SimonS Napisal:Napisal sem, da se mogoče izplača ampak je potrebno preračunati.
Inverterji ne bodo zdržali 25. let. Sem v tej stroki in ti to zagotovim. Preveč je električnih sunkov, temperaturnih nihanj in nasplošno vsega.
Kar se tiče panelov. Lahko dajo garancijo, ampak ker je tehnologija še mlada ne vedo kaj bo čez 30. let. Oni samo predpostavljajo.
Aja še oni, ki kupujete kvalitetno slovensko robo.... Vse je made in china, samo zapakirano (sestavljeno) je v Sloveniji. Tehnologija izdelave kistala je preveč umazana in energisko potratna za EU!
Pa še to. Kdor ima višek denarja je seveda dobra investicija v SE. Banka ti namreč ne da nič za obresti.
Dober si, da že 25 let postavljas elektrarne, da veš, da ne zdrži. Razen, če tudi ti samo predvidevaš, kot predvideva proizvajalec? S tem, da nekako verjamem, da proizvajalec predvideva na osnovi nekih testiranj.
V izračunu za string inverter z DC optimizerji sem upošteval izdelek od SolarEdge, ki je verjetno vodilni ali pa med top 3. firmami. Gledano iz vidika DC optimizerjev pa je totalni prvak, saj ima 75% tržni delež(če se prav spomnim)
Inverterji imajo 12 let garancije, lahko pa jo za nekaj doplačila podaljšaš na 25 let! DC optimizerji pa imajo standardno garancijo 25 let.
Proizvajalec navaja kvare 1% v dobi 20 let.
Za mikroinverterje pa sem vzel inverterje od APS(best buy), ki imajo 10 let garancije in njihova garancija pokriva tudi stroške demontaže pri menjavi inverterja.
Mikroinverterji pridejo v poštev pri elektrarnah manjših od 7kW in pa elektrarnah, ki so recimo pozimi(ko je sonce nizko) precej senčene od dreves ali sosedov. Ker takrat pa tudi DC optimizatorji ne delajo čudežev. Da dela optimizacija ne sme biti senčenje večje od ca 25%! Pri mikroinverterjih pa je vseeno, saj je en enverter na 2 celicah ali pa ima celo vsaka celica svoj inverter(dražje).
Cena enega DC optimizerja je cca 50€(en kos na dva panela), mikroinverterja cca 200€(en kos na dva panela), string inverter(15kW) pa okoli 1500€. Cene so neka sredina. Pri nas dražje, zunaj ceneje.
Cene panelov pa so od 100€-150€ za najboljše. Torej nekje od 250-300Wp.
Napisal sem slovenski paneli, da ne delam reklame, ker se verjetno ne sme. Kolikor sem razbral njih najbolj hebe to, da vse panele prodajo, tudi tiste slabe in to na domačih tleh. Dočim ostali proizvajalci jih bodisi uničijo ali pa prodajajo za plantaže v afriki in sploh niso dostopni v EU ali ZDA, ce gre za S ameriskega proizvajalca.
Trdno pa sem prepričan, da gre za boljse module od uvoženih iz kitajske. Verjetno se ne morejo kosati z LG, Sharp, Panasonic, ampak so tudi pol cenejsi!
@simionesi
žal mene ne boš videl pri tebi montirati elektrarne, ker nimaš toliko denarja, kolikor je mene strah višine

Na moj nadstrešek bo šlo, višje pa NO GO!
Moje pisanje gre v smer, da opogumim tudi tiste, ki nimajo 12 jurjev na kupu pa bi elektrarno imeli, ni pa jim težko narediti samim. Predvsem fizično pritrjevanje panelov. Za elektriko pa itaq rabiš meritve pa je vseeno, če daš še stotaka, da ti jo električar priključi in si tako miren. Sem pa prej napisal, da je najvecja prednost, da lahko gradiš postopoma, kolikor imaš pač denarja. Ves material je ali v Sloveniji ali pa v evropi. Postnine pa so zanemarljive.
Jaz lahko pomagam z kakim nasvetom, kje se kaj kupi najceneje, tudi kaj se sploh splača kupit ali pa kak skupinski nakup in morda še kak popust.