, da je poslana komanda za start kompresorja- takrat preide v aktivni defrosting.
Tako je...
Drugače pa Sonce!
Spiralni (scroll) kompresorji so mnogo trajneši kot rotary in delujejo s precej manj trenja, saj praktično nimajo vrtljivih delov, oz. drsnih površin, kar ima za posledico dejstvo, da so učinkovitejši od vseh ostalih.
Vrhunski scroll kompresor je za izdelavo nekajkrat dražji od rotary, zato se v cenejših napravah ne pojavljajo. Zaradi same konstrukcije je tudi nemogoče zagotoviti popolno tesnost pri nižjih obratih delovanja.
Rotary v TČ zato zmaga edino pri nizkih močeh. Od 50% dalje pa ni več konkurenčen.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
kaki defrosti? kje? kdaj? letos še nismo prišli do defrostov spljoh...
Question 
(17.11.2019 ob 22:49)JaBK Napisal: kaki defrosti? kje? kdaj? letos še nismo prišli do defrostov spljoh...
Manj odtajanj boljši izplen.Naj tako ostane čim dlje .
Odtajanje posnamem , ko bo ?? Exclamation
Kompresorji  naj delajo  dobro spiralni in batni. Noben se naj ne pokvari!!! Wink
Sem danes poslikal delovanje za pol meseca.
Odštevalni števec je impulzni tisoč utripov 1KW-  žigosan!!!
Števec 254 KW
Toplotna 255kw
OG: 750KW  poraba  komp. 186KW  cop 4      72 zagonov
TV: 222KW  poraba  komp. 67KW   cop 3,3     24zagonon
Trenutno:
Zunaj =10,3c
Dv.=32c
Pv=26c
hiša =21,3c (160m2)
 Števec =impulz 6,9s = komp. 0,523KW :3KW (Na displeju)=5,7cop
Koncem meseca podam slikce stanja.
Pridelana eneggija ni preverjena-ni posebej kalorimetra!!!!  Exclamation
Tovarniško je nastavljeno tiho delovanje od 23th do 6th . Podaljšal sem na 24ur
Je zapisano, da se pri tem. pod -10  samodejno prekine tiho delovanje.
Toplo vodo tov NE   od 23th do 6 th. Podaljšal do 11h , (Višja dnevna temp)
Ogrevanje po tednu dni zmanjšal na 21c. (22c soprogi prevroče).
Deluje skoraj neslišno. Za malenkost se pozna pri pripravi tople vode.
Za soncem MENI najceneje greje BOSCH toplotna črpalka ! Tongue Smile

Priložene datoteke Predogledne slike

Če bi kupil IVT (ali Daikin, Fujitsu, Nibe... vseeno) bi bila pa tista najboljša na svetu. Res si že malce smešen s tem reklamiranjem. Če bi ti vsaj plačali za to...
(18.11.2019 ob 09:18)Fantocci Napisal: Če bi kupil IVT (ali Daikin, Fujitsu, Nibe... vseeno) bi bila pa tista najboljša na svetu. Res si že malce smešen s tem reklamiranjem. Če bi ti vsaj plačali za to...

Glede na to, da sem jaz do danes pokuril s TČ, eno leto po vgraditvi, 2100 kWh, pri mojem računu to znese okrog 280 evrov štroma in plačal zanjo, khmmm, ajde recimo 650 evrov + 200 za povezavo, ga bo moral Bosch še zelooooooooooo dolgo najceneje greti, da bo tudi ostalim najceneje. Ali da bo vsaj blizu prišel.
To, da je njemu najceneje, pomeni za nas ostale namreč manj kot nič.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
1 ... 6 7 8 9 10 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi