Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Najprej moraš napisati zakaj bi določen termostat uporabljal? Že med talnim in radiatorskem gretjem je ogromna razlika pri izbiri termostata.
Wi fi in ostala aplikacijska krama je samo nepotreben balast, ki s pravilno izbiro za določen namen nima nobene povezave.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 6
Teme: 0
Ocena:
0
15.9.2022 ob 14:07
(*Zadnja sprememba objave: 15.9.2022 ob 14:15 uporabnik lukap.)
No, ja, saj smo vendar v temi o električnem talnem gretju. Tako da bi termostat uporabljal za prav to, natančneje: imel bom uporovni grelni kabel, položen v estrih.
Vse tiste fensi dodatke sem omenil, ker ste se o nečem takem pogovarjali par strani nazaj v zvezi z Devijevim termostatom, ki je bojda pameten.
Najbolj pomembno mi je sicer, da ima termostat urnik, da lahko talno laufam ponoči na nizki tarifi, da potem skozi dan akumulirana toplota ogreva prostor. Tu je pravzaprav na mestu tudi vprašanje, kako se to obnese. Torej, kakšna je toplotna kapaciteta 3/4 kubika estriha?
Fajn bi ga bilo sicer tudi vklopit na daljavo, da ko prideš od nekod, imaš topla tla. Prav tako bi bilo zaželeno imeti števec porabe.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Cementni estrih, 3/4 kubika ima kapacitete 0,42kWh/K. Torej če ga ponoči ogreješ iz denimo 22 na 30°C, lahko notri spraviš 3,3kWh toplote.
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Če bo termostat za el. talno, potem je pomembno, da poleg zraka, tipa tudi temperaturo estriha.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 121
Teme: 3
Ocena:
0
Živjo, letos imamo v načrtu obnoviti klet...v kateri je bila prej delavnica....sedaj je 100kv praznega prostora.
Zanima me glede ogrevanja....trenutno se klet ne ogreva...takoj nad kletjo je moje stanovanje...pod kletjo ni nič..pač zemlja.
na tleh v kleti je trenutno beton...sedaj pa ne vem kaj bi bilo najbolj optimalno glede ogrevanja....stropi so nizki cca 2.10m
po tleh imam namen položiti ploščice in sem nekako razmišljal, če bi položil še talno električno gretje....tu gre tudi zato, da ne izgubim višine...saj so stropi že tako nizki.
da bi si poglobil tla in položil "pravo" talno gretje...ne pride v poštev...(si nisem zamislil takega posega)
koliko cm izgubim, če položim električno talno gretje...se pravi
1cm ploščice + 1 cm lepilo + 1 cm talno gretje? kaj pa izolacija? jo je pod talno gretje potrebno, da ti, da ne ogreva zemlje?
ogreval ne bi non stop...bolj v smislu takrat, ko se bomo dol zadrževali....tudi sedaj se klet ne ogreva in ni mrzla....vseeno, če bi sedel pa TV gledal bi me zeblo...
zanima me ali se na tako kvadraturo daje električno talno gretje?
mogoče IR paneli? ampak kot rečeno je strop zelo nizek.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Kakšna 2 cm. Je pa vprašanje, če se ti za kampanjsko ogrevanje izplača talno gretje, ki ima večji fazni zamik, kot pa drugi načini ogrevanja. Mogoče kakšna klima, če ima klet okna.
Ocena:
0
10.1.2024 ob 14:03
(*Zadnja sprememba objave: 10.1.2024 ob 14:15 uporabnik Bingo.)
ja to sem tudi jaz razmišljal, ker je zamik pri ogrevanju, če gre za talno....mogoče bi potem v tem primeru imel prižgano na minimum...ravno toliko, da se malo ogreva.
klima bi sicer tudi bila možnost...okna so
kako je pa z vlago, če so položeno ploščice? ali ima to kaj vpliva ali ne?
trenutno je po tleh samo beton in hiša je čisto vlažna....ali lahko zaradi ploščic pričakujem kaj več vlage?
Objave: 1546
Ocena:
14
Kakšno ogrevalno napravo pa imaš vgrajeno za hišo? Mogoče bo radiatorsko ogrevanje boljše.
Z stalnim ogrevanjem 24/7 se bo tudi vlaga zmanjšala v prostoru.
Ocena:
0
Trenutno imam TČ (polovica stanovanja radijatorji in druga polovica talno) prav tako imam SE, tako, da mi glede elektrike zaenkrat ni težava.
ja tako je, če bi recimo stalno ogreval na 20C in ne 23 kot sedaj v bivalnem prostoru bo tudi OK.
pač ne vem koliko elektrike pokuri električno talno gretje...je to tako kot kalorifer? ali bolj kot TČ.
kakorkoli...pridobil si bom obe ponudbi oziroma mnenja kaj je lažje, ceneje in bolj ekonomično....ali montiram radiatorje in vse cevi katere so za zraven ali pa bom montiral električno talno.
tu je potrebno v zakup vzeti tudi to...da trenutna TČ je bila izbrana na podlagi podatkov zgornjega stanovanja in nismo upoštevali kleti....vzeli smo 6kw versi...katera je za trenutne potrebe super...ne vem pa kako bo, če bom na njo priklopil še 100kv kleti z radijatorji.
električno talno gretje je pa čisto svoja veja in ne vpliva na TČ
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Eden od razlogov za spremembo obračuna omrežnin je tudi to, da se takim, ki se ogrevajo direktno na elektriko, pristriže peruti.
Ena od prednosti klim je tudi ta, da odlično razvlažujejo prostore, podobno kot pri avtomobilih.
Objave: 1546
Ocena:
14
Če ima 1m2 električnega talnega moč 150W potem boš na 100m2 vgradil skupno moč 15kW. Če celotno talno deluje 1h bo porabilo 15kWh elektrike.
Koliko časa bi v resnici delovalo ne ve nihče razen kakšna šlogarca.
Jaz na tvojem mestu nebi vgrajeval talnega gretja, ker nimaš višine za vodno napeljavo in ustrezno izolacijo. Mogoče pa vgradiš stensko ogrevanje? Gre za skoraj enak sistem kot za talno.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Strah ima velike oči. Kaj šele, če je upravičen. Beri o novih pribitkih na ceno štroma. Toprej uporovno gretje NE.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Dandanes vgrajevati električno talno gretje: odločno NE !!!
Objave: 40
Teme: 2
Ocena:
0
Pri prenovi nepodkletene verande bi kot edino ogrevanje vgradil električno talno gretje v naslednjih slojih:
bitumenski trakovi, stirodur 15 cm, PE folija, dilatacijski trak po robovih, par cm suhega estriha, 2x osb plošče (vijačene med sabo), električno talno gretje, elastično lepilo, ploščice.
Je takšna sestava ok? Se talno gretje lahko položi direktno na osb? Kako debele osb plošče se naj uporabijo?