PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Oljni kotel -optimalno ogrevanje hiše-24/7 ali na "obroke"?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
akulp Napisal:@bozgom, dovolj bo, ok?

Še enkrat, povej kje jamram. Citiral sem ti svoje vprašanje. Če je to zate jamranje, se pač ogni teme in odgovorov. Ampak vidim, da ti paše težit, namesto da bi kaj konkretnega povedal na dveh straneh tvojega pisanja.

Sprašujem ... sprašujem, glede na vaše odgovore v preteklosti. In utemeljitev 24/7 + večje udobje mi zadošča. Nikjer nič ne jamram in koga obtožujem, sem se pa čudil.
Sploh pa nisem nikjer razpredal o tem na kakšen sistem, za koliko denarja, če sploh, bom šel. To je bilo spotoma omenjeno.
Saj sem ti konkretno napisal:
-ob takšnih stroških ogrevanja je neumno metati ven delujoč sistem in ga nadomeščati z drugim
-zna se zgoditi, da bo novi sistem ogrevanja prej odpovedal, kot se bo amortiziral z nižjimi stroški ogrevanja
- projekcije kažejo, da se bo električna energija dražila, nafta pa stagnirala ali celo cenila
-@csamo001 ti piše neumnosti glede izkoristka oljnega kotla

Glede jamranja- sem pač dobil tak občutek, pa če ti je to všeč ali pa ne.
bozgom Napisal:
csamo001 Napisal:Valda. Zato pa je izmerjen izkoristek dimnikarja večji od tistega, ki ga (v idealnih laboratorijskih pogojih) specificira proizvajalec.

Butl.
Izkoristek naprave se meri tako, da izmeriš vse kar pride not in vse kar pride ven. V gorilnik pride olje in iz njega gre energija v obliki toplote. Če je izkoristek gorilnika 93% potem se 7% olja ne spremeni v toploto. Ostane edino, da nezgoreno olje bodisi odnesejo dimni plini skozi dimnik ali pa da odteče v odtoke.

In kaj točno je pri tem zadnjem stavku tako neverjetnega? Če bi vse vedno zgorelo potem pri drvah najbrž tudi ne bi potrebovali uplinjevalnih kotlov, ali?

Al pa imaš ti spet kakšno alternativno razlago, zakaj proizvajalec navaja 90-odstotni izkoristek (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lagoja.si/pdf/B30.pdf">http://www.lagoja.si/pdf/B30.pdf</a><!-- m -->), dimnikar pa mu je nameril 93,6-odstotnega?
Dimnikar meri izkoristek tako, da da v dimnik sondo in glede na temperaturo dimnih in sestavo dimnih plinov izračuna izkoristek kotla kot celote (gorilnik+ohišje+dimnik) in ne le izkoristek gorilnika. Ta je pač tak, kot ti ga izmeri dimnikar in ne takšen, kot ga navaja proizvajalec. Mimogrede, tudi poraba goriva v avtomobilu je takšna, kot jo točiš na črpalki in ne takšna, kot jo navaja proizvajalec.
Obstajata pa dve kurilni vrednost goriv. Eno je zgornja in drugo je spodnja. Pri moji plinski peči je dimnikar nameril tam 104% glede na spodnjo kurilnost. Glede na zgornjo pa je bil izkoristek tam 95%. Torej lahko proizvajalec navaja zgornjo kurilnost in je zato izkoristek 90%, Pri spodnji (velja za olje) pa bi moral navesti tam 95%. In če ti dimnikar nameri 93% je pač tako, kot je.

Drugače pa- 70% toplote iz drv dobimo preko plinske faze in zgolj 30% preko trdne faze (oglje). Plin se sprošča pri povečani temperaturi ne glede na to ali izgori ali ne. o pa to dejstvo včasih izkoriščali za destilacijo plina v mestih. Imenoval se je mestni plin.
bozgom Napisal:
akulp Napisal:@bozgom, dovolj bo, ok?

Še enkrat, povej kje jamram. Citiral sem ti svoje vprašanje. Če je to zate jamranje, se pač ogni teme in odgovorov. Ampak vidim, da ti paše težit, namesto da bi kaj konkretnega povedal na dveh straneh tvojega pisanja.

Sprašujem ... sprašujem, glede na vaše odgovore v preteklosti. In utemeljitev 24/7 + večje udobje mi zadošča. Nikjer nič ne jamram in koga obtožujem, sem se pa čudil.
Sploh pa nisem nikjer razpredal o tem na kakšen sistem, za koliko denarja, če sploh, bom šel. To je bilo spotoma omenjeno.
Saj sem ti konkretno napisal:
-ob takšnih stroških ogrevanja je neumno metati ven delujoč sistem in ga nadomeščati z drugim
-zna se zgoditi, da bo novi sistem ogrevanja prej odpovedal, kot se bo amortiziral z nižjimi stroški ogrevanja
- projekcije kažejo, da se bo električna energija dražila, nafta pa stagnirala ali celo cenila
-@csamo001 ti piše neumnosti glede izkoristka oljnega kotla

Glede jamranja- sem pač dobil tak občutek, pa če ti je to všeč ali pa ne.

Vem kaj si napisal, že na tistem mestu sem rekel hvala za mnenje.

In še enkrat, samo spraševal sem, čemu enaka poraba, če je bilo slabo leto nazaj z vseh koncev slišati, da bo manjša vsaj za 20-30%.

In veš, takrat sem spraševal na podlagi kakšne logike, ker moje laično mnenje je vedno bilo, da bo poraba enaka, če ne večja (glede na to, da vseeno voda potuje po večji površini, kot je prej - res pa da z nižjo temp.

Kar se tiče alternative in menjave bi to zagotov naredil, če bi bla še kaka IVT, ker bi bil poseg minimalen, vsega skupaj ne za več kot 1.500 EUR.
Glede ostalega pa verjetno res počakam. Gorilec, če crkne, dobim za male pare ali celo zastonj, tako da na to ne računam. Se bom moral kar zavestno odločiti pa iti v menjavo sistema, če dobim kako dobro ponudbo.

Tako na hitro bi rekel, da bom premislil o investiciji v TČ, če bo ta <3.000 EUR. Ker s samim vzdr. trenutnega sistema praktično, razen dimnikarja, nimam stroškov že 10 let.
@akulp, sem samo preletel in je povsem možno, da sem kaj zgrešil! Se vsem opravičujem!

Imel sem K.O. in sem januarja 17, ogreval 24/7, z namenom preveritve temp. D.V.! Poraba za mojo "kočo" je bila 600l! Se spufam prvo zimo! :? (teorija pa "laufa", to pa! In vsi prepričujejo, kako je to "oh in sploh")!
Prednost olja je v bistvu v tem, da ogrevaš takrat, ko potrebuješ( tole velja za radiatorje), pri talnem je pa nekoliko bolj komplicirano, zato se pri talnem v veliki meri uporablja T.Č. (seveda pa ne izključno, da ne bo pomote!) Meni se zdi tvoja enaka, oz. večja poraba povsem logična! Tudi udobje je večje! :wink:

Se pa strinjam z @bozgom, če deluje, ne menjaj! Amortizacijska doba je LAHKO katastrofalna!
Sam sem zamenjal olje za T.Č., zaradi 35 let stare kombinirane peči, z izkoristkom bližje 0, kot pa 100% in 43 let star oljni gorilec! Confusedhock:
Meni se bo T.Č. amortizirala v 4,5 letih! 8) Pa ni bila 3K€!
akulp Napisal:In še enkrat, samo spraševal sem, čemu enaka poraba, če je bilo slabo leto nazaj z vseh koncev slišati, da bo manjša vsaj za 20-30%.

In veš, takrat sem spraševal na podlagi kakšne logike, ker moje laično mnenje je vedno bilo, da bo poraba enaka, če ne večja (glede na to, da vseeno voda potuje po večji površini, kot je prej - res pa da z nižjo temp.
Nižje temperature DV imajo večji vpliv pri TČ, kjer je COP v direktni povezavi s temperaturami (zraka in DV). Pri olju/plinu/drvmi je ta vpliv precej manjši. Z višjo temperaturo se nekaj povečajo izgube skozi dimnik, nekaj v cevnem razvodu in nekaj skozi ovoj kotla. Če je kotel in cevni razvod v toplotnem ovoju stavbe potem tisto niso dejanske izgube in ti ostane zgolj izgube skozi dimnik. Včasih je veljalo, da je ekonomsko opravičljiva redukcija ogrevanja do 5°C preko noči (npr. od 10...6 ure). Je pa ogrevanje z redukcijo primerno le za radiatorsko ogrevanje. Pri talnem pa ga moramo zaradi toplotne vztrajnosti zelo dobro načrtovati (prej izklopimo in tudi prej vklopimo ogrevanje- npr. od 8 do 4 ure).

