PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Termostat in peč se nenehno vklapljata?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja... ker... tukaj mi pa je bilo ravno svetovano ko je bilo govora o visoki porabi plina da naj čez noč peč ugašam dol... Smile
Nisem šel brati vseh 8 strani, ampak tako po spominu, se mi zdi, da je bil nasvet nočnega izklapljanja zaradi hrupa, ki te moti ponoči in ne v povezavi s kakšnim zmanjšanjem porabe......
Saj res, tudi jaz ne bom šel zdaj listat nazaj ampak najbrž imaš prav, govora je bilo o "hrupu"...! So pa zdaj tudi prišli ven podatki za povprečno temperaturo v marcu in ne samo februar tudi marec je bil v povprečju za 5.4 stopinje hladnejši kar pojasni kar nekaj višjo porabo plina v primerjavi z lansko sezono... Skratka to je to, hrup smo rešili s temi vklopi/izklopi, poraba pa je OK! Hvala!
Brišem prah s stare teme, saj je problematika podobna.

V bloku imam vgrajeno plinsko peč Beretta Exclusive Boiler Green, žično povezano s sobnim termostatom Beretta Weekly. S slednjim so težave, zato ga nameravam zamenjati - za razumevanje težave podajam še srž problema. Potenciometer je okvarjen, zato je zelo oteženo izbiranje med programi in režimi, včasih se sam preklopi med dvema funkijama. Drug problem pa je v tem, da se lahko nastavi temperatura na 21,5 C (ali katero nižjo temperaturo) in termostat se vsakih 15 minut vklopi za 2 minuti in tako vzdržuje izbrano temperaturo. Ko temperaturo povišam za nadaljnje pol stopinje se vse poruši, termostat se vklaplja vsakih 5 minut za obdobje 10 minut ter ogreva tudi, ko je izbrana temperatura že dosežena.

Na hitro sem se odločil zamenjati termostat in kupil sem EMOS P5601N. Po pregledu navodil sem ugotovil, da slednji deluje v histerezi 0,4 C - izberem temperaturo 22,4 C, termostat se vklopi pri 22,0 C, prične se ogrevanje, peč je vklopljena 5, 10, 15, 20... 45 minut in več, ko temperatura v prostoru (vsaj tako pravi termostat) končno doseže 22,8 C. Trajalo je cca. 2 uri, da je temperatura ponovno dosegla 22,0 C in cikel se ponovi, ponovno je trajalo več kot 45 minut, da je doseglo zgornjo temperaturo. Želim zmanjšati nižjo histerezo, vendar kljub temu, da v navodilih piše, da jo je možno nastaviti na 0,2 C, tega dejansko ni možno izvesti obstajajo samo možnosti 0.4, 0.8, 1.4 in 1.8 C). Potem sem sprogramiral, da bi termostat od 00:00 do 24:00 delal na izbrani temperaturi, vendar je vklapljanje in izklapljnje skoraj enako.

Odstranil sem kupljeni termostat in nazaj (začasno) zmontiral starega. V stanovanju bi rad imel kakšne polovico ali celo stopinjo topleje, vendar tega z napol delujočim termostatom ne morem doseči. Po internetu iščem termostate, ki jih je mogoče kupiti pri nas, vendar do sedaj nisem uspel najti še ničesar kar bi mi ustrezalo.

Delovanje EMOS-ovega termostata mi je čudno, saj očitno ne zaznava spremembe dejanske temperature v prostoru - celotno ogrevano mansardno stanovanje je veliko cca. 35m2, pri čemer so 3 zunanje stene izolirane z 10 cm toplotne izolacije, prav tako je izolirana streha, v stanovanju pa so trije radiatorji s termostatskimi glavami. Temperaturo v stanovanju spremljam tudi s termometrom, za katerega pa sem ugotovil, da očitno ne daje pravih odčitkov.

Kateri termostat torej kupiti? Najraje bi kupil takšnega, ki bi deloval na tak način, kot je bilo zamišljeno v zasnovi, se pravi, da se določi število vklopov ter po možnosti tudi trajanje vklopa peči.
Kako se pa zastopijo termostatske glave z termostatom ?
Moram povedat, da se ne razumem na te zadeve, ne razumem vprašanja, lahko pa prilepim link do modela vgrajene termostatske glave - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.herz-armaturen.at/catalog.php?prodID=1046&lng=eng">http://www.herz-armaturen.at/catalog.ph ... 46&lng=eng</a><!-- m -->

P.S.: Sem pa zdaj preveril in ugotavljam, da je v kopalnici, na lojtri montiran drugačen tip - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.herz-armaturen.at/catalog.php?prodID=31&lng=eng">http://www.herz-armaturen.at/catalog.ph ... 31&lng=eng</a><!-- m -->
Ne vem kje si prebral, da je histereza pri tem termostatu lahko 0,2...
Deluje pa točno tako kot mora. Nastavljeno imaš 22,4°C. Torej ob histerezi 0,4 pri 22°C prične z ogrevanjem in pri 22,8°C z ogrevanjem konča in čaka dokler temp. ne pade spet na 22°C, ko se cikel ponovi.
Če bi rad topleje, termostat nastavi na 23°C ali višje in problem je rešen.
AMPAK, v sobi kjer imaš montiran termostat odpri termostatski ventil do konca, v drugih sobah pa glede na željeno temperaturo.
Histereza 0,2 je navedena v artiklu priloženih navodilih, drugače pa mi je jasno, da deluje kot mora. Edino prepričan nisem, da termostat pravilno zaznava temperaturo v prostoru, saj je peč vklopljena cca. enkrat več časa kot s starim termostatom, pri enako nastavljeni željeni temperaturi.

Kakšen je pomen tega, da mora biti termostatski ventil v prostoru termostata odprt do konca?

Da se vrnem še k prvotnemu vprašanju - kater termostat priporocate (takšnega pri katerem je možno nastaviti število vklopov na uro)?
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?t=17642">viewtopic.php?t=17642</a><!-- l -->
0,2 je možna ločljivost in ne histereza tega termostata.
Mogoče se peč prižiga pogosteje, ker si imel prej večjo histerezo.

Malo hitro sem napisal, ampak logika je taka. Termostat naj bi bil v najhladnejši sobi, hodniku... Tam kjer je sobni termostat na radiatorju navaden ventil ali termostatski ventil odprt do konca. To pa zato, da v tej sobi temp. uravnava sobni termostat. Ker je to najhladnejša soba, naj bi povsod drugje termostatske glave že prekinile ogrevanje.

Imaš pa še drugo varjanto. Tam kjer je sobni termostat želiš npr. 22°C. Sobni termostat nastaviš na 24°C, termostatsko glavo pa na 22°C. To pomeni da OČ deluje ves čas, saj se soba nikoli ne segreje na na termostatu nastavljenih 24°C, temp. v drugih prostorih pa zopet uravnavaš s termostatskimi glavami. Nihanje temp. je s tem zelo majhno.

To velja, če sobni termostat prižiga in ugaša samo OČ. Če sobni termostat prižiga peč in OČ hkrati ali samo peč, za OČ pa imaš cevni termostat na dvižnem vodu se zadeve spremenijo.
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi