PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri GEN-i SONCE fotovoltaika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi Napisal:Cene elektrarn pa so v petih letih padle na manj kot polovico! Sem dobil info koliko je bila ponudba za bisolovo pred 5 leti. Hudo ceno so imeli. Pa so takrat imeli amortizacijsko dobo med 7 in 8 let (ne bisol elektrarne), meni so jo izračunal na skoraj 13 let, pa sem skoraj prepričan da ne bo nič narobe če dam še dve leti zraven (ker zagotovo se bodo pojavili nepredvideni stroski. Zavarovanje elektrarne že ni upoštevano v amortizaciji.
Dejansko so cene močno padle. Če velja cena, ki si jo napisal na prejšnji strani (cca 1450€/kW) je cena elektrika iz take sončne elektrarne dejansko samo še 5% dražja od tisto iz HE Brežice :lol:
(vem, sem kraj offtopica, samo moram povedati)
To okoli Brežic se mi pa zdi malo čudno.....aja v Sloveniji sem....Brežice bodo na račun elektrarne naredile se 3/4 infrastrukture. Tako ko moja občina Litija, ki že pol stoletja čaka na elektrarne da bodo takrat delal ceste in mostove, pa kolesarske in pločnike, pa optiko....pa bomo cakal se pol stoletja.
Cena elektrike na borzi je najbrž nekje okoli 3-4 cente, sončna cena bo najbrž blizu 10 centom. Oziroma kar sestej postavke na poloznici ki so vezane na kwh (postavki na kw, bo treba še vedno plačati)
Tista cena gor drži, so pa v njo napisali 2 jurja subvencije ki pa se ni uradno znana. Lahko da imajo oni kakšno insajdersko info.
Bisolova elektrarna l2012 je stala preko 3 jurje /kw.
Pozdravljeni,
morda kdo ve kako je pri izbiri tujega izvajalca npr iz Avstrije ali Nemčije(predvsem zaradi večje izbire integriranih modulov in "kvalitete?"), ali komplicirajo potem pri priklopu na omrežje za NM.
l.p.
David
Fantje kar umirjeno
Vsi vemo da so zakoni pisani v dobro tega, ki ga piše/sprejme. Torej države in el.distribuciskih podjetji. Je pa vedno možnost, da ima tudi mali človek kaj od tega. Le previden je potrebno biti in vse preračunati.
Poraja se vprašanje zakaj so napravili netmetering. Pojma nimam. Vem edino, da imajo premalo energije na voljo (vse več TČ, klim, tovarne, ...) in to je lep način, kako "zastonj" dobiti energijo, ko je največja potreba. Seveda oni dražje prodajo naprej energijo, ki so jo dobili od malih uporabnikov.
Moje mnenje? Ne hvala. Ne zanimajo me zadeve, kjer ne pridem na čisto prej kot v 5.letih in še v to moram biti 100% prepričan.
Malo za domačo nalogo:
- Vsi vemo, da so fiksni stroški na položnici skoraj večji od stroška el. energije. Torej to bo potrebno še vedno plačevati.
- NOBEN razsmernik ne bo zdržal 25.let.
- Družba GEN-i se lahko čez 1.leto preimenuje v EXGEN-i in z starim nima nič več. Obdrži le pogodbe. Garancije, servise, itd pozabi (sem doživel to na lastene oči, ko sem imel garancijo na kuhinjo, ampak firme ni bilo več)
- Po izteku pogodbe boš MORAL odpreti s.p.,če boš hotel prodajati energijo. Če imaš par kW elektrarno bodo stroški s.p. večji od dobička
- Paneli lahko zdržijo do 30.let, ampak izkoristek takrat bo lahko zelo nizek (obljube so eno, dejansko pa sploh nihče ne ve)
- Preveč nejasnosti v izračunih
- ...
Tako je!
SimonS Napisal:Fantje kar umirjeno
Vsi vemo da so zakoni pisani v dobro tega, ki ga piše/sprejme. Torej države in el.distribuciskih podjetji. Je pa vedno možnost, da ima tudi mali človek kaj od tega. Le previden je potrebno biti in vse preračunati.
Poraja se vprašanje zakaj so napravili netmetering. Pojma nimam. Vem edino, da imajo premalo energije na voljo (vse več TČ, klim, tovarne, ...) in to je lep način, kako "zastonj" dobiti energijo, ko je največja potreba. Seveda oni dražje prodajo naprej energijo, ki so jo dobili od malih uporabnikov.
Moje mnenje? Ne hvala. Ne zanimajo me zadeve, kjer ne pridem na čisto prej kot v 5.letih in še v to moram biti 100% prepričan.
Malo za domačo nalogo:
1.)- Vsi vemo, da so fiksni stroški na položnici skoraj večji od stroška el. energije. Torej to bo potrebno še vedno plačevati.
2.)- NOBEN razsmernik ne bo zdržal 25.let.
3.)- Družba GEN-i se lahko čez 1.leto preimenuje v EXGEN-i in z starim nima nič več. Obdrži le pogodbe. Garancije, servise, itd pozabi (sem doživel to na lastene oči, ko sem imel garancijo na kuhinjo, ampak firme ni bilo več)
4.) - Po izteku pogodbe boš MORAL odpreti s.p.,če boš hotel prodajati energijo. Če imaš par kW elektrarno bodo stroški s.p. večji od dobička
5.)- Paneli lahko zdržijo do 30.let, ampak izkoristek takrat bo lahko zelo nizek (obljube so eno, dejansko pa sploh nihče ne ve)
6.)- Preveč nejasnosti v izračunih
- ...
1.) Fiksni stroški znašajo koliko? Mogoče najprej da razčistimo, da je fiksen strošek obračunska moč in prispevek za OVE in SPTE, vse ostalo je variabilni del. 2.) Cena razsmernikov in na kakšni podlagi ugotavljaš, da ne bodo zdržali?
3.) Če obdrži pogodbe je pravni naslednik in posledično prevzame vse obveznosti iz tega naslova - za več se obrni na odvetnika.
4.) Za kakšno obdobje se podpisuje pogodba o net meteringu in na kakšni podlagi ugotavljaš, da se tega ne bo dalo podaljšati ampak boš moral odpreti s.p.?
5.) Proizvajalci PV modulov dajejo 25 letno garancijo, s katero garantirajo vsaj 80% izkoristek PV modula za dobo 25 let.
6.) Pokaži izračun in povej kaj ti ni jasno?
Fiksni stroški bodo vedno višji skoraj gotovo.
Obeta se nam prispevek za TES, katerega bodo plačevali tudi net meteringi
Hanzi Napisal:Fiksni stroški bodo vedno višji skoraj gotovo.
Obeta se nam prispevek za TES, katerega bodo plačevali tudi net meteringi

Se strinjam, ampak to ne vpliva na izračun za vs. proti investiciji v SE, ker to bomo plačevali ali boš imel SE ali pa boš kupoval iz omrežja.
Po prebiranju te teme in po srečanju z enim forumašem sem se kljub temu, da sem se odločil, da ne bom več postavljal elektrarne odločil nasprotno.
Če ste prebrali temo veste, da sem eno že postavil.

Postavil jo bom v samogradnji.
Podlaga trapezna pločevina
Elektrarna 5.5kW.

Cena elektrarne skupaj z papirji za netmetering in menjavo števca 4800-5000€.
V ceni je:
- komplet konstrukcija
- mikroinverterji
- solarno moduli 275W
- dovoljenja
- menjava števca in ustrezni odklopniki
- meritve elektrarne.
- 200€ razni drobni material

Niti en element v elektrarni ni kitajski. Moduli slovenski, inverterji med TOP 3 na svetu. Izvedba z mikroinverterji je drazja od string z DC optimizerji! Ampak ce ti pozimi senči pol strehe nimaš druge izbire.

Kdor morda ne ve. Pravilnik za netmetiring zahteva, da napetost pri odklopljeni elektrarni ne presega 50VAC ali 120VDC, kar precej podraži elektrarno. Tako, da primerjati s starimi časi elektrarne ne gre. Brez te zahteve bi bila elektrarna cenejsa še za tisočaka!

Imam tudi grob izračun elektrarne 7kw z string inverterjem z DC optimizatorji.
Cena taksne elektrarne pa je ca 6000€ skupaj z novimi števci in konstrukcijo.
Spet vgrajen verjetno najboljsi material na trgu.

Za 11kW elektrarno pa je vse skupaj se ceneje na kW! Na pamet okoli 9500€.

Če ima kdo veselje delati sam.
Res pa je, da bodo kmalu subvencije in računica bo malo slabša, saj dvomim, da bodo sebvencionirali samograditelje. Ampak razlika bo se vedno ca 3-4 tisoč za 7kw elektrarno. Poleg tega imaš v samogradnji eno možnost in to je, da postavljaš elektrarno modularno, če nimaš kupčka denarja... Torej po trenutnem pravilniku do 11kVA.

Skratka, v Sloveniji je material drag in to je glavna stvar, ki tako draži vse skupaj. V ceno dela se ne bom spuščal, ampak...
bravo lukesi! prideš še k meni zmontirat SE? lahko na ZS.
Napisal sem, da se mogoče izplača ampak je potrebno preračunati.
Inverterji ne bodo zdržali 25. let. Sem v tej stroki in ti to zagotovim. Preveč je električnih sunkov, temperaturnih nihanj in nasplošno vsega.
Kar se tiče panelov. Lahko dajo garancijo, ampak ker je tehnologija še mlada ne vedo kaj bo čez 30. let. Oni samo predpostavljajo.
Aja še oni, ki kupujete kvalitetno slovensko robo.... Vse je made in china, samo zapakirano (sestavljeno) je v Sloveniji. Tehnologija izdelave kistala je preveč umazana in energisko potratna za EU!

Pa še to. Kdor ima višek denarja je seveda dobra investicija v SE. Banka ti namreč ne da nič za obresti.
Sem moral parkrat pogledat, če prav vidim, ko sem prebral, da so moduli slovenski...
SimonS Napisal:1.)Napisal sem, da se mogoče izplača ampak je potrebno preračunati.
2.) Inverterji ne bodo zdržali 25. let. Sem v tej stroki in ti to zagotovim. Preveč je električnih sunkov, temperaturnih nihanj in nasplošno vsega.
3.) Kar se tiče panelov. Lahko dajo garancijo, ampak ker je tehnologija še mlada ne vedo kaj bo čez 30. let. Oni samo predpostavljajo.
4.) Aja še oni, ki kupujete kvalitetno slovensko robo.... Vse je made in china, samo zapakirano (sestavljeno) je v Sloveniji. Tehnologija izdelave kistala je preveč umazana in energisko potratna za EU!

Pa še to. Kdor ima višek denarja je seveda dobra investicija v SE. Banka ti namreč ne da nič za obresti.

Tole je čisto preveč povprečno napisan odgovor, dajmo konkretne in tehtne argumente na mizo.
1.) Če imaš izračun, ga predstavi, če karkoli ni jasno, da skupaj ugotovimo kje misliš da je hakeljc.
2.) Ok inverterji ne bodo zdržali kolikšen je strošek le-teh za 11 kW SE in za koliko se poslabša IRR?
3.) Ravno tako kot ti ne moreš, trdit, da zadeva ne bo zdržala 30 let. Verjetno imajo kakšne analize napravljene, da ne trdijo, da bo zadeva zdržala 50 let?
4.) Kaj ima veze, če je Made in China? Lahko je Made in Germany pa bo prej crknila zadeva, tole res ni nek argument...

Resno bi pričakoval neko strokovno diskusijo, ne pa populistične floskule.
SimonS Napisal:Napisal sem, da se mogoče izplača ampak je potrebno preračunati.
Inverterji ne bodo zdržali 25. let. Sem v tej stroki in ti to zagotovim. Preveč je električnih sunkov, temperaturnih nihanj in nasplošno vsega.
Kar se tiče panelov. Lahko dajo garancijo, ampak ker je tehnologija še mlada ne vedo kaj bo čez 30. let. Oni samo predpostavljajo.
Aja še oni, ki kupujete kvalitetno slovensko robo.... Vse je made in china, samo zapakirano (sestavljeno) je v Sloveniji. Tehnologija izdelave kistala je preveč umazana in energisko potratna za EU!

Dober si, da že 25 let postavljas elektrarne, da veš, da ne zdrži. Razen, če tudi ti samo predvidevaš, kot predvideva proizvajalec? S tem, da nekako verjamem, da proizvajalec predvideva na osnovi nekih testiranj.

V izračunu za string inverter z DC optimizerji sem upošteval izdelek od SolarEdge, ki je verjetno vodilni ali pa med top 3. firmami. Gledano iz vidika DC optimizerjev pa je totalni prvak, saj ima 75% tržni delež(če se prav spomnim)
Inverterji imajo 12 let garancije, lahko pa jo za nekaj doplačila podaljšaš na 25 let! DC optimizerji pa imajo standardno garancijo 25 let.
Proizvajalec navaja kvare 1% v dobi 20 let.

Za mikroinverterje pa sem vzel inverterje od APS(best buy), ki imajo 10 let garancije in njihova garancija pokriva tudi stroške demontaže pri menjavi inverterja.
Mikroinverterji pridejo v poštev pri elektrarnah manjših od 7kW in pa elektrarnah, ki so recimo pozimi(ko je sonce nizko) precej senčene od dreves ali sosedov. Ker takrat pa tudi DC optimizatorji ne delajo čudežev. Da dela optimizacija ne sme biti senčenje večje od ca 25%! Pri mikroinverterjih pa je vseeno, saj je en enverter na 2 celicah ali pa ima celo vsaka celica svoj inverter(dražje).

Cena enega DC optimizerja je cca 50€(en kos na dva panela), mikroinverterja cca 200€(en kos na dva panela), string inverter(15kW) pa okoli 1500€. Cene so neka sredina. Pri nas dražje, zunaj ceneje.

Cene panelov pa so od 100€-150€ za najboljše. Torej nekje od 250-300Wp.

Napisal sem slovenski paneli, da ne delam reklame, ker se verjetno ne sme. Kolikor sem razbral njih najbolj hebe to, da vse panele prodajo, tudi tiste slabe in to na domačih tleh. Dočim ostali proizvajalci jih bodisi uničijo ali pa prodajajo za plantaže v afriki in sploh niso dostopni v EU ali ZDA, ce gre za S ameriskega proizvajalca.
Trdno pa sem prepričan, da gre za boljse module od uvoženih iz kitajske. Verjetno se ne morejo kosati z LG, Sharp, Panasonic, ampak so tudi pol cenejsi!

@simionesi
žal mene ne boš videl pri tebi montirati elektrarne, ker nimaš toliko denarja, kolikor je mene strah višine Smile Na moj nadstrešek bo šlo, višje pa NO GO!

Moje pisanje gre v smer, da opogumim tudi tiste, ki nimajo 12 jurjev na kupu pa bi elektrarno imeli, ni pa jim težko narediti samim. Predvsem fizično pritrjevanje panelov. Za elektriko pa itaq rabiš meritve pa je vseeno, če daš še stotaka, da ti jo električar priključi in si tako miren. Sem pa prej napisal, da je najvecja prednost, da lahko gradiš postopoma, kolikor imaš pač denarja. Ves material je ali v Sloveniji ali pa v evropi. Postnine pa so zanemarljive.

Jaz lahko pomagam z kakim nasvetom, kje se kaj kupi najceneje, tudi kaj se sploh splača kupit ali pa kak skupinski nakup in morda še kak popust.
Lahko samo vprasam koliko povrsine potrebujes za recimo 7kW elektrarno? Da vidim ali sploh lahko pomislim v to smer ali ze na zacetku pozabim.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
1 ... 6 7 8 9 10 ... 39 Pojdi na stran 
Iskanje po temi