Menim da način ogrevanja, kateri si uporabljal prejšnja leta, ko si večkrat na dan vklapljal in izklapljal ogrevanje ni niti najbolj ekonomičen niti najbolj udoben. Ker imaš sam oboje- tako radiatorje kot talno bi sam ogreval ves dan in izvajal redukcijo med 10 in 5 uro za največ 2-3°C. Seveda pa lahko redukcijo ustrezno podaljšaš ali skrajšaš, le da bo v enem kosu.
@bozgom, @simek, najlepša hvala za mnenja.

No saj, zdaj sem dejansko izvajal redukcijo ponoči (22-05), ampak sem nižal le za stopinjo, ker so mi dejali, da spet, če bom preveč, potem bo posledično peč, ko se preklopi na "dnevni" režim dalj časa porabila, da pogreje hišo nazaj na želeno temperaturo in vse skupaj nič ne pridobiš ... S čimer se do neke mere strinjam. Je pa res, da čez noč vprašanje, če bi sploh izgubil 1 st.C. Niti nisem testiral, da bi delal redukcijo na več kot 1st.C. Drugo leto poizkusim.
bozgom Napisal:Obstajata pa dve kurilni vrednost goriv. Eno je zgornja in drugo je spodnja. Pri moji plinski peči je dimnikar nameril tam 104% glede na spodnjo kurilnost. Glede na zgornjo pa je bil izkoristek tam 95%. Torej lahko proizvajalec navaja zgornjo kurilnost in je zato izkoristek 90%, Pri spodnji (velja za olje) pa bi moral navesti tam 95%. In če ti dimnikar nameri 93% je pač tako, kot je.

E bejž? Pa se ti zdi, da v primeru kotla, kot ga ima akulp (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lagoja.si/pdf/B30.pdf">http://www.lagoja.si/pdf/B30.pdf</a><!-- m -->) lahko govorimo o zgornji in spodnji kurilnosti, glede na to, da je o zgornji kurilnosti govora izključno pri kondenzacijskih kotlih, kar pa njegov ni?
Glej @csamo001-kurilnost je lastnost goriva in nima nobene veze s takšnim ali drugačnim kotlom. Torej je kurilna vrednost olja povsem enaka, če izgori v kondenzacijskem ali navadnem kotlu.

Drugače pa- za oljne nizko temperaturne kotle proizvajalci navajajo tudi 96% izkoristke glede na spodnjo kurilno vrednost in 98% za gornjo kurilno vrednost pri kondenzacijskih kotlih. Torej je kotel iz linka lahko tudi tako slab, da ima tako zanič izkoristek. V ničemer pa to ne spremeni tega, da po tvoje dimnikar meri le izkoristek gorilnika in ne izkoristka peči.
Ti si res blesav.

Kak izmeri dimnikar 93,6-odstotni izkoristek KOTLA, če kotel niti po specifikacijah proizvajalca ne more čez 90%? Ker je teoretična kurilnost goriva višja? Ja super... Kaj potem meri dimnikar? Teoretično kurilnost olja?

Butl. Drugič.
@csamo001 si že videl kdaj, kako se opravljajo meritve na kotlu?

PS- pa saj ti ni treba vseskozi ponavljati svoje stanje. Smo že prvič dojeli.
Videl. Kar bi, glede na to, da Stadlerco omenjam na x mestih, lahko vedel.

Bi še prosim zdaj odgovoril na moja vprašanja zgoraj?
Če si videl meritev potem veš, da vtakne neko sondo v dimnik in izvede meritev medtem, ko v peči gori ogenj. Kako bi iz razmer v dimniku lahko določil izkoristek gorilnika?

Na vprašanje sem ti pa že odgovoril. Eno so podatki proizvajalcev, drugo pa rezultati meritev. Če so meritve izvedene korektno seveda veljajo rezultati meritev pa naj se gre za izkoristek ogrevalnega kotla, SCOP TČ, porabo avtomobila...
Torej lahko zaključimo, da proizvajalci oljnih kotlov v specifikacije dajejo manjše izkoristke od dejanskih?
Jaz zdaj samo laično interpretiram soseda, ki se ukvarja s servisiranjem, predvsem OK, ter dimnikarja, ki sem ga prav tako ob tej priliki poklical:

Oba pravita, da to kar se meri je nazivno "izkoristek naprave". Torej tako OK, kot tudi samega gorilnika.
Kar se tiče deklariranja, pravi serviser, da je vedno kak % manj na deklaraciji, čisto zato, da se zaščitijo.

Izkoristek o katerem govorita (ETA) pa je, po mojem mnenju, lahko v veliki meri odvisen od nastavitev gorilnika, na sam OK težko kaj dosti vplivaš.
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi