Še ena iz Vermont. vira...- skrajšano:
Citat:Prvo sezono sva se grela na kurilno olje, kar je bilo za naju zelo drago, saj sva za cca. 70m2 v eni sezoni za ogrevanje porabila dobrih 1000 € + stroški vzdrževanja in čiščenje dimnika. .
Všeč nama je, ker lahko s termostati uravnavava toploto v vsaki sobi posebej.
V najinem stanovanju je bila montaža zahtevna, ampak sta jo monterja zelo dobro izpeljala. Najina poraba je med 500 in 550 eur na leto.
Torej če tolmačim kakor želim...za 70 m2 ni mala poraba ( se vejetno strinja tudi Sivka :wink: , os. predpostavljam da govorimo o istem udobju- temp.), pri le tej (kot si za Roškarja podal- brez vedenja)lahko vključimo ogrevanje sanit. vode pri olju, kar pri IR ni vključeno, ter prišteješ dodatih min. cca100 E (porabo el. bojler).
Vkolikor navedbe (pomanjkljivih podatkov) porab za IR držijo, se še vedno ne uvrščajo med drva in pelete , ker peletarji imajo v tem strošku že vključeno sanit. vodo (če nimajo drugačnih rešitev :wink: ).
Kdor je že grel preko centralne ima že napeljano instalacijo, sama peč- z montažo pa manjši stošek, kot nabava in montaža IR panelov- kjer običajno ni bilo predvidenih kablov na za to primerna mesta- ter še posebej do termostatov. Mimogrede ob poudarku uravnavanja IR z njimi - kot jih radiatorji ne bi poznali že dlje...
Naj razkrijem , da sem se nekoč...tudi sam malce zanimal, ter mi je bilo rečeno, (kljub poudarkom o gretju- z odbijanjem žarkov) predlaganih za večje prostore več panelov, ker bolje ''pokrijejo'' prostor . Če zanemarimo ceno pri tem, zakaj torej če ima en panel ''čudežne'' odboje in prodre po vsem prostoru (tudi za omaro, pod mizo...tudi v senci občutimo isto moč sonca :?: :lol: ) ?
Naj poudarim kljub vsemu že opisano (v drugi temi) moje izkušnje. IR panel se res hitro občuti, ko se le ta vklopi-bčutek toplote- žarčenja . Da pa le s tem dosežemo, kot edini vir ogrevaja neko želeno temp. to traja. Kakor ima neko prepreko, le ta onemogoča gretje izza nje... oz. le to tudi občutimo če smo za njo.
Zato še vedno zavestno trdim, da občutek toplote po prostoru ni enak, kot greto na bolj tradicionalne načine.
Razen tisto kar sem že....če je pokritost in primerno število za doseganje tega s paneli zadostna. S tem naraste tako nabavno-montažna cena.
Zato je po občutku-primernejši način Medo9 thermary- ker so žice razporejene praktično po celem ali stropu, stenah ipd...(kopalnica z IR pa nima toliko ''preprek'' kot drugi prostori, ter je običajno precej manjša, kot je manjša moja savna, pa trdim da je pri nogah mrzlo...če nimam dodatno vključene finske peči

:wink: ). Se ne pustim prepričat...na podlagi cca8m3 prostora in 5 panelov skupne moči 850W moči, je v noge občutek ''hladu''.
Lp
p.s. In da Vermont , če nimaš stalno vklopljenega IR panela..., si še vedno lahko hvaležen sosednjim sostanovalcem, kot oni tebi ne....